Márton Anita bízik önmagában, és ennél most nincs fontosabb

Márton Anita

Hosszú Katinkát követve hozná csúcsformába magát a 2023-as budapesti világbajnokságra Márton Anita. A felkészülési idő kényszerű lerövidítése, a versenyhiány és a térdműtétje is oka volt annak, hogy a Rioban bronzérmet nyert magyar atlétának nem sikerült döntőbe jutnia a tokiói olimpián.

Hozzá kell tenni, hogy idén januárban megszületett a fedettpályás világbajnoknő kislánya, és a kismamaság alaposan átalakította az életét. Amikor pedig már újra a pályán volt, az edzője súlyos sérülést szenvedett, ezért Eperjesi László hosszú hetekig a kórházi ágyából irányította Anita felkészülését. A 32 esztendős atlétanő ezek után is kihívást lát az elkövetkezendő két esztendőben, sőt, Hosszú Katinka egykor bevált módszerét követve a jövőben sok versennyel hozná csúcsformába magát a 2023-as budapesti világbajnokságra. Ahol pályafutása során először magyar szurkolók támogatásával vehetné fel a versenyt a világ legjobb súlylökőnőivel.

Számítani lehet rá

Sokan tarthattak attól, hogy a tokiói 21. helyezése elbizonytalanítja Márton Anitát, és még visszavonulásra is késztetheti. A kételyeket az Eb ezüst- és bronzérmes dobóatléta maga oszlatta el, amikor az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatát ezzel a megnyugtató mondatokkal kezdte:

„Számíthat rám a magyar atlétika a jövőben is, bízom önmagamban, és remélem, hogy ugyanezt teszik azok is, akikre eddig számíthattam. Egyéni sportoló vagyok, de az eddigi sikereimet mindig a jó csapatmunkának köszönhettem. Ha ez így lesz a jövőben is, akkor a 2023-as budapesti világbajnokságon a riói eredményemre emlékeztető formát érhetek el, és talán még az egyéni csúcsomat is sikerül megdönteni.”

A „kismama-atlétanő” élete legjobb teljesítményével a kitűnő időzítésnek, nem kevésbé az utolsó dobásába átvitt elszántságának köszönhetően a 2016. évi olimpiai játékok súlylökő döntőjének utolsó sorozatában rukkolt ki, amivel két legyet ütött egycsapásra. Bebiztosította a harmadik helyét, 19.87-tel pedig az országos csúcsot is megjavította.

Nem hátrált meg

„Érződött rajtam Tokióban, hogy hátam mögött egyetlen versennyel álltam dobókörbe, így ez a szereplésem nem is volt úgy felépítve, ahogy szerettem volna. Ezzel együtt sem bántam meg, hogy olimpiai szintesként nem hátráltam meg, mert amit csak tudtam, megtettem a helytállásért, és ebből a versenyből is tanulni tudtam."

"Néhány hét múlva nekilátok az alapozásnak, a 2020 előtti felkészülésem szerkezetén nem fogunk változtatni, a fedettpályás és a szabadtéri versenyekre pedig úgy fogok tekinteni, mint a legsikeresebb éveiben Hosszú Katinka az előtte álló kihívásokra, aki sikerrel kötötte össze a versenykörútját a felkészülésével. Ahány erőpróbát, versenyt és versenyszámot ő korábban bevállalt, az felért az edzőtáborok terhelésével. Az ő tempóját természetesen nem követhetem, de jövőre sok nemzetközi versenyen szeretnék rajthoz állni, folyamatosan kipróbálni magamat és szemtől szembe kerülni a női súlylökés legjobbjaival, a régi és az új riválisokkal."

"Fontosak a hazai versenyek is, de ha igazán nagy csatákat szeretnék vívni, ahhoz erősebb konkurencia kell, amelyet viszont csak a világversenyek biztosítanak” - mondta az SzPress Hírszolgálatnak Márton Anita, aki ugyanúgy 1989-ben született, mint Hosszú Katinka, valamint a nemrégiben a visszavonulását bejelentő Baji Balázs, a világbajnoki bronzérmes, Eb második helyezett gátfutó.

Jövőre a nagy kihívásokban nem lesz hiány. A 2022-es évadban lesz először úgy, hogy szabadtéren világbajnokságot (Eugene) és Európa-bajnokságot (München) is rendeznek, ráadásul márciusban a belgrádi „tető alatti” vb is jó alkalmat biztosít a bizonyításra.

„Még nem végleges a jövő évi menetrendem, de azt már tudom, hogy jó, sőt egyre jobb eredményeket szeretnék elérni, hogy aztán a csúcsformámat a 2023-as budapesti világbajnokságra tudjam időzíteni” – mondta befejezésül Márton Anita, aki az SZVSE atlétikai szakosztályának újdonsült vezetőjeként is egyre inkább igyekszik hasznossá tenni magát.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.