„2023-ban lehetek életem legjobb formájában" – interjú Venyercsán Bencével

Venyercsán Bence

A Budapest 2023 Programban részt vevő sportolókkal készülő interjú-sorozatunk következő alanya a tokiói olimpiára készülő gyaloglónk, Venyercsán Bence. A 25 éves atléta 2020 szeptemberétől katonasportolóként versenyez és a szemei előtt már ott lebeg a 2023-as budapesti világbajnokság is.

Gratulálunk a pár hete 50 kilométeren megnyert országos bajnoki címhez. Hogyan sikerült egy ennyire jó időeredményt elérned, 3 perccel megjavítanod saját rekordodat Dudincében, a mindenki számára zaklatott 2020-as év után?

Általában az alapozás vége erre a versenyre szokott kijönni, így az ember már előre látja, hogy mire lehet képes. A 3:50-es olimpiai szint az egy kicsit erős lett volna, így ennél lassabban kezdtem. Úgy terveztük, hogy ha sikerül jobbat mennem, mint a 3:55-ös, két évvel ezelőtti időm, akkor azzal már elégedett leszek.

Vigyáztam, hogy legyen erőm a végére, ez egy minimális lassulással párosulva össze is jött, és végül kifizetődött. A táv első és második fele között alig volt öt másodperc a különbség, így jött össze a 3 óra 52 perces eredmény.

Hogyan lesz valakiből olimpikon gyalogló? Az atlétikával kezdtél, vagy előtte más sportágakat is űztél?

Atlétikával kezdtem, igen. Apukám is gyalogló, így ő általa ismerkedtem meg ezzel a sportággal. Amikor Budapestre költöztünk, akkor egy olyan klubot keresett, ahol van gyalogló szakág. 2009-től vagyok a Budapesti Honvéd atlétája. Edzőmmel, dr. Urbán Ákossal 16 éves koromban úgy döntöttünk, hogy a gyaloglásra összpontosítunk, mert addigra már nyilvánvaló volt, hogy nekem a hosszabb távok fekszenek. Fél év alatt akkorát fejlődtem, hogy onnan már nem volt kérdés, hogy ezzel érdemes kezdenünk valamit.

Minden évben sikerült a korosztályomnak megfelelően fejlődni, a 2013-as ifjúsági-világbajnokság óta mindig tudtam teljesíteni a szinteket, amikkel rendre ki tudtam jutni a világeseményekre.

Kipróbáltál-e más számokat az atlétikán belül? Ha igen, mikor tértél át erre a különleges versenyszámra?

Először futni kezdtem, és 14-15 éves koromig futó és gyalogló versenyeken is indultam. Nem voltam rossz futó, de gyaloglóként tudtam nagyobb sikereket elérni.

Sokan csak legyintenek a gyaloglókra, pedig gyorsabban mozogtok, mint egy átlagos hobbifutó. Melyek ennek a technikának a különlegességei és nehézségei?

A lényeg, hogy valamelyik lábnak mindig érintkeznie kell a talajjal, valamint a talajt fogó lábnak térdben kinyúlva kell érintkeznie a talajjal. Ha egy versenyző ezt megszegi, akkor a bírók előbb figyelmeztetik, majd akár ki is zárhatják az illetőt. Ez nyilván egy szubjektív dolog, amivel az elmúlt időszakban már megpróbáltak valamit kezdeni. Ha jól tudom, egy olyan speciális, chipes talpbetéten kezdtek el dolgozni, ami jelzi, ha „levegős” a mozgása a gyaloglónak.

50 kilométeren a táv második felében már akkor is gyorsnak tűnik valaki, ha csak tartja a tempóját. Megéri okosabban versenyezni, mert az utolsó kilométereken annyi hátrányt össze lehet szedni, hogy nem éri meg erőn felül kezdeni. Annyira komoly teljesítmény kell a teljesítéséhez, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogy hol lesz nehézségünk, ha lesz, és meddig tart majd. Minél tapasztaltabb valaki, annál könnyebb jól teljesíteni az 50 kilométert.

Körülbelül hány kilométert teljesítesz egy héten?

Nincsenek nagy számok az edzésnaplómban, alapozáskor kb. 100-110 kilométert teljesítek egy héten, edzőtáborban ez felmegy 150-re.

Hol kell keresnünk a világ legjobb gyaloglóit?

Az USA-n és a futószámokban erős afrikai, illetve karibi országokon kívül szerte a világon. Egy csomó országban csinálják magas szinten, ezért egyik nemzetnek sincs igazi hegemóniája. Ugyan van 8-10 esélyes egy-egy versenyen, de közöttük csak a napi forma dönt, nagyon nehéz címet védeni. Ők Dél-Amerikából, Európából, Kínából, Japánból és Ausztráliából jönnek.

A 2019-es világbajnokságon 50 kilométeren a 26. helyen értél célba, saját elmondásod szerint életed legkeményebb versenyét teljesítve. Milyen élményekkel tértél haza Dohából?

Amikor tudatosult bennem, hogy vb-szintet mentem, akkor nagyon boldog voltam egészen addig, amíg meg nem láttam, hogy Dohában rendezik. Az a véleményem, hogy végső soron az hosszútávos atlétákat, így a gyaloglókat is megfosztották egy jó versenyzési lehetőségtől, mert azok az időjárási körülmények, amik Katarban vannak, még éjszaka sem voltak alkalmasak egy jó eredmény elérésére.

Sok volt a bizonytalanság, hogy egyáltalán megtartják-e ezeket a hosszú távú számokat. Végül 23:30-kor elrajtoltunk, de ez annyira más volt még így is. Számos versenyző kiállt előttem, ez a gondolat a 4 óra 45 percből jó egy órán át az én fejemben is ott volt, de végül teljesítettem a távot. Mire elindultunk a szállásra, már napkelte volt.

A riói olimpián már 20 évesen ott lehettél, szintén 50 kilométeren. Hogyan sikerült életed első olimpiája?

Már az első 50 kilométeremen sikerült elérnem az olimpiai szintet. Sejtettem, hogy ez bennem lehet, de nagyon jó volt átélni, hogy ezt ki is tudom hozni magamból. Addigra pár korosztályos világversenyen már részt vehettem, amikhez képest az olimpia bizonyos szempontból jobb, más szempontból pedig rosszabb volt. Az olimpiai falu komfortja nem összehasonlítható egy négy-öt csillagos szállodával.

Amikor beléptem az atlétikastadionba, az varázslatos érzés volt. A verseny előtt és után próbáltunk a lehető legtöbb sporteseményre kilátogatni, vízilabda, vívás és sportlövészet sem maradt ki.

Hogyan érintette a gyaloglók olimpiai kvalifikációját a koronavírus? Mikor és melyik versenyeken szállsz harcba a tokiói kvótáért?

Májusban zárul le a kvalifikációs ranglista. Mivel már csak két verseny van addig hátra, és ezeken körülbelül 20 versenyzőnek kellene, hogy elém kerüljön, ezért a Dudincén elért 3 óra 52 perces időmmel már szinte biztos résztvevőnek mondhatom magam.

Mit gondolsz, milyen hatása lehet a 2023-as budapesti világbajnokságnak a sportág hazai népszerűségére? Mik lesznek a céljaid a világbajnokságon?

Az elmúlt pár évben feltűntek olyan atléták, akik magyar szinten ikonokká válhatnak. Jó látni, hogy már nem csak egy-egy emberen múlik a magyar atlétika sikere. Ezekre az emberekre lehet alapozni a következő generációkat is. A hazai rendezés így számít igazán, hogy vannak olyan példaképek, akikkel lehet népszerűsíteni a sportágat.

A két dolog erősíteni fogja egymást, mert számos most még fiatal atlétának szurkolhatnak majd, akik akkor bontakozhatnak ki. Benne van a potenciál a vb-ben, hogy ezáltal végre felrázzuk a magyar társadalmat, hogy az atlétika fontos és menő.

A céljaim attól függenek majd, hogy 35 vagy 50 kilométer lesz majd a programban. Két és fél év van még addig, ez gyaloglásban sok idő ahhoz, hogy még tovább javuljon a teljesítményem. Még nem értem el a maximumot, bízom benne, hogy 2023-ban leszek életem legjobb formájában.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.