Fred Kerley történelmet írt a Gyémánt Liga brüsszeli állomásán

Fred Kerley

Sifan Hassan, Armand Duplantis és Michael Cherry révén három versenycsúcs is megdőlt a Gyémánt Liga brüsszeli állomásán. A pénteki viadalon Fred Kerley lett az első férfi, aki a 200 méter és a 400 méter után 100 méteren is futamgyőzelmet aratott a sorozat történetében.

A három órán át tartó rúdugrásban Armand Duplantis sikeréhez ezúttal sem férhetett kétség, a fiatal svéd 5.50 méteren szállt be, majd az 5.65-öt kihagyta, hogy az 5.75 és 5.85 méteres magasságokat is elsőre abszolválja. Ekkora rajta kívül még négyen voltak versenyben, ahonnan az olimpiai bajnokon kívül még Christopher Nilsen és KC Lightfoot tudtak továbblépni.

A két amerikai számára 5.91 méteren ért véget a verseny – nem úgy Duplantisnak, aki 6.05 méteres versenycsúccsal győzött a belga fővárosban. A 21 éves fiatal saját maga világcsúcsát is megpróbálta megdönteni, de a 28 ezer néző legnagyobb bánatára 6.19 méteren nem járt sikerrel. Győztes eredményénél korábban így is csupán Sergey Bubka és Sam Kendricks ugrott nagyobbat rajta kívül.

Sifan Hassan a világ idei legjobb eredményével, egyben versenycsúccsal (4:14.74) nyerte meg az egymérföldes távot. A kétszeres olimpiai bajnok futó fölényes győzelmet aratott: a második helyen célba érő Axumawit Embayénál több mint hat másodperccel hamarabb ért célba. A 28 éves holland alig két másodperccel maradt el a saját maga által tartott világrekordtól.

„A járvány óta nem sokszor versenyezhettünk ekkora nézősereg előtt, nagyon örülök, hogy most erre volt alkalmam. Közel két éve nem tapasztalhattunk hasonlót, különleges érzés volt, imádtam” – értékelt magabiztos sikere után az etióp születésű atléta.

Egy hónappal ezelőtt Tokióban Michael Cherry alig két századmásodpercre volt attól, hogy 400 méteren felállhasson a dobogóra, azonban Kirani James lehajrázta őt. Brüsszelben már minden az amerikairól szólt az egykörös távon: 44.03-as idővel első lett, ami még Michael Johnson 1998 óta fennálló versenycsúcsánál is három századdal gyorsabb. A grenadai ezúttal fél másodperccel mögötte ért célba.

A női magasugrás is egy rendkívül magas színvonalú versenyt hozott. Három atléta is átjutott a két méteres magasságon. Yaroslava Mahuchikh, Mariya Lasitskene és Nicola McDermott közül az ukránnak a 2.02 métert is sikerült teljesítenie, így az övé lett a győzelem. Mahuchikh sikere azt jelentette, hogy immáron mindhárom tokiói dobogósnak van első helye a Gyémánt Ligáról az ötkarikás játékok óta. Lasitskene Lausanne-ban, McDermott pedig Párizsban tudott diadalmaskodni.

Fred Kerley péntek este történelmet írt Brüsszelben: ő lett az első férfi, aki Gyémánt Liga-futamot nyert 100, 200 és 400 méteren is. Az olimpiai ezüstérmesnek legutóbb 100 méteren jött össze a bravúr, aki az utolsó métereken hajrázta le a jól rajtoló Trayvon Bromell mellett Michael Normant is és haladt át 9.94-gyel a célvonalon.

Női 200 méteren Christine Mboma révén namíbiai, 5000 méteren Francine Niyonsaba révén burundi siker született. Férfi 1500 méteren kettős ausztrál győzelemnek tapsolhatott a publikum: az óceániai csúcstartó Stewart McSweyn mögött Oliver Hoare zárt másodikként.

Karsten Warholm és Rai Benjamin távollétében minden idők harmadik leggyorsabbja, Alison dos Santos remek hajrájának köszönhetően megnyerte a férfi 400 gátat. A női 100 gáton Nadine Visser izgalmas versenyt nyert meg.

A 2021-es Gyémánt-liga a szeptember 8-9-i, Zürichben megrendezésre kerülő záró fordulóval ér véget.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.