Szilágyi Réka és Szögi István is bemutatkozott a tokiói olimpián

Szögi István

A tokiói nyári olimpiai játékok kedd hajnali programjában Szilágyi Rékának gerelyhajításban, Szögi Istvánnak 1500 méteren szurkolhattunk.

Szögi Istvánnak olyan ellenfelekkel kellett szembenéznie első olimpiáján, mint amilyen a szám világbajnoka, a kenyai Timothy Cheruiyot. Ennek megfelelően nagy iramban kezdődött az 1500 méter első előfutama, amiben a magyar versenyző sokáig a mezőny első felében haladt.

A 25 éves atlétánk az utolsó körben nagyot küzdve végül 3:38.79-es idővel a 12. pozícióban ért célba, és mivel a második futam lassabb volt, mint amiben Isti futott, ezért a harmadik előfutam előtt még reménykedhettünk, hogy jobb lesz az ideje az ottani hatodik helyezettnél is.

A második előfutamban a szám egyik legjobb európai futója, Marcin Lewandowski az utolsó körre fordulva megakadt az előtte eleső katari riválisában. Az utolsó futamban sajnos már az elejétől nagyobb iram volt, mint Szögi versenyében. A 3000 akadály friss olimpiai bajnoka, Soufiane El Bakkali egy körrel a vége előtt ki is állt, Jakob Ingebrigtsen viszont továbbment az elődöntőbe.

Szögi végül összesítésben a 23. helyen zárt a 48 fős mezőnyben.

„Vegyesek bennem az érzések, hiszen az időeredmény két másodpercre lett az egyéni csúcsomtól, nem a legjobb, szerettem volna azt megfutni, vagy annak közelében futni legalább. Viszont úgy éreztem, hogy a verseny közben jól helyezkedtem, ott voltam az első hatban, továbbjutó helyen a verseny nagy részében. Sajnos a végén, ahol igazán kellett volna, nem bírtam ott maradni. Jelenleg úgy érzem, hogy ennyi volt csak ebben”

– értékelt az M4 Sportnak az egyébként remek szezont magáénak tudó középtávfutónk. „Valószínű, hogy ha jobban át tudom gondolni az egész évet, akkor jobban fogom tudni értékelni magamban ezt a versenyt is, mert önmagában az, hogy itt lehetek, óriási dolog. Két éve úgy jöttem haza Amerikából, hogy azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy abbahagyom, nem ment úgy a futás, ahogy szerettem volna, viszont nem szerettem volna feladni. Úgy voltam vele, hogy minden megpróbálok, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy csak azért is meg tudom csinálni, úgyhogy nagyon örülök, hogy itt voltam.”

Szögihez hasonlóan Szilágyi Réka is bemutatkozhatott a XXXII. nyári játékokon, akit a gerelyhajítás selejtezőjében láthattunk versenyezni. Az első sorozatban 57.39 méterrel kezdett, majd második kísérletre 57.22 métert dobott, és sajnos utolsó dobása is „csak” 55.82 méter lett, amivel a csoportjában a 12. helyen zárt.

„Lett volna benne több, de nem találtam ma el a gerelyt úgy igazán. Utolsóra próbáltam kockáztatni, de nagyon aláhúztam, nem váram ki az ütemeket, szóval most így sikerült. Nagyon sűrű szezon volt, nagy sokat kellett versenyezni, hogy ki tudjak jutni és nagyon örültem neki, hogy itt lehettem. A tapasztalatokat próbálom minél előbb leszűrni és megyek tovább. Tudom, hogy tudok 60 métert dobni, hogy ha minden rendben kijön, szóval folytatom tovább a munkát.”

– értékelt a 25 éves magyar gerelyhajító, akinek idénről van több 60 méter feletti eredménye is, sőt, tavaly 62 méter feletti egyéni legjobbat ért el.

A délutáni programban jön Szűcs Valdó, akit 12:10-kor, a 110 méteres gátfutás első előfutamában láthatunk rajthoz állni.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.