Csúcsról csúcsra

Szűcs Valdó
Ez történt a hétvégén

Egy világcsúcs, egy országos csúcs, egy U20-as országos csúcs és két U18-as országos csúcs – ez a mögöttünk hagyott hétvége mérlege, legalábbis innen, Magyarországról nézve.

Azért ez már nem piskóta, mozgalmas és eredményes napok voltak ezek, látványos produkciókkal. A leglátványosabb nyilván Armand Duplantis rúdugróvilágcsúcsa volt, ami nagyon érett már, hiszen négy nappal korábban Düsseldorfban is csak egy apró hiba miatt nem jött össze: a léc felett gyakorlatilag már átjutva, lefelé esve beakadt a jobb könyöke. Már akkor is a második kísérlete volt a legbiztatóbb, Torunban is arra szedte össze magát a legjobban, és Lengyelországban már meglett a hőn áhított rekord, amire gyermekkora óra vágyott (5.52: o, 5.72: o, 5.92: o, 6.01: o, 6.17: xo). Azt nem lehet mondani, hogy nem ért hozzá, de alig rezgett a léc. És tekintve, hogy hősünk még csak húszéves, simán kinéz neki egy olyasfajta hegemónia az atlétika egyik leglátványosabb versenyszámában, mint amilyen mondjuk Szergej Bubkáé volt. Az biztos, hogy már magasabban jár.

Na de volt a Copernicus Cup elnevezésű World Athletics Indoor Tour-versenynek magyar résztvevője is, nem is kevés, egész pontosan négy. És közülük Kozák Luca fenomenális volt! Az jól látszik, hogy versenyről versenyre gyorsul 60 gáton, 8.02-vel kezdte az idényt Karlsruhéban, 8.01-gyel folytatta Düsseldorfban, a toruni volt a harmadik fellépése, és ott már az előfutamban 8.00-t futott... A döntőben pedig 7.97-et, beállítva saját tavalyi országos csúcsát, melyet a fedettpályás Európa-bajnokság elődöntőjében ért el Glasgow-ban. És ugyanebben a versenyszámban az előfutamban mellette futó Kerekes Gréta 8.20-as eredménye sem lebecsülendő, ugyanezen versenyszám férfiak közötti versengésében pedig Szűcs Valdó tett kisebbfajta csodát azzal, hogy idén másodszor egyéni csúcsot döntve "benézett" 7.60 alá: a szombat este Lengyelországban repesztett 7.59-es ideje – mely negyedik helyet ért a bivalyerős mezőnyben – már abszolút nemzetközi szint, a világranglistán hetedik, az európain negyedik vele.

És akkor még nem szóltunk dr. Nguyen Anasztáziáról, akitől a 6.50 méteres távolugrást lassan már természetesnek vesszük, holott ez annyira jó eredmény, hogy pontot tudott szerezni vele a benti idény legrangosabb sorozatában.

Itthon mindeközben ismét kétnapos viadalra került sor a BOK-csarnokban, ezúttal a serdülő ob-val párhuzamosan. és születtek jócskán remek teljesítmények a MASZ nyílt versenyén. Szombatra időzítette Garamvölgyi Petra idei harmadik U18-as országos csúcsát rúdugrásban, egyszersmind a 4.00 méteres lélektani határ meghódítását – érdekesség, hogy a 2020-as rekorddöntögető hadjáratának ez volt az első hazai állomása Stockholm és Bécs után. Márton Anita viszont talán számára is furcsa módon idén még nem versenyzett külföldön, de ez nem fogja vissza a fejlődésben, immár 18.77 méterre tornázta idei legjobbját, aminél csak ketten dobtak eddig nagyobbat bent az egész világon, és senki sem előzi meg földrészünk képviselői közül. Aztán ki tudja, mi lesz, ha mondjuk az ob-n beleadja a dobásaiba minden abbéli dühét, hogy nem lesz idén fedettpályás világbajnokság... Jutott még szombatra remek férfi 1500-as futam, amelyben jelenlegi legjobb középtávfutónk, Vindics Balázs magára vállalta a nyúl szerepét, egyéni csúcshoz segítve egy kivétellel az összes versenytársát, szám szerint kilencet. Így a győztes Szögi István Dánielt is, akinek 3:44.37-es ideje idei legjobb magyar eredmény. Ennek a napnak a krónikájához tartozik még, hogy futóink megmérethették magukat nem hivatalos, nem szokványos távokon is, és 300 méteren a férfiaknál Molnár Attila (34.28) a nőknél Molnár Janka (38.61), 600-on Huller Dániel (1:17.55) győzött nagy fölénnyel.

Vasárnap ugyanitt először 60 méteren láthattunk jó futásokat, az előfutamok során például Szabó Dániel 6.80-nal beállította a 2020-as itthoni ranglistavezető időt, aztán a döntőben Illovszky Dominik is, és ezzel nyert – miközben ARAK-os riválisa ott már nem indult el. A hölgyek A-döntőjében pedig Farkas Petra (7.43) és Csóti Jusztina (7.54) is egyéni rekordot futott, előbbi ezzel az idei legjobb magyar eredményből is faragott két századot. Kicsit később a négykörösök, vagyis a 800-asok tettek oda egy remek futamot Vindics Balázs vezérletével, aki Süli Richárd felvezetésével nagyon közel került az egyébként kifejezetten erős tavaly elért egyéni csúcsához (1:47.18) 1:47.25-tel, míg mögötte Kazi Tamás egy századdal meg is döntötte a saját majdnem kilencéves (!) egyénijét 1:47.97-tel, és még Kiss Gergő Xavér is 1:50-en belülre került 1:49.66-tal. És a végére maradt a csattanó: az utolsó előtti versenyszámban, este negyed hétkor a női 3000 méteren fantasztikusat futott Varga Gréta: az SVSE még mindig csak 17. életévében járó versenyzője 9:28.40 perc alatt ért célba, amivel az U18-as és az U20-as országos csúcsunkat is megjavította! Pontosabban Czebei Rékáét és Tóth Mónikáét – utóbbi rekord 28 éves lett volna a minap. De jó, hogy egy 16 éves megdöntötte...

És hogy keretbe foglaljuk ezt az összefoglalót, tekintsünk ki a végén is a határokon túlra: szombaton a csehországi Hustopecében magasugrásban a férfiak között Jankovics Dániel fedett pályás egyéni csúcsot és idei legjobb magyar eredményt ért el 2.17 méterrel, míg Renner Luca csak simán megnyerte a csoportját 1.79-cel. Dél felé tekintve pedig mezei futó sikereknek örülhettünk, amidőn vasárnap Palkovits István (5000 m, 14:32) és Tóth Lili Anna (3000 m, 9:53) is mindenkit maga mögé utasított Belgrádban, a Belikros elnevezésű viadalon. Szemerei Levente és Pap Csilla negyedik, Fazekas Milán ötödik lett ugyanott, vagyis ők is az élcsoportban végeztek.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.