Szilágyi Réka: egyéni csúcs a téli dobó országos bajnokságon

Pályafutása második 60 méter feletti gerelyhajítása 61.29 lett, amivel jelenleg harmadik a világranglistán

A győztesek eredményei kivétel nélkül jók lettek az idei téli dobó országos bajnokságon, de ez várható volt: remek mezőny gyűlt ugyanis össze mind a hat versenyszámban, talán csak a 16 esztendeje olimpiai ezüstérmes veterán diszkoszvető, Kővágó Zoltán (aki azért Huszák János edzőjeként képviseltette magát, a tanítvány pedig meg is nyerte a versenyszámot remek 63.03 méteres évkezdéssel) hiányzott a férfiaknál, illetve a nőknél két kiváló gerelyhajító; az érzékeny vállát elővigyázatosságból pihentető Moravcsik Angéla, aki tavaly 59.64 méterre tornázta fel egyéni csúcsát, valamint a kisebb bokasérüléssel bajlódó Bogdán Annabella, akinek 58.79 méter a legjobbja.

Mégis épp az ő versenyszámukban született a nap legjobb eredménye Szombathelyen, mivel Szilágyi Réka pályafutása során másodszor túldobta a 60 méteres határt, amely ebben a műfajban a nemzetközi szint választóvonala. Az előző esztendő júniusában Ljubljanában csúszott ki a kezéből egy 60.44-es hajítás, ezúttal azonban a 61 méter is meglett – egészen pontosan 61.29 került a neve mellé a jegyzőkönyvbe, és volt egy még nagyobb kísérlete is, az utolsó, ám annál sajnos rálépett a vonalra, így érvénytelen lett. De a 61.29-cel is harmadik helyezett az idei világranglistán.

– Jó formában érkeztem a versenyre – tekintett vissza a szombatra Szilágyi, aki 2018 októbere óta Szlovéniában készül Andrej Hajnsek irányításával. – Nagyon jól sikerült az alapozás, most egy egészen más alapozást csináltunk speciálisan rám szabottan. Ez annak köszönhető, hogy eltelt egy év, és kialakult egy rutin, hogy mi jó nekem, kiismertük egymást. A téli felmérési eredményeim jobbak is lettek, mint korábban, edzésen is már egész jókat dobtam. Nagyon örülök, hogy sikerült egyéni csúccsal kezdenem, de van még egy-két technikai dolog, amit korrigálni fogunk. Például a rohamom kicsit más lett, így sajnos két dobásnál nem tudtam a vonal mögött maradni, pedig ezek szintén hatvan méter felettiek voltak. Az utolsóra azt mondták, hatvanhárom körül volt, de én ezzel úgy vagyok, hogy amíg le nem mérik, addig nincs meg. Összességében nagyon boldog vagyok, készülünk tovább, mert még sok munka áll előttem.

Az övéhez hasonlítható fölénnyel nyert a férfi gerelyeseknél a tavaly világbajnoki döntős Rivasz-Tóth Norbert, és ő is túldobott egy fontos határt – a 80-ast. A 80.97-es eredményénél eddig csupán ketten dobtak nagyobbat idén a világon.

Férfi kalapácsvetésben hosszú idő után újra összecsaphatott az októberi térdműtéte után visszatérő 2012-es olimpiai bajnok, Pars Krisztián, valamint vb-bronzérmes klubtársa, Halász Bence, és egyelőre utóbbi az erősebb. Másodikra dobta legjobbját, a 76.66 métert, amely a világ idei ötödik legjobbja, és 76 centivel nagyobb, mint a tavalyi téli dobó ob-n elért eredménye. Egyébként ha már itt tartunk: a hat versenyszám közül egyedül női kalapácsvetésben volt jobb a 2019-es győztes teljesítmény, az összes többiben az idei produkció "nyert". Na de vissza az erősebbik nem kalapácsvetéséhez, amelyben idén öten is túldobták a 70, sőt a 71 métert: Pars Krisztián pedig roppant egyenletes sorozatot produkált, öt érvényes kísérlete közül a legjobb (73.24) és a leggyengébb (72.35) között kevesebb, mint egy méter a különbség. Biztató a javuló formája, ha utoléri magát fizikailag, erre még jó pár métert rápakolhat, és akkor még izgalmasabbakat csatázhat az ifjú titánnal, aki az utóbbi években átvette tőle a stafétát itthon.

De jó lenne viszontlátni ugyanezt a párharcot idén nyáron Tokióban, az olimpiai fináléban!

– Nem volt nagyon jó idő, fújt a szél, ennek ellenére ahhoz képest, hogy lehetett volna hó is, egész kellemes körülmények fogadtak minket. Meg előző nap egész nap szakadt az eső, akkor meg is ijedtünk picit, de aztán szombat reggelre minden rendbe jött, így jól előkészített pályákon, jó körülmények között tudtak versenyezni az atléták. Rekordnevezés volt, ennyien nem szoktak részt venni a téli dobó ob-n, ez most már tendencia, hogy folyamatosan nő a résztvevők száma, aminek mint alelnök is nagyon örülök. A színvonalra se lehet panasz, a győztesek eredményei nemzetközi szintűek voltak, és az utánpótlás korosztályból is jó pár versenyző nagyon biztató eredményeket ért el. Például kimazsoláztam egy ilyet, hogy a serdülő fiúk diszkoszvetésében huszonhét induló volt, és abból huszonkettő egyéni csúcsot dobott. Ez azt jelenti, hogy a kollégák nagyon jól dolgoznak – értékelte a látottakat Németh Zsolt versenyigazgató, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, a hat mostani bajnokból kettő társedzője. Soha rosszabb ob-t, de tényleg – még ha az elnevezése kicsit csalóka is, hisz a télen túl vagyunk, a meteorológiai tavasz már elkezdődött. Igaz, a csillagászati még nem.

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.