Márton Anita három hét múlva, a debreceni Magyar Bajnokságon tér vissza, célja a tokiói olimpia

Márton Anita

Márton Anita, a magyar atlétikai első és egyedüli világbajnoka eldöntötte, hogy a 2016-os riói olimpia bronzérmeseként a tokiói nyári játékokon is felveszi a versenyt a világ legjobb súlylökőnőivel.

Kismamaként el kell fogadnia, hogy egy újabb dobogós helyezés megszerzésére most kisebbek az esélyei, de ez nem készteti meghátrálásra. Már az is tiszteletre méltó, amilyen szorgalommal készül a visszatérésére, amelytől már csak három hét választja el, de július 30-tól, az olimpiai selejtezőjétől is mindössze 54 nap. Az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó tizennégyszeres országos bajnok súlylökőnő úgy gondolja, hogy most nem felhozó versenyekre van szüksége, hanem megfeszített munkára, amelynek gerince az erősítés, a robbanékonyságnövelés, valamint az Anitára jellemző tökéletes dobótechnika felépítése.

Száznegyvenöt nappal az után, hogy világra hozta első gyermekét, a kis Lucát, a debreceni országos bajnokságon újra dobókörbe áll és azonnal nyerni is szeretne az olimpiai bronzérmes Márton Anita. A 32 esztendős atlétanő felkészültnek érzi magát a visszatérésre és azt reméli, hogy a június 26-án és 27-én megrendezésre kerülő bajnokságon elért eredménye biztatást ad majd a számára a Tokió felé vezető út folytatásához. Alig több mint 40 nappal a szülése után óvatos mozdulatokkal már hozzákezdett az izmai „ébresztgetéséhez”, aztán a gyógytornába is belekezdett, odáig viszont jóval többet kellett várnia, amíg a 3 kilós súllyal elkezdhette „kóstolgatni” a dobásokat.

Napról-napra jobb és erősebb

„Nemrégiben váltottam át a négy kilós versenysúlyra, edzésről edzésre jobban érzem a mozgást, miközben az az erősítő teremben is egyre nagyobb súlyokat mozgatok meg. A korábbi évekhez képest most nem az ismétlésszámot növelem egy-egy gyakorlatnál, hanem a terhelés nagyságát, amitől aztán az egyik izomlázból a másikba csúszok bele. Sajog a lábam, a karom és a derekam is, erre csak a mozgás lehet az orvosság. Így lesz egészen az olimpiáig, a terhelésből 7-8 nappal a Tokióba indulás előtt fogok csak visszavenni. Eperjesi Lászlóval, az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy a június végi országos bajnokság után nem keresünk külföldi versenylehetőséget, még ha csábító meghívás is érkezne, inkább újra belevetem magamat a munkába, mert a lemaradásomat csak így dolgozhatom le” – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó súlylökőnő, akinek az egyéni csúcsa öt év óta változatlanul a riói olimpián dobott 19.87 méter.

Hat nap alatt oda és vissza

Anita, aki annak a nyolc magyar atlétának az egyike, aki már biztosította a helyét az olimpián, a lehető legjobban szeretné lerövidíteni a tokiói tartózkodását. Szerette volna, hogy a repülővel 9000 kilométeres távolságba a férje és a kislánya is elkísérje, de miután tájékozódott arról, hogy mi várna Tokióban a szeretteire, letett a merész terv megvalósításáról.

„Zsolt és Luca ki sem mozdulhatott volna a szállodából, én meg az olimpiai faluból, így maradnak itthon, én pedig a lehető legrövidebbre fogom szabni a távollétemet. Nem örülök annak, hogy a szokásostól eltérően most a selejtezőt nem másnap követi a döntő, ugyanis egy napot a két versenyszakasz közé beiktattak. Tervem szerint így sem fog hat napnál hosszabb idő eltelni, amíg haza nem érek Szegedre. Ebből az is kiderül, hogy az átállás napjait most kihagyom a számításaimból, amint megérkezek Tokióba, igyekszem kialudni magamat, aztán egy kis átmozgatás és már indulhatok is a „csatába”, hogy kiharcoljam a döntős helyemet.”

Miközben a magyar atlétika büszkeségének most az a célja, hogy a lehető legjobb formába lendüljön, edzőjének, a pályán szerencsétlen balesetet szenvedett Eperjesi Lászlónak mostanában inkább az, hogy mielőbb szabadulni tudjon a járókeretétől, később pedig a mankójától.

„Fiatal atléták mutatják ki a szeretetüket, amikor nap, mint nap segítenek abban, hogy ott lehessek Anita mellett a pályán, aki nagyon szépen halad az erősítéssel és a súlylökésben is egyre ügyesebb. Már csak a szökdelőgyakorlatok elvégzésében kell jobban teljesítenie és aztán azt is bátran kimondhatom, hogy döntős lesz a tokiói olimpián és egy olyan helyen végez, amire mind a ketten büszkék lehetünk” – mondta Eperjesi László.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.