Európa-bajnoki döntőre pályázik

Farkas Petrával beszélgettünk.

A BHSE sportolója, Farkas Petra megválogatta a versenyeit az idei fedettpályás szezonban, ennek ellenére maradandót alkotott, hiszen az országos bajnokságon megnyerte a 60 métert, 6.56-os egyéni csúccsal második lett távolugrásban, majd ugyanebben a számban Norvégiában nyert fedettpályás viadalt. A 20 éves atléta az elmúlt hónapokról, valamint a jövőbeli terveiről nyilatkozott.

– Mennyire vagy elégedett a fedettpályás szezonnal?

– Nagyon rövid volt ez az idény, mert tavaly kijutottam a felnőtt világbajnokságra, tehát így picit később kezdtük el a felkészülést. Úgy indultunk neki az egésznek, hogy próbáljuk meg, nézzük meg, mi sül ki belőle, így teljesen edzésmunkából jöttek ezek az eredmények – mesélte Petra. – Két 60 méterrel kezdtem, ami meglepően jól ment, hiszen egyéni csúcsot futottam, majd Stockholmban életemben először versenyeztem az edzőm nélkül. Utána jött a felnőtt országos bajnokság, ami szintén remekül sikerült.

– Miben más egyedül versenyezni?

– Nem nagyon jártam még egyedül külföldi viadalon. Picit szokatlan volt a helyzet, de az edzőm azt mondta, meg tudtam oldani a feladatot. Ez bátorságot ad arra, hogy a későbbiekben is megbirkózzak a hasonló szituációkkal.

– Milyen volt a szezonzáró, a Norvégiában rendezett Karsten Warholm International?

– Nem igazán tudtam, hogy képzeljem el a pályát, mert sokan mesélték, hogy nem olyan, mint a szokásos rekortán, speciális szögekre lesz szükség. Amikor kiértünk, akkor szembesültünk a borítással, ami tornatereméhez hasonló. Összességében jó verseny, csak picit rendhagyó, ugyanis nem ilyen körülményeket szoktunk meg. Tapasztalatszerzésnek mindenképp hasznos volt, még ha a 6.23 méteres eredménnyel nem is vagyok elégedett.

– Hova szerettétek volna időzíteni a formát?

– Ezt nem határoztuk meg külön, mert rendkívül kevés versenyen vettem részt. Inkább a futásra koncentráltunk, hiszen mégiscsak a sebesség az alapja az ugrásoknak. Konkrét célkitűzés nem volt erre az időszakra.

– Hogyan tovább?

– Egy hetet pihenünk, utána fokozatosan elkezdünk ráhangolódni az edzésekre. Március 13-tól Tatabányára utazunk kisebb ugróösszetartásra, utána pedig folytatjuk a felkészülést. Ezt követően lehet, hogy április végén Portugáliában edzőtáborozunk.

– Milyen tervekkel vágsz neki a nyárnak?

– Az elsődleges cél a felnőtt Európa-bajnokság, amire már megugrottam a szintet. Jó lenne idén is legalább olyan eredményeket elérni, mint tavaly. Ha már kijutottam az Eb-re, akkor szeretnék bekerülni legalább a 12-es döntőbe, erre összpontosítok a leginkább. Természetesen nagyon boldog lennék, ha az olimpiára is kijutnék, hiszen 6.72 az egyéni csúcsom és mindössze tíz centire van a szint. Ez nem tűnik soknak, de rengeteg tényező befolyásolhatja azt, hogy sikerül-e elérni. A legfontosabb az, hogy a sebességem át tudjam vinni a nekifutásomba.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.