Súlyos Covid-fertőzésből épült fel a 83 éves Tomhauser István

Idősebb és ifjabb Tomhauser István

Atlétikai műhelyekről és mesterekről szóló sorozatunkban ifjabb Tomhauser Istvánt kérdeztük, de a szakmai munka mellett egy sokkal fontosabb témával kezdünk: édespja, idősebb Tomhauser István, akinek három hete még kritikus volt az állapota, felépült és újra dolgozik

Három és fél hete még nagy volt a baj, annál is nagyobb az ijedség a Tomhauser családban, amikor Pista bácsi, azaz idősebb Tomhauser István légzési és keringési rendszere is az összeomlás jeleit mutatta. A magyar atlétika 83 esztendősen COVID vírussal megfertőződött büszkesége és vele együtt a felesége sem szeretett volna kórházba kerülni, ezért a fiai sebtében beszereztek egy oxigénpalackos készüléket, és azzal láttak hozzá az akadozó életfunkciók feljavításához. Mindkettőjüket talpra állították, méghozzá olyan sikerrel, hogy az Ikarus BSE atlétikai szakosztályának megalapítója azóta már a pályára is kilátogathatott, sőt a szakosztály technikai vezetőjeként hozzá is kezdhetett félbehagyott munkájának folytatásához.

„Apu korát meghazudtolóan erős és szívós, amit ugyanúgy a genetikai adottságainak köszönhet, mint annak, hogy a fél életét a szabad levegőn töltötte, hol a pályán, hol a kertben serénykedve. Akár egy örökmozgó. Nem tudtuk lebeszélni arról, hogy kinézzen a pályára, amit azzal indokolt, hogy a teendői nem tűrnek további halasztást” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak ifjabb Tomhauser István, az Ikarus BSE atlétikai szakosztályának vezetőedzője, akit sokan inkább úgy ismernek, mint a világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki második helyezett gátfutó Baji Balázs mesterét.

Az egyre inkább kiteljesedő, a MASZ, valamint a MOB támogatását is kiérdemlő atlétikai műhely irányítását az édesapájától megöröklő szakember már atlétaként is nyitott szemmel járt és igyekezett felkészülni azokra az időkre, amikor majd neki kell megszerettetnie a sportágát a gyerekkel, a tehetségekből pedig a lehető legtöbbet kihozni.

Nyitottan a változásokra

„Szívtam magamba az oktatás, a felkészítés és a formába hozás minden ismeretét. Arra gyorsan rájöttem, hogy nem csak az egyetemen tanultakra kell támaszkodnom, hanem önmagamnak is mindent meg kell tennem azért, hogy még inkább felkészült, és magabiztosabb lehessek. Apró lépésekben folyamatosan újítottam, igyekeztem a feladatokat testre szabni. Figyeltem és ma is éberen követem a versenyzők visszajelzéseit. Szakmai filozófiám egyik alaptétele az, hogy ami ma hatékony módszer, az holnapra elavulhat, vagy veszíthet az értékéből és attól kezdve nem motiválja kellőképpen a versenyzőket” – folytatta a vezetőedző.

A szakember nem tagadja, hogy a felnőtt élversenyzői közül többnek nem ő volt a felfedezője és a nevelőedzője, arra viszont büszke, hogy számukra hozzá adott értékkel tudott szolgálni, Ahogy azt tette például Baji Balázzsal, Kerekes Grétával, a Koroknai testvérekkel, Tiborral és Mátéval, és más, az élvonalban is helytálló atlétával. 

Az a szakmai műhely, amelynek az alapjait az „Öreg” 45 esztendővel ezelőtt letette, egykor mindennek volt nevezhető, csak mai mérce szerint nem elsőrangúak, és a fiatalok számára vonzónak. A girbegurba, eső után tócsákkal teli salakos pálya sem az odacsalt gyerekeknek, sem a szüleiknek nem nyerte el a tetszését. Ugyanitt, a XVI. kerület szívében most az ország egyik legeredményesebb szakosztálya olyan pályával és a sportolókat szolgáló jól felszerelt épülettel rendelkezik, amely már az országos bajnokságnak és több nemzetközi versenyeknek is otthont adhatott. A 2011-es átfogó korszerűsítés folytatásaként a közeljövőben a szakmai kívánalmaknak a késő őszi és a téli hónapokban is megfelelő újabb fejlesztés kezdődik el, hogy az atlétikai centrum a mostaninál is látványosabb sikerekkel teljesíthesse a küldetését. Ez újabb elismerése lehet annak, hogy az Ikarus BSE évek óta az ország egyik kiemelkedő atlétikai utánpótlásnevelő szakosztályával büszkélkedhet, mind a versenyzők számában, mind pedig az eredményességében, emellett a szabadidős sportolók számára és testedzési lehetőséget biztosít.

A jövő Baji Balázsait keresik

„A jelenlegi 400 fős sportolói létszámunk kitűnő alapot nyújt a jövő sportszakmai tervezéséhez – folytatta ifjabb Tomhauser István. – A 6-12 éves korosztály alapképzésének keretein belül 180 gyerekkel igyekszünk megszerettetni az atlétikát, és kiválasztani közülük a jövő Baji Balázsait, miközben a MOB Sport XXI. versenyrendszerének egyik húzó szakosztályaként regionális szerepet is vállalunk a program működtetésében.”

Az Ikarus BSE a MASZ égisze alatt megrendezett serdülő, ifjúsági és junior liga (13-19 évesek) versenyek eredményeit összesítő szakmai besorolás szerint 2020-ban az ország lesikeresebb szakosztálya volt. A csapatbajnokság döntőjében nem kis számban a saját nevelésű és főként az utánpótláskorú versenyzőkre építve az elmúlt években sorra dobogós helyezéseket értek el. A 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság Kiemelt Atlétikai Programjában három versenyzőjük is helyet kapott, és a XVI. kerületiekre esett a választás akkor is, amikor a MASZ támogatást szavazott meg a gátfutás szakmai műhelyének. A folyamatosan bővülő szakosztály munkájában jelenleg 21 edző vesz részt, köztük Kis Dániel, aki ifjabb Tomhauser István tanítványaként a 2010-es barcelonai Európa bajnokság 110 méteres gátfutó döntőjében bronzérmes lett,

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.