Meglepetések is várhatók a hétvégi csapatbajnoki versenyeken

Csapatbajnokság 2020

Május 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap, Debrecenben és Győrben lesznek a csapatbajnokság elődöntői.

2013-ban, amikor a Magyar Atlétikai Szövetség bemutatta hosszú távú stratégiáját, melyben már szerepelt a Szuper Liga és a csapatbajnokság. Utóbbi elindításával kapcsolatban az első időkben sokakban kételyek merültek fel, ám az új versenyrendszer robbanásszerű sikert hozott, már az első évben, 2014-ben.

A csapatbajnokság megszervezésekor több cél vezérelte a szövetséget. Egyfelől a klubok anyagi támogatása volt az egyik kiemelt feladat, hiszen pénzdíjas versenyről beszélünk. A másik cél pedig a sportolókkal kapcsolatos. Nyilván a klubokban igazolt atléták közül nem mindenki lehet olimpiai-, világ-, vagy akár magyar bajnok, de nagyon fontos az egyesületek számára, hogy nagylétszámú atlétikai szakosztályt működtessenek. Itt jönnek képbe azok, aki nem tudják kiharcolni az indulás jogát például a magyar bajnokságon, de kiválóan illeszkednek a csapatbajnoki keretbe, hiszen csak bizonyos létszám felett érvényes a nevezés.

Léteznek olyan klubok, amelyek nem tudnak versenyzőt indítani minden szakágban, mert nincsenek dobóatlétáik, vagy középtávfutóik. A szervezők az induláskor erre is gondoltak, így eleinte három, napjainkra két klub összeállhat csapattá, így kiegészítik egymást. Ám ez sem mehet rendszer nélkül. Csak olyan egyesületek alkothatnak csapatot, melyeknek székhelye azonos, vagy egymással szomszédos megyében helyezkedik el. Láthatunk erre példákat idén is, hiszen például az MTK Budapest és az UTE, a DSC SI és az NYSC közös csapatot állít ki.

A történelmi áttekintés után lássuk a mostani elődöntőket, melyeket Debrecenben, a Gyulai István Atlétikai Stadionban (Keleti csoport) és Győrben, az Olimpiai Sportparkban (Nyugati csoport) rendeznek május 15-én és 16-án.

Lehetnek a versenynek pikáns következményei, hiszen előfordulhat, hogy valaki éppen a csapatbajnokságon teljesíti az olimpiai kvótát, vagy remek teljesítményével annyit lép előre a világranglistán, hogy utazhat Tokióba.

Ilyen lehet a 110 méteres gátfutás Debrecenben, ahol Baji Balázs harcol a Budapesti Honvédért, és a minél jobb időért, melyben segítségére lehet Szeles Bálint, aki az Eger-Tiszi együttesének pontjait szeretné gyarapítani.

Hasonló lehet a helyzet Győrben, ahol a távolugró, Nguyen Anasztázia egyelőre öt centire van Tokiótól, és bár a világranglistán elfoglalt pozíciója ígéretes, az MTK-UTE csapatáért küzdve, Lesti Diana (Pannon Duo), Garamvölgyi Petra (PVSK-AC Bonyhád), vagy Endrész Klaudia (MTK-UTE) által sarkallva, akár vasárnap jegyet válthat a nyári olimpiára.

Ugyanitt Pars Krisztián (SavArra) is nagyot léphet előre, hiszen olimpiai bajnokunk egyelőre nem biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak, mert e cikk születésekor 33. helyen áll a kalapácsvetők világranglistáján – Tokióban 32 hely kiadó –, de Halász Bencével (SavArra) és Pásztor Bencével (Vedac-Hunyadi) viaskodva, akár felkiáltójellé is alakíthatja a kérdőjelet.

Értékelés:

1. A csapatok sorrendje a csapatok összesített pontszáma alapján alakul ki.

2. Egy csapat összesített pontszáma az atléták által szerzett pontszámok összege, de csapatonként csak a legjobb 40 pontszám vehető figyelembe.

3. Az összesített pontszám azonossága esetén a több győzelem (ha az is azonos, akkor a több második hely, majd a több harmadik. hely, stb.) dönt.

4. Az elődöntők (Kelet, Nyugat) 1-6. helyezett csapatai (összesen 12 csapat) bekerülnek a döntőbe, melyet szeptember 11-12-én Székesfehérváron a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban rendeznek.

5. A döntőben a legmagasabb összesített pontszámot elérő csapat elnyeri a „Magyarország 2021. évi Csapatbajnoka” címet.

A 2020-as csapatbajnokság győztese, a GEAC-Ikarus csapata 392,5 pontot ért el, a második helyen az MTK-UTE együttese végzett 359 ponttal, a dobogó harmadik fokára pedig az FTC állhatott fel, eredményük 346 pont.

A versenyek – mindkét helyszínen – szombaton 13:30-kor, vasárnap pedig 11:00 órakor kezdődnek.

Figyelem! A verseny ideje alatt mindenki köteles ügyelni az aktuális járványügyi szabályok betartására, a 1,5 méteres távolság tartására, valamint a helyes maszkviselésre. A verseny területére történő belépéskor továbbra is alapvető elvárás a legszigorúbb higiéniai szabályok betartása. Továbbá felhívjuk figyelmüket a hatályos elnöki utasításának betartására!

Aktuális MASZ elnöki utasítás

Fontos információk a hétvégi győri versenyekről

Kiírások:

Keleti csoport

Nyugati csoport

Nevezési listák:

Keleti csoport

Nyugati csoport

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.