Elaine Thompson-Herah és Armand Duplantis sikere a párizsi Gyémánt-liga versenyen

Armand Duplantis

Miután csütörtökön Lausanne-ban egyaránt legyőzték őket, Elaine Thompson-Herah, Armand Duplantis és Hansle Parchment a szombati párizsi Gyémánt-liga fordulóban ismét visszataláltak a győztes útra.

A csütörtökön honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce által minden idők harmadik leggyorsabb futásával (10.60) legyőzött Elaine Thompson-Herah a francia fővárosban 10.72-es versenycsúccsal tudott diadalmaskodni. Mivel jamaicai riválisa egy nappal a verseny előtt visszalépett a 100 métertől, így az ötszörös olimpiai bajnok legendának 70 méter után nem volt igazi kihívója.

„Mindenki arra gondol, hogy célba vehetem a világrekordot, de ez nem ennyire egyszerű. Tudom, hogy nagyon közel vagyok hozzá, de a mostani szezonnal kapcsolatban már így is nagyon boldog vagyok. Ha pedig az év hátralévő részében még közelebb kerülnék hozzá, az még nagyobb örömmel töltene el” – mondta a 29 éves sprinter a verseny után, aki mögött az olimpiai bronzérmes Shericka Jackson jött be másodikként 10.97-tel, a harmadik pedig Dina Asher-Smith lett.

Armand Duplantis számára a csütörtöki Lausanne-i verseny némileg váratlanul már 5.62 méteren véget ért, amivel „csak” a 4. helyen végzett. Párizsban már újra a tőle megszokott megközelíthetetlen formát mutatta. Miután 6.01 méteres versenycsúcsával megnyerte a rúdugrást, háromszor is megpróbálta megdönteni világrekordját, de még egyszer sem járt sikerrel a 6.19 méteres magasságon.

A 110 gát olimpiai bajnoka, Hansle Parchment idei legjobbjával, 13.03-mal nyert Párizsban. Devon Allen szintén SB-t futott (13.08), a harmadik helyhez 13.16 kellett Daniel Robertstől.

Az ausztrál Nicola McDermott az ötkarikás játékokkal szemben ezúttal legyőzte Mariya Lasitskenét női magasugrásban, miután magabiztosan, hiba nélkül jutott el 1.98 méterig szemben orosz riválisával, aki 1.92 méteren és 1.98 méteren is hibázott.

„Annyiszor voltam már második és harmadik ebben a szezonban, de most végre összejött a győzelem. A közönség fantasztikus volt, kitettem a szívem a pályára értük. Mindig örömmel tölt el, amikor ennyi ember előtt ugorhatok, nagyon jó, hogy újra a helyszínen élvezhetik az atlétikát a rajongók” – mondta a 24 éves McDermott, aki Tokióban gyermekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy dobogóra állhatott. Ebben nagy segítségére volt az a kézzel írt jegyzet, amit még 8-9 évesen írt magának.

Sandra Perkovic nyerte a női diszkoszvetést. A kétszeres olimpiai bajnok horvát dobó az alapversenyben is (66.08 méter) és a mindent eldöntő hatodik sorozatban is a legnagyobbat dobta (65.68 méter), amivel maga mögé utasította Yaimé Pérezt és Valerie Allmant is.

A férfi 200 métert az egyik legsokoldalúbb sprinter, Fred Kerley tudta behúzni, aki normális szélviszonyok között soha nem futott olyan gyorsan a félkörös távon, mint szombaton. 19.79-es idejével azt a Kenneth Bednareket előzte meg, aki tizedik alkalommal futott 20 másodpercen belül 2021-ben. Ennyiszer még Usain Bolt sem volt képes korábban egy év alatt ilyen gyorsan lefutni a 200 métert.

A 11-szeres olimpiai érmes Allyson Felix ezúttal 400 méteren állt rajthoz, és féltávnál is vezetett, de a befutóra visszacsúszott a harmadik pozícióba – Marileidy Paulino és Sada Williams is megelőzte az amerikai legendát.

Hiába dobott Johannes Vetter az alapversenyben 87.20 métert, a mindent eldöntő utolsó sorozatban nem jött ki neki a lépés, és 80.23 méterre repítette csupán a gerelyt. A grenadai Anderson Petersnek jobban sikerült a hatodik kísérlete (84.84 méter), így a dohai világbajnok győzelmével zárult a viadal.

A 2021-es Gyémánt-ligából még két verseny van hátra, szeptember 3-án jön a brüsszeli forduló, szeptember 8-9-én pedig Zürichben zárul a sorozat.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.