Krizsán Xéniára rejtélyes amerikaiak és „Ufonauták” várnak Tokióban

Krizsán Xénia

Nála jó egy fejjel magasabb, idén a versenyeket eddig kerülő brit és belga „ufonauták”, valamint két hete előkerült, és azonnal elképesztő eredményekkel kirukkoló amerikai vetélytársak várnak a fedett pályás EB-bronzérmes és magyar csúcstartó Krizsán Xéniára Tokióban.

Így aztán nehéz megjósolni, hogy az MTK Budapest rengeteget dolgozó reménysége mire viszi a második olimpiáján. Az mindenesetre bíztató, hogy a 2021-es világranglista negyedik helyezettjeként utazik el Japánba.

Egy-egy junior világbajnoki második, illetve U23-as Európa-bajnoki első hellyel a háta mögött Rio de Janeiróban a 16. hellyel kellett beérnie a hétpróbázó Krizsán Xéniának. Öt év elteltével az MTK Budapest első számú atlétanőjét már azok közé sorolják, akik Tokióban az első hat között végezhetnek. Ennél is optimistább latolgatás szerint akár a bronzérem megszerzésére is képesek lehetnek.

Van ugyanis két olyan szuperfavorit, ahogy Xénia fogalmaz, az összetett versenyek két „ufonautája”, akik a mezőny fölé emelkednek. Még akkor is, ha a brit Katarina Johnson-Thompson, a 2019-es világbajnok, valamint a belga Nafissatou Thiam, az olimpia bajnoki címvédő idén egyetlen nemzetközi hétpróba versenyen sem mutatkozott. Úgy tűnik, hogy mindent egy lapra tesznek fel, csak Tokióban fogják megmutatni, hogy mire is képesek.

Borulhat a papírforma

Papírformát emlegetni, vagy arra támaszkodni már csak azért sem lehet, mert néhány napja az amerikai válogatón egyszerre csak előkerült három olyan nagyágyú, név szerint Annie Kunz (6703 pont), Kendell Williams (6683) és Erica Bougard (6667), akik a hétpróba világrangsorának első három helyét kibérelték. Mögöttük negyedik a májusban 6651 ponttal országos csúcsot javító Krizsán.

„Ha Tokióban újra összejön két olyan, szinte tökéletes versenynapom, mint Götzisben, amikor a100 gáton, a súlylökésben, a 200 méteren és a távolugrásban is sikerült megdönteni az egyéni legjobbjaimat, ráadásul egy újabb országos rekorddöntés is összejöhet, hát azzal tényleg be lehet kerülni az első hat közé. Magasabbra azért nem állítom a mércét magam előtt, mert idén már másodszor is fájdogál egy kicsit a bokám, de csak akkor, ha a magasugrásban erősen kitámasztok, és nem jó szögben rugaszkodok el. Nem aggódok, mert háromféle kezelést is kapok, de a gyógytorna is érezteti a hatását”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Krizsán Xénia, akinek hat számban a három olimpiát megjárt, Barcelonában negyedik helyig jutó Szabó Dezső az edzője, a hetedikben, a magasugrásban pedig Deutsch Péter, klubjának elnöke, aki még mindig fedett pályás csúcstartó a 2.27 méteres eredményével.

Nem a gát az akadály

Xénia az erősségének és a biztos pontjának jelenleg a 800 métert és a 100 gátat tartja, de úgy gondolja, hogy a „szólítás napjáig” minden a helyére kerül, és kiegyensúlyozott jó formában veheti fel a versenyt a hétpróba legjobbjaival. Akik elszánt vetélytársként mennek ki a pályára, de a kétnapos küzdelem végén úgy ölelkeznek össze, mint ha jó testvérként búcsúznának el egymástól. Mindannyian tudják, hogy küzdelmes az életük, lemondásokkal és buktatókkal teli utat járnak be, és a hétből csak egy próbatétel elbukása is elég ahhoz, hogy minden dőljön.

„Nem csak a fizikai felkészülésemre és a technikám csiszolására helyezem a hangsúlyt, hanem arra is,  hogy Tokióban egy mentálisan is „kihegyezett” Krizsán Xénia küzdhessen meg a riválisaival. Sok segítséget kapok a családomtól, ők a lelki támaszaim, de a klubom segítségéért is hálás lehetek. Mindenkinek, persze magamnak is szeretnék örömöt okozni a második olimpiámon”

– hangsúlyozta Xénia, aki két évvel Tokió után, a 2023-as budapesti világbajnokságon is a magyar válogatott erőssége lehet.

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.