Szűcs Szabina 4. helyen áll hétpróbában, Garamvölgyi Petra 5. lett rúdugrásban az U20-as vb-n

Garamvölgyi Petra

Megkezdődött az U20-as világbajnokság Kenya fővárosában, Nairobiban. Szerdán rögtön öt magyar atlétának szurkolhattunk.

Mivel rúdugrásban csupán kilenc induló volt, ezért mindenki automatikus döntősnek mondhatta magát. A mezőnyben ott volt Garamvölgyi Petra is, aki sokkal jobban indított, mint az egy hónappal ezelőtti U20-as Európa-bajnokságon. 3.80 méteren szállt be a versenybe és ezután a 3.95 métert elsőre, a 4.05 métert másodikra ugrotta át, amivel már biztosan a legjobb ötben zárt.

A PVSK fiatalja 4.15 méteren az éremért ugorhatott, miután előtte két riválisa is kiesett, de ő sem járt sikerrel ezen a magasságon. Garamvölgyi végül az 5. pozícióban zárt, amivel megszerezte a magyar csapat első pontszerző helyét a korosztályos világbajnokságon.

„Előzetesen az éremszerzés volt a célom, de utólag átgondolva az 5. helynek is tudok örülni. Tudom, hogy sokkal több van bennem, az utolsó kísérletemben 4.15 méteren volt egy technikai hibám, nem volt már teljes a mozgásom és a koncentrációm sem” – értékelte szereplését az U20-as magyar csúcstartó. „Az Európa-bajnokságból csak a pozitív dolgokra koncentráltam, sokat tanultam belőle, sikerült feldolgoznom az ottani szereplésem. Az volt az első alkalom, hogy selejteznem kellett, ráadásul először versenyeztem nemzetközi közegben. A stadion és a környéke csodálatos, nagyon szépen meg van csinálva, jó a pálya minősége” – mondta a Kasarani Stadionról a fiatal versenyző.

Szűcs Szabina is túl van a hétpróba első napján. A kecskemétiek kiválósága délelőtt 100 gáton 14.61-et futott, magasugrásban pedig 1.72 métert ért el. A súlylökést az 5. helyről várhatta, ahol a második sorozatban 11.45 métert dobott, amivel feljött a 4. pozícióba – ekkor 40 ponttal volt lemaradva a dobogóról.

200 méteren Szűcs remekül tartotta magát, és végül csak három egyéni csúcsot futó riválisa ért 25.33-as idejénél hamarabb célba. Négy számot követően a finn Saga Vanninen több mint 200 ponttal vezet az őt követő Sophie Kreiner és Pippi Lotta Enok előtt, akiket a 4. helyen a magyar többpróbázó követ, 108 pontos hátrányban.

A délelőtt folyamán Illovszky Dominik magabiztos futással abszolválta a 100 méter előfutamait. A BHSE sprintere futamában második lett, így automatikus elődöntősnek mondhatta magát. A délután folyamán ugyanúgy 10.51-et futott, mint az első körben, amivel összesítésben a 14. helyen zárt, a fináléba nem jutott tovább.

Horváth Márkot a súlylökés selejtezőjében láthattuk, ahol a győri atléta a 10. lett, amivel bebiztosította a helyét a csütörtöki fináléban. A fiatal dobó 18.02 méterre lökte a hat kilogrammos szert.

A kalapácsvetésben 19. helyen záró Katavics Balázsnak sajnos nem jött össze a döntőbe jutás. A Szombathelyi Dobó SE tehetsége 64.06 métert dobott a hat kilogrammos szerrel.

Az U20-as világbajnokság következő napján Szűcs Szabina befejezi a versenyt hétpróbában, Nagy Marcell a rúdugrás, Horváth Márk a súlylökés döntőjében lesz érdekelt, K. Szabó Gabriella, Urbán Zita és Bánóczy Árpád számára pedig a továbbjutás lesz a tét. Szintén csütörtökön mutatkozott volna be Hodossy-Takács Sámuel, azonban a szervezők az előzetes tervekkel ellentétben mégsem rendeznek selejtezőt ebben a számban, így a debreceni atléta helye is biztos a fináléban.

U20-as világbajnokság, Nairobi, a csütörtöki nap magyar programja (magyar idő szerint):

délelőtt:

8:12 női hétpróba, 5. szám – távolugrás (Szűcs Szabina)

8:46 férfi 400 gát, előfutamok (Bánóczy Árpád)

9:39 női hétpróba, 6. szám – gerelyhajítás (Szűcs Szabina)

9:50 női 800 méter, előfutamok (Urbán Zita /9:50/, K. Szabó Gabriella /10:14/)

délután:

14:00 férfi rúdugrás, DÖNTŐ (Nagy Marcell)

14:20 férfi súlylökés, DÖNTŐ (Horváth Márk)

15:05 női hétpróba, 7. szám – 800 méter (Szűcs Szabina)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.