Stadioncsúcsok, U23-as magyar rekord, és egyéni legjobbak dőltek meg a Magyar Nagydíjsorozat tatabányai versenyén

Molnár Janka

34 ország több mint 150 atlétájának részvételével szombaton Tatabányán rendezték a Magyar Nagydíjsorozat első állomását. Mivel a viadal a Continental Tour Bronze sorozatának is a része, így egy erős nemzetközi mezőny jött össze a nyár első igazán forró napjára.

Rögtön a férfiak kalapácsvetésében egy olimpiai szintteljesítésnek lehettünk a szemtanúi: a brit Taylor Campbell 78.23 méterrel győzött, az ezüstérmes pedig az ukrán Mikhaylo Kokhan lett, kerek 77 méterrel.

Rába Dániel harmadik lett a nap nyitóversenyében. A Szombathelyi DOBÓ SE kalapácsvetője 73.64 métert dobott, amivel ő lett a viadal idei első magyar dobogósa. Pásztor Bence idei legjobbjával (73.05 méter) az 5., az olimpiai bajnok Pars Krisztián 70.97 méterrel a 6. lett

„Versenyről versenyre megyünk előre és javulnak az eredményeim, annak ellenére, hogy igazán még nem találtam bele, egészen korrektnek nevezhető ez a 73 méter is. A szezon érdemi része igazából csak most kezdődött, úgy gondolom, hogy oda tudok kerülni a legfontosabb versenyeken az egyéni csúcsom közelébe” – értékelt a 75.74 méteres egyéni csúccsal rendelkező Pásztor Bence.

Szikszai Róbert harmadik lett diszkoszvetésben. Hat versenyző is 60 méter környékére dobta a diszkoszt. A 60.54 méterrel záró Szikszai mellett Huszák János is köztük volt. Dobó Európa Kupa-győztes atlétánk a mai napon 60.20 métert ért el, amivel az 5. pozícióban zárta a ciprusi Apostolos Parellis által megnyert viadalt.

Női gerelyhajításban megszületett a nap első magyar győzelme: Szilágyi Réka az utolsó sorozatban 59.66 métert ért el, amivel sikerült az élre ugrania, megelőzve az addig az élen álló, litván Liveta Jasiūnaitėt. A harmadik helyen Moravcsik Angéla végzett, aki 58.93 méterrel idei legjobb eredményét érte el. A 25 éves atléta így értékelt a verseny után:

„Nagyon örülök a mai dobásomnak, mert visszakaptam egy kis reménysugarat, hogy tavalyi vállsérülésemből sok munkával sikerült felépülnöm. Nagyon jó volt a hangulat és a szervezés, örülök, hogy egy ilyen szintű versenyt sikerült itthon megrendezni. Izgatottan várom a következő időszakot, eléggé be fog sűrűsödni a versenynaptáram, bízom benne, hogy ott tudom folytatni, ahol ma abbahagytam” – mondta a május elején Dobó Európa Kupán a B-döntőt megnyerő sportoló.

A nap első futószáma a női 400 méteres gátfutás volt, amelyet Molnár Janka fantasztikus, új U23-as magyar csúccsal tudott megnyerni. A fiatal versenyző 56.17-es eredményével az ezúttal harmadik helyen célba érő Mátó Sára szerdán, Somorján felállított 56.71-es korosztályos rekordját döntötte meg.

A férfiak 400 méteres gátfutásában szintén hazai siker született, Koroknai Máté 50.19-et futva diadalmaskodott. Férfi távolugrásban az amerikai Trumaine Jefferson volt a legjobb, 7.63 métert ugorva. Pap Kristóf, az FTC atlétája 7.46 méterrel a harmadik lett.

Női magasugrásban megdőlt a stadionrekord a Grosics Gyula Stadionban, az ukrán Iryna Gerashchenko 1.94 métert ugrott, amivel egy centiméterrel megjavította az ezelőtt Tatabányán elért legnagyobbat. A hazai versenyzők közül Renner Luca és Szabó Barbara is idei legjobb eredményét érte el, mind az MTK Budapest, mind az UTE kiválósága 1.84 méteren zárta a viadalt.

Férfi 100 méteren előfutamokat és döntőt is rendeztek. Az első elődöntőben a 2019-ben az amerikai váltó tagjaként világbajnoki címet nyerő Mike Rodgers 10.38-cal nyert, a másodikban hárman is gyorsabban futottak nála, Emmanuel Matadi (10.21), Edward Alonso és Andrew Robertson négy tizeden belül jöttek be egymáshoz képest. A két legjobb magyar Illovszky Dominik (10.71) és Máté Tamás (10.50) lett, akik az egy órával későbbi döntőben is megmérethették magukat.

A finálé egy új stadioncsúcsot hozott, Matadit ezúttal sem lehetett legyőzni: a libériai sprinter 10.18-at futott a Tatbányán. A szoros befutóban Edward Alonso két századperccel maradt csak le tőle, és Mike Rodgers is 10.25-nél állította meg az órát. Máté Tamás 10.50-nel a 7., Illovszky Dominik 10.62-es idei legjobbjával a 8. lett.

100 méteres gátfutásban ott volt a mezőnyben Kozák Luca és Kerekes Gréta is. Mindketten jól kapták el a rajtot, és egyaránt az élmezőnyben végeztek. A győzelem a bahamai Devynne Charltoné lett, 12.85-tel. Kozák a végén jól zárkózott az utolsó pár gáton, így 12.92-vel övé lett a második hely, Kerekes pedig 13.14-gyel idei legjobbját futva ért a 4. pozícióban ért célba.

Férfi 110 gáton az első rajt nem volt jó, de a második indítás már jó volt. Baji Balázs 13.76-os idővel a harmadik helyen végzett a brazil Gabriel Constantino (13.51) és a barbadosi Shane Brathwaite (13.62) mögött.

Wagner-Gyürkés Viktória idén először állt rajthoz fő számában, 3000 méteres akadályfutásban, és 9:45.04-gyel a harmadik helyen ért célba. Tóth Lili Anna (9:47.02) és Varga Gréta (10:05.16) is új egyéni csúcsot ért el. Rosefline Chepngetich és Fancy Cherono révén kettős kenyai győzelem született. A férfiaknál egy végletekig kiélezett versenyben a kecskeméti Palkovits István élete eddigi legjobbját futva a harmadik pozícióban ért célba (8:29.86).

Női távolugrásban Farkas Petra 2021-es legnagyobbjával, 6.60 méterrel tudott aranyérmes lenni. Mögötte Nguyen Anasztázia 6.49-cel zárt, a tatabányai Lesti Diana pedig 6.25 méterrel a 6. lett.

A férfi magasugrás is stadioncsúcsot hozott, a maláj Nauraj Singh Randhawa a 2.31 métert is megpróbálta, de végül 2.27 méterrel is az övé lett minden idők legnagyobb ugrása a Grosics Gyula Stadionban. Jankovics Dániel és Bakosi Péter is először ugrotta át idén a 2.17 méteres magasságot.

Bartha-Kéri Bianka óriási hajrával megnyerte a 800 métert, és 2:01.34-es idejével tovább javította a szerdán, Somorján felállított egyéni csúcsát. Az SVSE futónője fantasztikus hajrával tudta az utolsó métereken megelőzni a lengyel Angelika Sarnát és a kenyai Nafuna Nalyanyát.

Vindics Balázs szintén kiválóan futott, és az férfiak között 1:47.55-tel ő is idei legjobbját érte el, a célvonal előtt nem sokkal maga mögé utasítva az 1:47.76-tal új egyéni csúcsot futó Huller Dánielt. A győzelmet a kenyai Cornelius Tuwei szerezte meg.

Mivel női 4*100 méteren a GEAC váltóját kizárták, így a Kéri Bettina, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Sorok Klaudia összetételű magyar válogatott egyedül volt kénytelen eljuttatni a stafétát a célba – ez végül 44.78 másodperc alatt sikerült is nekik. A férfiaknál az „A” válogatott 39.86-ot futva legyőzte a „B”-t, Illovszky Dominik, Máté Tamás, Szabó Dániel és Kádasi Zalán három század híján egy másodperccel gyorsabb volt, mint a Szeles Bálint, Nagy Richárd, Polyák Zoltán, Almási Olivér összetételű négyes.

„Rendkívül elégedett vagyok. Ez a verseny is bebizonyította, hogy van létjogosultsága a Magyar Nagydíjsorozatnak. A különleges hangulatú versenyen számos csúcs megdőlt. Külön öröm a számunkra Molnár Janka U23-as országos csúcsa. Kiemelendő még, hogy ezen a versenyen született egy, a nemzetközi atlétika világában is kiemelkedő eredmény is, hiszen Taylor Campbell óriási egyéni csúcsával kijutott a tokiói olimpiára.” – mondta Deutsch Péter, a Magyar Nagydíjsorozat szervezőbizottságának az elnöke.

Nem kell már sokat várni a következő, hazánkban megrendezésre kerülő nagy nemzetközi versenyre, július 6-án Székesfehérváron a Gyulai István Memorialon egy még ennél is erősebb mezőny fog összegyűlni. Majd augusztus 24-én, a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban jön a Magyar Nagydíjsorozat második állomása.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.