Biztató szezonkezdés

Gyurátz Rékával beszélgettünk a télről, valamint a dobó országos bajnokságról.

A Dobó SE versenyzője, Gyurátz Réka 68.96 méterrel megnyerte a kalapácsvetést a téli dobó országos bajnokságon. A 23 éves atléta így értékelte a teljesítményét.

– Az eredménnyel elégedett vagyok, szerintem ebben az időszakban ez biztató a szabadtéri szezonra tekintve. Ugyanakkor azt gondoltam, picit stabilabban fogok versenyezni, volt több technikailag rontott dobásom, amit már nem szeretnék magamnak megengedni. Előfordul, hogy a dobás elején, a két lengetés után túl gyorsan akarok forogni, és nem a lábaimmal teszem ezt, hanem elhúzom a kezeimet, így elém kerül a kalapács, ami nem optimális. A kidobásnál ezért kisebb úton tudom gyorsítani a szert, ami méterekben is meglátszik, ezen kell javítani. Még csupán a harmadik verseny volt idén, tehát lesz lehetőségem ezen dolgozni.

Az Európa-bajnoki 9. helyezettet arról is kérdeztük, hogy telt számára a téli felkészülési időszak.

Általában naponta két edzésünk van heti négyszer, délelőtt kint dobunk ilyenkor is, délután pedig erősítünk. Heti kettő tornatermi edzés, szökdelés, futóiskola, medicinlabda-dobás, speciális gyakorlatok, illetve heti kettő súlyemelés is bekerül a programba – mesélte Réka. Szerintem egész jól megúsztuk ezt az évet, amihez hozzájárult, hogy kétszer kiutaztunk Afrikába edzőtáborozni. Itthon sem volt rossz idő, ami segített, mert természetesen nehezebb rossz időben kint készülni.

Természetesen Németh Zsolt tanítványa programjába is beleszólt a koronavírus, ezért nehéz jelenleg célkitűzésekkel, illetve versenytervekkel előállni.

Sorra mondják le a programokat, szóval nem igazán tudnám megmondani, mi a terv pillanatnyilag. Azokon a versenyeken, amiket megrendeznek, természetesen szeretnék minél jobban szerepelni, és stabilan 70 fölött dobni, persze ehhez elég sok mindennek klappolnia kell. A jó idő beköszöntével jobban meg kell éreznem a dobásokat, de szerintem technikailag kezd összeállni a dolog. Remélem lesz alkalmam megmutatni ezt nemzetközi megmérettetéseken is. Mindig jót tesz nekem, ha a világversenyek előtt kisebb viadalokon, nemzetközi mezőnyben mutathatom meg magam.

A munka a járvány ellenére folytatódik, hiszen a nyáron több kulcsfontosságú verseny sorra kerülhet.

Az edzőpályánk nyitva áll, tehát készülni tudunk. Az Európa-kupa után szerettünk volna edzőtáborozni, de erre már nincs lehetőség. Az Európa-bajnokság és az olimpia a két fő verseny idén, ami papíron elég közel van egymáshoz. Ez azért kedvező, mert ha az egyiken nem jön ki a lépés, ott a másik. Szeretnék az olimpián a 12-es döntőhöz közel kerülni, és az Európa-bajnokságon is a finálét céloztam meg. Múltkor 9. lettem, ezért most az első nyolcba szeretnék bekerülni.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.