Elhunyt Kiss Antal gyaloglólegenda

Kiss Antal

Elhunyt Kiss Antal, olimpiai ezüstérmes atléta – adta hírül közösségi oldalán Tatabánya Megyei Jogú Város. Tatabánya és Gyöngyös díszpolgára három olimpián vett részt, legnagyobb sikerét Mexikóban, 1968-ban érte el.

Kiss Antal 1935. december 30-án született. A gyöngyösi születésű, 1968-ban tatabányai színeket képviselő sportoló a 20 kilométeres távon a 14. helyen ért célba, pár nappal később aztán kiváló taktikával ezüstéremet szerzett az 50 km-es távon. A mindenkori olimpiák leghosszabb távján, az 50 kilométeres gyaloglásban a legjobb magyar eredményt érte el.

1964-ben, Tokióban, 20 kilométeren 21., 1972-ben, Münchenben, hasonló távon 26. lett.

1974-ben hagyott fel az aktív sportolói pályafutással, ezt követően 2009-ig eredményes edzőként dolgozott a Tatabányai Sport Clubnál.

Salamon Zoltán, az atlétika szakosztály vezetőedzője így emlékezik a 85. életévében elhunyt Kiss Antalra, a Tatabányai Sport Club korábbi olimpiai ezüstérmes gyaloglólegendájára:

"1984 óta dolgoztam Anti bácsival, aki akkor a gyaloglószakág vezetője volt. Számtalan kiváló, válogatott atlétánk edzője. A gyaloglás mellett a középtávfutókat is ő készítette fel. Az akkori idők legjobb tanítványai közül Urbanik Sándor és Füsti Edina olimpikonok voltak. Urbanik Sándor négyszeres olimpikon, 1992-ben, Barcelonában nyolcadik, 1988-ban, a budapesti fedettpályás Európa-bajnokságon harmadik lett. Füsti Edina kétszeres olimpikon, hatszoros magyar bajnok.
Anti bácsi elképesztően fanatikus edző volt, csak az atlétika érdekelte. A magyar atlétikában hatalmas tisztelete volt és van, amit nemcsak az olimpiai ezüstérmének köszönhetett, hanem a sportág, a gyaloglás iránti elkötelezettségének is. Edzőként precíz és felkészült volt, az edzéstervek megvalósításában, tervezésében és azoknak vezetésében is rendkívüli módo törekedett a pontosságra.  Tanítványainak méltó példaképe volt, nagy megbecsülésnek örvendett. Nemcsak sportolóként, hanem szakmai tudása miatt is elismerték."

A fiatal tatabányai edzőgeneráció vezetése is méltóképpen értékelte őt. A tatabányai atlétika és az egész magyar sporttársadalom is igazi edzőlegendát veszített személyében.

Számos kitüntetése közül kiemelkedik: Érdemes sportoló, Tatabánya város ezüst Turul-díja (1996), Tiszteleti érem az olimpiai eszme terjesztéséért (2006), Gyöngyös és Tatabánya város díszpolgára (2007, 2013), Magyar atlétikáért arany fokozat (2005). Ezeken kívül számos városi és megyei elismerésnek a tulajdonosa.

Kiss Antal legjobb eredményei:

1968 Mexikó: olimpiai ezüstérem, 50 km-es gyaloglásban

Varese Lugano Kupa egyéni 3. hely és csapatban 2. hely

Pescara Lugano Kupa egyéniben 2. hely és csapatban 3. hely

Trieszt Lugano Kupa egyéniben 4. hely

Ötszörös magyar bajnok egyéniben, hatszor csapatban.

Kiss Antal hosszan tartó, súlyos betegség után, 2021. április 7-én, 85 évesen hunyt el.

Emléke örökké élni fog szívünkben.

A Magyar Atlétikai Szövetség Kiss Antalt a saját halottjának tekinti.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.