Kövér Fanni 4., Nagy Marcell 5. lett az U20-as Európa-bajnokság utolsó napján

Kövér Fanni

Hat döntőben is érdekeltek voltunk az észtországi Tallinnban megrendezett U20-as Európa-bajnokság zárónapján. A magyar fiatalok vasárnap is értékes helyezéseket és tapasztalatokat gyűjtöttek az előttük álló hosszú pályafutásukra.

A délelőtti programban egyedül az Illovszky Dominik, Nagy Richárd, Polyák Zolták, Almási Olivér összetételű férfi 4*100 méteres váltónkért szoríthattunk, amely ugyan 40.81-es idővel futamában a harmadik helyen ért célba, végül sajnos kizárták vonalra lépés miatt.

Az első finálé, amiben vasárnap érdekeltek voltunk, a férfi diszkoszvetés volt. Strigencz Zalán rendkívül stabilan dobta az 55 méteres távolságot, legnagyobb dobása 55.38 méter volt, amivel a 8. helyen zárta a viadalt. Az aranyérem a kétszeres olimpiai bajnok Virgilijus Alekna fiáé, Mykolas Aleknáé lett, aki kerek 68 méteres dobásával csupán két centiméterrel maradt el a versenycsúcstól.

Bánóczi Kristóf révén hármasugrásban is volt magyar döntős, az FTC fiatalja a második sorozatban 14.92 méterre ugrott, ami a 9. pozíciót jelentette a számára. A svéd Gabriel Wallmark 16.39 méterrel az U20-as korosztályban a világ idei legnagyobbját ugorva nyerte meg a versenyt.

Urbán Zita a harmadik legjobb idővel jutott be az 1500 méter vasárnapi döntőjébe, ahol az utolsó kört még a mezőny végén kezdhette meg, de egy szép hajrával a 7. helyen ért célba, 4:22.58-at futva.

Férfi rúdugrásban Nagy Marcell a 4.90 métert elsőre vitte át, majd egyaránt második kísérletre az 5.05 és 5.15-ös magasságokat is átugrotta. Az MTK Budapest tehetségének ezután rögtön elsőre összejött az 5.22 méteres új egyéni csúcs. Ugyan az 5.29 méter már nem sikerült neki, de így is a bravúros 5. helyen végzett.

A záró nap legjobb eredményét Kövér Fanni szolgáltatta, aki alig 17 évesen is a 4. helyet szerezte meg gerelyhajításban. A VEDAC atlétája a negyedik sorozatban elért 53.45 méteres dobásával harcolta ki ezt a pozíciót.

A kontinensviadal utolsó futószáma a férfi 4*400 méteres váltó döntője volt, amiben a Steigerwald Ernő, Nadj Levente, Bánóczy Árpád, Molnár Attila összeállítású négyesünk révén mi is érdekeltek voltunk. Steigerwald az 1-es pályán futhatta az első kört, és az ötödik helyen adta át a botot Nadj Leventének, aki a második emberek közül a harmadik leggyorsabb volt (46.43), versenyben tartva a mieinket. Bánóczy-t a harmadik körben ketten is megelőzték, de így is szorosan az élmezőny mögött adta át a botot Molnárnak, aki a 7. helyre hozta be a magyar váltót.

A 41 fős magyar csapat összesen 20 döntős szereplést gyűjtött össze az U20-as Európa-bajnokságon, és Varga Gréta szombati, 3000 méteres akadályfutásban nyert ezüstérmének köszönhetően az éremtáblázat 25. helyén zárt. A legeredményesebb válogatott a brit lett, amely 6 arany, egy ezüst és 5 bronzérmet gyűjtött. A legtöbb érmet a mögöttük záró Németország vihette haza.

12 versenyszámban volt olyan magyar atléta, aki a legjobb nyolc között zárt, amivel 32 pontot gyűjtve - a 45 résztvevő országból - a pontverseny 16. helyén végeztünk.

A magyar csapat Top 8-as helyezései:
2. hely: Varga Gréta (3000 akadály)
4. hely: Kövér Fanni (gerelyhajítás)
5. hely: Nadj Levente (400 méter) és Nagy Marcell (rúdugrás)
6. hely: Illovszky Dominik (100 méter)
7. hely: Steigerwald Ernő, Nadj Levente, Bánóczy Árpád, Molnár Attila (4*400 méteres váltó), Urbán Zita (1500 méter)
8. hely: Nagy Richárd (110 gát), Spiller Tiziana (10 000 méteres gyaloglás), Strigencz Zalán (diszkoszvetés), Tóth Anna (100 gát), Viszkeleti Villő (kalapácsvetés)

Az U20-as korosztályra alig egy hónap múlva egy még nagyobb kihívás vár, ugyanis augusztus 17. és 22. között Kenya fővárosában, Nairobiban jön a világbajnokság.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.