Hárman is korosztályos magyar csúcsot döntöttek a 126. Atlétikai Magyar Bajnokság második napján

Molnár Janka

A debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion adott otthont a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságnak, amelynek második napján az olimpiai kvótáért harcoló atlétáink közül többen is biztató eredményt tudtak elérni. Mellettük a korosztályos magyar rekordokat döntő fiatalokról szólt a vasárnap.

Miután vasárnap reggel Madarász Viktória és Srp Miklós megnyerte a női és a férfi 5000 méteres gyaloglást, a délutáni program Halász Bence győzelmével kezdődött. A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője 76.15 métert dobott a második sorozatban, amivel zsinórban ötödik bajnoki címét nyerte.

Az ezüstérem csapattársáé, Rába Dánielé lett, aki élete eddigi legjobb formájában versenyezve először dobott 75 méter fölött. Ráadásul a negyedik, ötödik és hatodik kísérletei alkalmával folyamatosan javítani tudott előző eredményén. A 23 éves atléta végül 75.37 méterrel zárt a második helyen – ez közel egy méterrel nagyobb távolság, mint amit június közepén Kladnóban elért. A harmadik a veszprémi Pásztor Bence lett.

A következő két verseny, ami a 30 fokos, tűző napsütésben elkezdődött, a női rúdugrás és a férfi diszkoszvetés volt. Huszák János számára utóbbi különösen fontos volt, ugyanis a hétvége előtt alig 15 ponttal volt lemaradva az olimpiai kvótát érő 32. pozíciótól a Road To Tokyo rangsorban.

Az FTC diszkoszvetője kezd visszatérni a Dobó Európa Kupán elért győzelme idején látott formájához, és a harmadik sorozatban elért 63.31 méteres eredményével nem csak megvédte bajnoki címét, de értékes pontokat is gyűjtött a kvalifikációs ranglistán. Huszák mögött két nyíregyházi, Szikszai Róbert (60.02 méter) és Káplár János (53.84 méter) zárta még érmes helyen a viadalt.

A női rúdugrás a debreceni Klekner Hanga Csenge sikerét hozta, akinek élete legjobb ugrására (4.25 méter) volt szükség, hogy legyőzze a 4.20 métert átugorva U20-as magyar rekordot döntő Garamvölgyi Petrát, aki pont az aranyérmes korábbi korosztályos csúcsát javította meg tíz centiméterrel.

Mielőtt beindult volna a vasárnap délután igazán sűrű része, Orbán Éva, kilencszeres magyar bajnok, országos csúcstartó, athéni, pekingi és londoni olimpikon kalapácsvetőnk élete utolsó dobását teljesítette, majd Gyulai Miklós, a MASZ elnöke ünnepélyesen búcsúztatta élsportoló karrierje befejezése alkalmából. Miután ez megtörtént, Gyurátz Réka 68.90 méterrel megnyerte zsinórban hatodik ob-aranyérmét.

A női 400 méteres gátfutás Mátó Sára és Molnár Janka harcát hozta. Az ARAK atlétája kezdett jobban, majd Molnár 250 méterrel a vége előtt megindult és fokozatosan dolgozta le hátrányát. A Budafoki MTE kiválósága végül 56.03-as, új U23-as magyar csúcsot futva tudott diadalmaskodni – a régit is ő tartotta, még a Magyar Nagydíjsorozat tatabányai állomásáról. A bronzérem Mohai Regináé lett, aki szintén új PB-t futott.

A férfi 400 gát a hazai pályán szereplő Koroknai-testvérekről szólt, elsősorban Mátéról, aki még javában a tokiói indulásért harcolt. Pár nappal a június 29-i zárás előtt éppen ezért kulcsfontosságú lehet, hogy 49.77-tel idei második legjobb futását produkálta a Gyulai István Stadionban. Győzelmével 8-4-re szépített fivérével, Tiborral szemben a bajnoki címeket tekintve.

A férfiak 110 méteres gátfutásában Baji Balázs az első elődöntőben kapott helyet, amit világbajnoki bronzérmes atlétánk Szeles Bálintot megelőzve 13.77-tel első helyen zárt. A második elődöntőt Szűcs Valdó nyerte: 13.39-es idővel megjavította a zalaegerszegi Vidékbajnokságon felállított egyéni csúcsát.

Nem telt el másfél óra, és a 25 éves atléta újabb századot faragott élete legjobbjából, és így ismét megvédte címét, valamint ezzel rendkívül közel került az olimpiai részvételhez. Szűcs remekül húzta Bajit magával a döntőben, aki 13.58-as idei legjobbját érte el, és ezzel még reménykedhet, hogy sikerül visszakerülnie tokiói kvótát érő pozícióba a ranglistán.  

A női 100 méteres gátfutás egyetlen elődöntőjéből mindenki döntőbe jutott - Kozák Luca 13.00-s, Kerekes Gréta 13.34-es, Répási Petra pedig 13.77-es eredménnyel tette ezt. A döntőben Kerekes nagyon jól kapta el a rajtot, majd a táv közepén Kozák megelőzte őt, és 12.86-tal célba érve megnyerte a versenyt. A kettős debreceni győzelmet hozó viadalban Kerekes (13.06) és Répási (13.75) is idei legjobbját érte el.

Kettős gödöllői siker született a női 200 méter első előfutamában. Nádházy Evelin (24.72) és Pótha Johanna (24.91) kéz a kézben biztosították helyüket a fináléban. A második futamban Furulyás Lili (24.53) nyert, mögötte Takács Boglárka (25.10) könnyedén futva lett második. A harmadikat Csóti Jusztina (24.31) és Ecseki-Tóth Zsófi (24.54 – új PB) tudták sikerrel venni, de idővel Kéri Bettina (24.61) és Víg Zsanett (25.21) is bejutott a két órával későbbi döntőbe.

A finálé hihetetlen izgalmakat hozott: Csóti Jusztina kapta el a legjobban a rajtot, majd a kanyar végén Nádházy Evelin állt az élre, akinek itt még nem lett meg harmadik aranyérme a hétvégén, ugyanis Takács Boglárka a 8-as pályán mindkettejüket lehajrázta. 23.66-os ideje új PB, ahogyan korábban Nádházy sem futotta még le olyan gyorsan ezt a távot, mint most Debrecenben (23.84). Csóti Jusztina 23.88-as idővel szerezte meg a bronzérmet.

A férfiak 200 méteres versenyszámának előfutamai közül az elsőben Haufe Rajmund taktikus futással, 21.65-ös új egyéni csúccsal tudott nyerni Osztrogonácz András (21.82) előtt – 21.92-es idővel Farkas Bence is döntőbe jutott.  A második Wahl Zoltán sima győzelméről szólt (21.51), mögötte Sipos János (21.74) zárt automatikus „finalista” pozícióban, miután a célfotó őt hozta ki győztesen Kádasi Zalánnal szemben. Az utolsó előfutamot Máté Tamás is 21.51-gyel húzta be, mellette Bundschu Patrik jutott innen még döntőbe (21.97).

A döntőben Máté Tamás győzelméhez nem férhetett kétség. Az FTC atlétája 20.98-cal úgy lett magyar bajnok, közel fél másodpercet adott második helyen célba érő csapattársának, Haufe Rajmundnak, aki tovább javította legjobbját (21.54). Haufét a célfotó hozta ki jobbnak Wahl Zoltánnál, aki így harmadik lett.

Férfi magasugrásban Jankovics Dániel a 2.00, 2.08, 2.12 és 2.16 métert is elsőre ugrotta át, majd a 2.19-en – 2021-ben először – is átjutott második kísérletre. Ez rajta kívül senki másnak nem sikerült, így megnyerte az országos bajnokságot. Az MTK Budapest versenyzőjéhez Bakosi Péter járt a legközelebb, aki 2.16 méteren esett ki. A bronzérmesek Hodossy-Takács Sámuel és Agárdi Péter lettek, akik egyaránt 2.12 méterig jutottak.

A szolnoki Pázmándi Dominik 7.65 métert ugorva élete első magyar bajnoki címét nyerte meg távolugrásban. Az ezüstérem Galambos Tibor (7.44 méter), a bronzérem pedig Virovecz István (7.41 méter) birtokába került.

A női gerelyhajításban Szilágyi Réka 60.67 métert dobott, aminek köszönhetően immáron a szám ötszörös magyar bajnokának mondhatja magát. A második legjobb eredmény Kövér Fanni (54.40 méter), a harmadik Moravcsik Angéla (53.85 méter) nevéhez fűződött ezen a délutánon.

Bartha-Kéri Bianka 2:01.87-es idővel megnyerte a 800 métert, aminek köszönhetően megerősíti majd kijutást érő helyét a Road To Tokyo ranglistán. Mögötte Ferencz Anna (2:02.72) és Heffner Hédi (2:06.36) is új egyéni csúccsal ért célba, és állhatott fel a dobogóra.

A férfiak 800 méteres versenyében Vindics Balázst sokáig szorongatta Együd Máté, azonban az UTE kiválóságának sikerült őt maga mögött tartania, és 1:47.59-cel győzött 1:48.40-es egyéni legjobbját elérő ellenfelével szemben. A harmadik helyezett Kazi Tamás lett, aki idén még nem futott olyan gyorsan, mint most (1:48.88).

Női 3000 méter akadályon Wagner-Gyürkés Viktória nem állt rajthoz, távollétében Tóth Lili Anna győzelmét hozta a verseny. A BHSE atlétája 9:40.81-es új egyéni csúccsal tudott diadalmaskodni, amivel könnyen lehet, hogy a Road To Tokyo rangsorban is sikerül majd előrelépnie. Az ezüstérmes Varga Gréta lett, méghozzá 9:50.63-as új U23-as és U20-as magyar csúccsal, a bronzérem pedig a már biztos olimpiai résztvevő Kácser Zita birtokába került, aki szintén idei legjobbját érte el (10:19.94).

A férfiak 3000 méteres akadályfutása Palkovits István számára különösen fontos volt, ugyanis egy jó eredménnyel ő is „befutó” pozícióban találhatná magát az olimpiai kvalifikációs ranglistán. A 20 éves tehetség 8:32.92-es időt futva ért célba, amivel még akár oda is érhet a legjobb 45 közé az olimpiai ranglistán. A kecskeméti sportolónak fiatalokkal kellett osztoznia a dobogón: az ezüstérmes Szemerei Levente szintén 2000-ben, Kovács Ferenc Soma pedig 2004-ben született.

Márton Anita győzelemmel tért vissza súlylökésben. Gyermeke születése óta először versenyző világbajnokunk 15.95 méteres dobással nyerte meg pályafutása 15. szabadtéri magyar bajnoki címét fő versenyszámában.

A női távolugrás Farkas Petra sikerét hozta. A BHSE versenyzője 6.58 méterre ugrott, aminek köszönhetően 2017 után ismét aranyéremnek örülhetett. A második helyen Lesti Diana (6.42 méter), a harmadikon Nguyen Anasztázia zárt (6.23 méter).

Rivasz-Tóth Norbert győzelméhez ezúttal sem férhetett kétség gerelyhajításban. Magyar csúcstartó kiválóságunk 77.99 métert dobott, amivel közel tíz méterrel előzte meg Kovács Noelt (68.44 méter) és Rab Attilát (67.95 méter). A szolnoki atléta 2015 óta legyőzhetetlen ebben a versenyszámban.

A 4*400 méteres váltók voltak az utolsó futószámok. A női versenyt a Simon Virág, Dobránszky Laura, Németh Nóra, Nádházy Evelin összeállításban felálló GEAC magabiztosan megnyerte, 3:43.78-as idővel. Mögöttük Bartha-Kéri Bianka szenzációs hajrájának köszönhetően az SVSE az utolsó körben előzte meg az ARAK csapatát.

A férfiak 4*400-as váltójában elképesztő fordítást láthattunk. A 400-on egyéniben magyar bajnok, 19 éves Molnár Attila óriási hátrányt dolgozott le a ferencvárosi Kazi Tamással szemben, győzelemhez segítve az SVSE csapatát. Molnár mellett a 3:14.90-es időt elérő veszprémi együttes tagjai Kubasi János, Szögi István és Kiss Gergő Xavér voltak. A Fradiban a korábbi olimpikon középtávfutó mellett Varga Dániel, Tarlukács Ádám és Máté Tamás futottak még az ob záró számában, ahol a bronzérem az UTE váltójáé lett.

Az Atlétikai Magyar Bajnokság ezúttal is rendkívül tartalmas és eseménydúsra sikerült, így a jövő hét elején még számos érdekességgel jelentkezünk, valamint a főszereplők közül is igyekszünk megszólaltatni minél több atlétát.

Utána sem lesz megállás, ugyanis június 29-én zárul a Road to Tokyo ranglista, vagyis pár napon belül kiderül, hogy kik képviselhetik hazánkat a XXXII. nyári olimpiai játékokon. Ám mielőtt a japán fővárosra helyeződne a hangsúly, még a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, valamint az U23-as és U20-as Európa-bajnokságok is a kiemelt események között lesznek.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.