Szeretet, tisztelet, támogatás - interjú Tóthné Stupián Anikóval, a veszprémi Sportolj Velünk SE klubelnökével

Szolgálni kell a fiatal atlétákat, mert szeretetet és támogatást igényelnek– vallja a kitüntetett Tóthné Stupián Anikó, az SVSE elnöke.

Négy évvel ezelőtt, amikor Tóthné Stupián Anikótól 40 év után megvált az előző klubja, elérkezettnek érezte az időt arra, hogy egy új egyesületet hozzon létre.  Alapítóként maga sem gondolta, hogy a még ma is „kiskorúnak” nevezhető Sportolj Velünk SE 2021-re a magyar atlétika egyik legeredményesebb műhelyévé nővi ki magát, amely Tokióba készülő válogatott versenyzőkkel is büszkélkedhet. A veszprémi egyesületre már most úgy tekint a Magyar Atlétikai Szövetség, mint amelyik akár féltucatnál is több sportolójával képviseltetheti magát a sportág két év múlva esedékes magyarországi csúcseseményén, az első hazai rendezésű pályavilágbajnokságon.

„Szerettem volna nagy versenyekre eljutó sikeres atléta lenni, de a 800 és az 1500 méteres távokon közepesnél alig jobb eredményekkel kellett beérnem. Így is öröm volt számomra a futás, ha nem is életcél, de mindennapjaim kedvelt és hasznos foglalatossága.  Jó csapatemberként és váltótagként igyekeztem hasznos tagja lenni a Bakony Vegyésznek. Köszönettel tartozok Bábán Ferenc tanár úrnak, aki az atlétikát megszerettette velem, ugyanúgy Kós Lászlónak, akinek a tanácsait követve készültem fel a versenyekre. Testnevelés és biológia szakos tanár szerettem volna lenni, de 18 esztendősen képesítés nélküli „edzőtanoncként” úgy belejöttem és bele is szerettem az atlétapalánták edzéseinek vezetésébe, hogy végül is ez lett a hivatásom. Két-három évig még versenyeztem is, de aztán úgy döntöttem, hogy szintet kell lépnem, ezért elvégeztem a TF-n a szakedzőit” –nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Tóthné Stupián Anikó, akinek a lelkes és értékes munkáját a hazai szövetség nemrégiben „A Magyar Atlétikáért-díj ezüst fokozata” kitüntetéssel ismerte el.

A Sportolj Velünk SE, amelynek már az elnevezése is azt sugallja, hogy tárt kapukkal várja a sportolni vágyókat, jelenleg 140 versenyző számára biztosítja a felkészülés és a versenyzés lehetőségét, velük együtt még 60 olyan kislány és kisfiú tartozik a veszprémi atlétikai műhely kötelekébe, akikből a jövőben lehet igazolt versenyző. A klub nyolc edzője közül egyik sem főállású, de az elért eredmények azt bizonyítják, hogy a munkájuk szakmai elismerésre méltó.

„Nálunk mindenkit az az elv és meggyőződés vezérel, hogy azokat a sportolókat, akik az atlétikát komolyan veszik, és áldozatokat is vállalnak a siker felé vezető úton, nem csak támogatni kell a törekvéseikben, hanem lehetőségeink keretei között szolgálni is.

Szeretettel, tisztelettel, szakmai odaadással, erkölcsi és anyagi támogatással. Meg kell előlegezni nekik a bizalmat, amit befektetésnek is nevezhetnék, még akkor is, ha tapasztalatból tudjuk, hogy csak a kis hányaduk váltja be a tehetségének megfelelő reményeket. Nem lehet tudni előre, hogy mi téríthet le egy atlétát az útjáról, mi rossz vagy váratlan, de nekünk edzőknek nem ezzel kell elsősorban foglalkoztunk, hanem az előttünk álló közös feladatainkkal. Edzőtársaimmal egyetértésben végezzük a munkánkat, szeretettel nézünk a versenyzőinkre, miközben évről-évre olyan helyzetet kell teremtenünk, hogy a fiataloknak legyen kedvük az edzésekhez, leljék örömüket a fejlődésükben és az eredményeikben” – folytatta a klubelnök-edzője.

Akik a veszprémi atlétika történetének jó ismerői, azt is tudják, hogy az SVSE azokután kezdte el bontogatni a szárnyait, hogy Tóthné Stupián Anikótól megvált a VEDAC. Szerencséjére Veszprém város vezetői biztosították a támogatásukról, így a segítségükkel meg tudta alapítani az új egyesületet.  Versenyzői annyira ragaszkodtak hozzá, hogy kivétel nélkül mindenki követte őt. Még azok is jelentkeztek nála, akik már nem is sportoltak rendszeresen, de így szerették volna erősíteni az új klubot.

„Borítsunk fátyolt a múltra, egyébként is szívesebben is beszélek arról, hogy versenyzőink közül a magyar csúcstartó Szögi István az 1500-as eredményével, a 800 méteres távon pedig az egyéni legjobbján folyamatosan javító Bartha-Kéri Bianka személyében két olimpiai kvótát kiérdemlő atlétával büszkélkedhetünk. Rajtuk kívül Varga Gréta, Kéri Bettina, illetve Kiss Gergő Xavér, Molnár Attila és Zsetnyai Ákos is a magyar atlétika reménységei közé tartozik. Velük együtt reméljük, hogy a négy esztendős múltra visszatekintő egyesületünk színeit képviselve még sok nemzetközi versenyen bizonyíthatnak és résztvevői lehetnek a Budapest23 világbajnokságnak is” – mondta befejezésül a Gizella-díjas szakember.

Forrás: Szalay Péter / SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.