Allyson Felix újabb rekordja, Sifan Hassan földöntúli bravúrja, Johannes Vetter drámája

Sifan Hassan

A XXXII. nyári olimpiai játékok atlétikaversenyei a Tokiói Nemzeti Stadionban szombaton véget értek, a vasárnapi maratonit már Szapporóban bonyolítják le. Jakob Ingebrigtsen legyőzte kenyai riválisát 1500 méteren, Allyson Felix újabb rekordot döntött meg a 4*400-as amerikai váltóval aratott sikerével, Sifan Hassan földöntúli bravúrt végrehajtva az 5000 méter aranyérme és az 1500 ezüstérme után 10 000 méteren sem talált legyőzőre.

A 400 méteren nyert egyéni bronza után Allyson Felix aranyérmes lett az amerikai női 4*400 méteres váltóval a tokiói olimpián, így a legendás Carl Lewist megelőzve minden idők legeredményesebb amerikai atlétája lett a nyári játékokon.

A 35 éves sprinter pénteken 400-on tizedik olimpiai érmét nyerte, azáltal pedig a sporttörténelem legeredményesebb női atlétájává vált.Szombaton, a pályaversenyek zárónapján aztán a váltófinálé következett, melyen az amerikaiak bombaerős csapattal álltak ki.

Felix mellett a 400 gátat világcsúccsal megnyerő Sydney McLaughlin és a mögötte szintén a régi rekordnál jobb eredménnyel második Dalilah Muhammad, valamint 800-on 1:55.21-es eredménnyel diadalmaskodó Athing Mu alkotta a csapatot, mely toronymagas esélyeshez méltó módon győzött, közel négy másodperccel megelőzve a második lengyel stafétát. Felixnek ez volt a hetedik olimpiai aranyérme.

A férfi 4*400-as váltót is az amerikaiak nyerték, mögöttük viszont meglepetésre a hollandok lettek a másodikak és a botswanaiak a harmadikok.

Férfi 1500 méteren a norvég Jakob Ingebrigtsen kibírta a kenyai favorit Timothy Cheruyiot által körökön át diktált hatalmas iramot, s a végén lehajrázta afrikai riválisát, így nem csupán első sikerét aratta - 13. próbálkozásra - a kenyai középtávfutóval szemben, hanem pályafutása első olimpiai aranyának is örülhetett.

Női 10 000 méteren az 5000-en győztes, 1500-on harmadik holland Sifan Hassan győzött,aki remek hajrával előzte meg a táv közepétől az utolsó körig az élen álló világcsúcstartót, Letesenbet Gidey-t, akit végül a hozzájuk hasonlóan etióp születésű, de bahreini színekben induló Kalkidan Gezahegne is megelőzött a végén.

Sifan Hassan teljesítménye a teljes tokiói olimpia egyik legelképesztőbb sztorija, figyelembe véve a rendkívül forró és párás körülményeket, amelyekkel világklasszis ellenfelein túl az elmúlt kilenc napban szembe kellett néznie.

Női magasugrásban a számot évek óta uraló orosz sztár, Mariya Lasitskene nyert parádés verseny végén 2.04 méterrel. A második helyet az ausztrálok tehetsége, Nicola McDermott szerezte meg 2.02-vel, a harmadikat pedig a 20 éves ukrán Yaroslava Mahuchikh 2.00 méterrel.

Férfi gerelyhajításban megszületett India első tokiói aranya, miután Neeraj Chopra 87.58 méterrel megnyerte a szám fináléját, melynek legnagyobb meglepetését Johannes Vetter gyengélkedése jelentette. A német dobó az atlétikaversenyek talán legnagyobb favoritjának számított, a döntőben azonban csak a kilencedik lett, és meg is sérült.

Forrás: MTI és MASZ

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.