Ezt várjuk Tokióban – 110 m gát

Szűcs Valdó egyedül képviseli a magyar színeket Tokióban 110 méteres gátfutásban, miután az egyik legismertebb atléta, Baji Balázs közel került ugyan súlyos sérüléséből felépülve a kijutást jelentő ranglista helyezéshez, de végül épp nem érte el. Szűcs Valdónak is kétségesen indult az éve, ki is hagyta a fedettpályás szezont, hogy nyárra teljesen rendbejöjjön a combja és ez a taktika meg is hozta a gyümölcsét.

Már a nemzetközi versenyszezont is sikeresen kezdte a 25 éves magyar versenyző, az adidas Boost Boston Gamesen, egy különleges WA ContiTour Gold versenyen harmadik lett. Grant Hollowaytől és Shane Braithwaite-től kikapott ugyan, de Milan Trajkovicot és a szám világcsúcstartóját, Aries Merrittet is legyőzte. Itthon is folytatódott a jó széria, 13.39-es idővel nyerte a magyar bajnokságot, azaz megjavította a zalaegerszegi Vidékbajnokságon szintén idén felállított egyéni csúcsát. "Elsősorban magamat szeretném legyőzni. Megnéztem persze, az időm mire lehet elég, az előfutamokból tovább kell jutnom, aztán meglátjuk mit hoz az elődöntő, egy újabb egyéni csúccsal már nagyobb boldog lennék. A döntő pedig a hab lenne a tortán." – mondta teljesen racionálisan, mégis bizakodva az olimpia előtt.

Az atlétika nagy könyve azt mondaná, hogy a jelenlegi világbajnok Grant Holloway, aki az amerikai olimpiai válogatón mindössze 0.01-gyel maradt el a 110m gát rekordjától, a tokiói verseny legtisztább esélyese, de még a kedvencek is elbukhatnak egy ilyen kemény számban. Amikor az a cél, hogy sprint tempóban átfusson az ember tíz, több mint egy méter magas gátat, akkor bármi megtörténhet.
Habár Holloway a 2019-es diplomázása óta egyértelművé tette, hogy ez az ő száma, azonnal meghatározta helyét a nemzetközi mezőnyben, amikor elhozta a vb aranyat Dohából. A 23 éves sportoló tavaly augusztus óta egyetlen gátfutó versenyt sem vesztett el, Tokióba csúcsformában érkezik Eugene-ban elért 12.81-es idővel.

Történelmileg az USA dominálja ezt az atlétikai számot, korábban 19 címet szereztek meg a 28-ból, így Holloway most a huszadik aranyat húzná be.  2016 olimpiai bajnoka, Omar McLeod – aki legnagyobb ellenfele lenne – nem lesz itt Tokióban. Ez júniusban dőlt el, amikor a jamaicai válogatón ledöntötte az első gátat.

A mezőny többi, 13 másodperc alatt futó versenyzője: a 2015-ös világbajnok Sergey Shubenkov (12,92), a spanyol Orlando Ortega (12,94), a jamaicai Hansle Parchment (12,94) és a francia Pascal Martinot-Lagarde (12,95). Igaz, ezt a formát idén egyikük sem hozta.
A világbajnoki és olimpiai érmes Ortega idei legjobb ideje 13,15, míg Subenkové 13.19, míg Martinot-Lagarde (13.45) combizom-sérüléssel küszködött.

Holloway idejéhez idén a legközelebb a 21 éves japán csúcstartó, Shunsuke Izumiya áll (13.06), aki hatalmas örömet okozna a házigazdáknak, ha sikerülne érmet szereznie. Mellette a jamaicai és az amerikai atléták uralják a mezőnyt: Ronald Levy (idén 13.08), Parchment (13.16) és Damion Thomas (13.11) képviseli Jamaicát, míg Devon Allen (13.10) és Daniel Roberts (13.11) az amerikai kihívók.

A csoport annyira szoros, hogy a legkisebb hiba is eldöntheti, hogy érem vagy bukás lesz-e a vége, de nagyon szoros elődöntőre és döntőre számíthatunk.

Az aranyat tekintve, azt csak Holloway veszítheti el. A floridai atlétának komoly hibát kell elkövetnie, hogy ne ő fusson be elsőként, és ha minden körülmény kedvező a stadionban, akkor Aries Merritt 12.80-as világrekordja súlyos veszélyben van.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.