Palkó Márta a MASZ versenyiroda új vezetője

Lengyelné Palkó Márta

Szeptember közepétől Lengyelné Palkó Márta versenybíró lett a Magyar Atlétikai Szövetség versenyirodájának vezetője. Az alábbi interjúval igyekszünk bepillantást adni a rutinos szakember múltjába és a versenybírói pozíció szépségeibe, valamint a 2023-as budapesti világbajnokságra is előretekintünk.

Mióta vagy benne az atlétika világában?

Már 2006 óta, ekkor kezdett el legidősebb fiam atletizálni. Azóta járok ki versenyekre rendszeresen, 2009 óta vagyok versenybíró, 2010 óta indítóbíróként dolgozom, most ősszel pedig felkért a szövetség erre a pozícióra.

Űzted-e korábban a sportágat? Ha igen, milyen szinten?

Versenyszerűen nem atletizáltam, de az általános iskolámban és gimnáziumomban is erős volt az atlétika, több éven keresztül minden nap jártam edzésre. Viszont a gyermekeim mindig is futottak, így általuk kerültem bele igazán az atlétika világába.

Melyik a kedvenc szerepköröd, amit eddig versenybíróként betöltöttél?

2009-ben, amikor még pályakezdő voltam, minden poszton megfordultam, aztán 2010-től kb. 2018-ig szinte csak indítóbíróként voltam a pályán. Azóta egyértelműen az indítóbírói pozíció a kedvenc szerepköröm. Magyarországon kevés indító rendelkezik TOECS-1-es képesítéssel, ami szintén a maradásomhoz vezetett ebben a pozícióban. Viszont bármelyik pozícióra, ahová beosztottak, mindig szívesen mentem.

Melyek voltak a legemlékezetesebb versenyeid, amiken tevékenykedtél?

Mentoraim, Margitai Attila és Kovács György hatására már nagyon hamar megszerettem az indítóbírói munkát. Az első versenyem indítósegédként egy diákolimpiai döntő volt, ahol a sok korosztály és a rengeteg gyermek miatt megannyi feladatunk volt, reggel 9-től délután 6-ig nem volt megállás. Nagyon élveztem, hogy pörögni kell és tenni a dolgunkat. Ez volt az, ami elindított, hogy én indítóbíró szeretnék lenni.

Az első komolyabb világeseményem a 2010-es budapesti csapat Európa-bajnokság volt, majd 2017-ben ott voltam az EYOF-on és a 2018-as U18-as Eb-n is Győrben. Nagy élmény volt nemzetközi versenyen, nemzetközi indítóbíróval együtt dolgozni. Voltam több veterán versenyen is Olaszországban, amelyekből nagyon sokat tanultam.

Mi a foglalkozásod a versenybíráskodáson túl?

Így, hogy a versenyiroda vezetője lettem, már nincs civil foglalkozásom, de az elmúlt 15 évben informatikai tanácsadással foglalkoztam. Ami a tanulmányaim illeti, közgazdászként végeztem, majd évekkel később elvégeztem az informatikai menedzsment szakközgazdász képzést a Corvinuson, ahol idén januárjában diplomáztam. Nagyon szeretek újat tanulni és folyamatosan új dolgokat elsajátítani.

Hogyan tudod ezeket a mindennapjaiddal összeegyeztetni?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim lett a munkám. Mivel a három fiam 25, 22 és 17 évesek, ezért, ők már önállóak, nem igénylik a folyamatos jelenlétemet. A gyermekeim most már triatlonoznak, melynek a szezonja valamelyest átfedésben van az atlétikáéval, ezért viszonylag kevés versenyükön tudok ott lenni, de a nagyobb versenyeiken igyekszem ott lenni.

Mennyiben lesz ez más most, hogy ezt az új pozíciót megkaptad? Milyen feladatok és területek tartoznak ezután az irányításod alá?

Szeptember 20. óta bent dolgozom a MASZ-ban, ekkor lettem hivatalosan is a versenyiroda vezetője. Ebben a munkakörben természetesen vannak újdonságok a számomra, de az eddigi tapasztalataimat nagy mértékben tudom hasznosítani. A versenyiroda vezetéssel minden olyan feladat hozzám és a többi versenyirodán dolgozó kollégához tartozik, amik egy sikeres verseny lebonyolításához tartoznak. Kapcsolattartás a klubokkal, átigazolások, versenyengedélyek jóváhagyása.

Milyen célokkal álltál ehhez a munkához?

Célom, hogy minél jobb versenyeket tudjunk rendezni és minél több feltétel adva legyen ahhoz, hogy minden fél elégedett legyen egy-egy verseny megrendezésével. Itt nem csak a nézőket és a sportolókat értem ez alatt, hanem mindenki mást is.

Milyennek találod a magyarországi atlétikai versenyeket, mik a jó és mik a javítandó pontjai?

Azt gondolom, hogy az elmúlt pár évben minőségi változáson mentek keresztül a Magyarországon megrendezett versenyek. Országszerte sok új pálya épült, a versenyek elosztását egységesen próbálta elosztani a versenyiroda az ország teljes területén. Ezt a jó gyakorlatot továbbra is szeretném megtartani. A versenyek szervezésében szükséges bizonyos fokú folyamatszervezés, de ezzel nem lesz gond a jövőben. Az előkészületeket még jobban át kell gondolni, jobban összhangba kell hozni a médiával, a streameléssel egy-egy hétvége programjának összeállítását.

Min múlik az időrend összeállítása?

Szabadtéri versenyeken általában a helyi szervezőkkel együtt állítjuk össze az időrendet, de alapvetően a versenyiroda feladata. Ezen a beérkező nevezések függvényében módosítani lehet és kell is, hogy minden a megfelelő mederben tudjon történni a hétvégéken.

Készülsz-e már a 2023-as budapesti világbajnokságra is? Ha igen, ott milyen feladatok várnak rád?

A tervek szerint a szervezésben és versenybíróként is részt veszek a vb-n. Készülök rá ezerrel, remélhetőleg az indítóbírói csapatban leszek benne. Azt, hogy milyen szervezési feladatok várnak rám, még nem tudom pontosan.

Milyen lesz a következő két év, hogyan befolyásolják a nemzetközi versenyek és majd a hazai vb a tervezést?

Rengeteg munkánk lesz a következő két évben. 2022-ben már minden versenyt úgy kell lebonyolítani, mintha az egy vb próbaverseny lenne. Kettős a célunk a szövetségben, hiszen egyrészt fel kell készülnünk és fel kell készítenünk a magyar atlétikát a vb-re, másrészt mindennél fontosabb, hogy a vb kapcsán elindult pozitív folyamatok hatása sokkal tovább tartson és az atlétika hosszú évekre fejlődési pályára álljon. Ebben minden egyes embernek megvan a saját szerepe és a feladata, így nekünk is versenybíróként és versenyszervezőként.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.