Szabó Nóra és Szemerei Levente nyerték a 10 000 méteres Magyar Bajnokságot, biztató eredmények az U16-os ob-n is

Szemerei Levente

Hétvégén a Vasas Pasaréti Sportcentrumban rendezték meg a 10 000 méteres Magyar Bajnokságot, az U16-os Atlétikai Magyar Bajnokság helyszíne pedig a győri Olimpiai Sportpark volt.

Sorra dőltek az egyéni csúcsok a 10 000 méteres ob-n. A nőknél Szabó Nóra, a férfiaknál Szemerei Levente is élete legjobbjával győzött.

A Margitszigeti AC futónője 33:57.70-es idővel ért célba, amivel közel három perccel előzte meg az ezüstérmes Merényi Pannát. A BHSE 19 éves fiataljának csapattársa, Mógor Boglárka nem ért célba. A dobogó legalsó fokára a DVTK-t képviselő Zákányi Panna állhatott fel.

Szemerei 29:24.26-ot futott vasárnap, amivel fél percet adott az UTE színeiben versenyző Vörös Márknak, aki alig három másodperccel előzte meg a BEAC-os Farkas Dáriust. Ők hárman értek célba 30 percen belül, amitől a maratoni magyar bajnok Jenkei Péter is alig négy másodperccel maradt el. A 11 fős mezőnyből tízen is új PB-t futottak.

Nem csak a 10 000 méteres Magyar Bajnokságon, hanem a 2006-os és 2007-es korosztály számára megrendezett U16-os országos bajnokságon is számos biztató eredmény született. 2021-től az U16–os korosztály új szabadtéri versenyrendszerben versenyzett, ami alapján a korábbi területi versenyeken való részvétellel lehetett kivívni a bejutási lehetőséget az országos döntőbe. A sok kimagasló eredmény alapján ez a rendszer jól mutatkozott be.

Kriszt Sarolta három aranyérmet is nyert: a GEAC tehetsége a 300 métert, a 80 méteres gátfutást és 300 méteres gátfutást is győztesen zárta. Mivel két nap alatt maximum három számban indulhatott egy atléta, így ő a lehető legjobban jött ki ebből a hétvégéből.

Rajta kívül további hét fiatal duplázott: Rózsahegyi Bori (TSC-Geotech – 100 méter és távolugrás), Kis Petra Sára (Békéscsabai AC – 800 és 1500 méter), Pap Kincső (Hernádi KA – súlylökés és diszkoszvetés), Deák Zalán (KARC – 100 és 300 méter), Szirbek Albert (SVSE – 800 és 1500 méter), Auer Péter (Ikarus BSE – 100 gát és 300 gát) és Dobó Zsombor (SZVSE – súlylökés és diszkoszvetés) is két aranyérmet gyűjtött.

Közülük Rózsahegyi Bori 2007-es születésűként, azaz „elsőéves” serdülőként érte el ezt a remek eredményt. A tatabányai atlétán kívül Molnár Viktória (KARC) magasugrásban, Fertig Fanni (VEDAC) kalapácsvetésben és Fadgyas Vilmos Ádám (Reménység Vác) rúdugrásban nyert ebben a korosztályban debütálóként.

Szintén remek eredményt ért el Baier Zsófia 3000 méteren, Mészáros Emma rúdugrásban, Ilyés Gréta gerelyhajításban, Szabó Benjámin 3000 méteren, Tari Zoltán magasugrásban, Szabados Ármin kalapácsvetésben és Herczeg Attila gerelyhajításban.

Az utánpótlás versenyek sora az idei évben még nem ért véget, hiszen szeptember utolsó hétvégéjén a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban lesz az U20-as és U18-as Szuper Liga Döntő.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.