Szűcs Valdó remek futással bejutott az elődöntőbe a tokiói olimpián

Szűcs Valdó célfotó

A tokiói olimpiai játékok szerda délutáni programjában egy remek magyar sikernek örülhettünk: Szűcs Valdó magabiztos futással a harmadik lett futamában, amivel továbbjutott a 110 gát szerdai elődöntőjébe. E mellett a nagyszerű magyar siker mellett további fantasztikus dolgoknak lehettünk a szemtanúi a Tokiói Nemzeti Stadionban.

Miután a délelőtti programban a norvég Karsten Warholm óriási világcsúcsot futott 400 gáton, valamint a német Malaika Mihambo az utolsó sorozatban ugrott 7.00 méterével tudta megnyerni az aranyérmet, délután is hasonlóan nagy izgalmaknak lehettünk szemtanúi.

A program egyetlen magyar indulója Szűcs Valdó volt, akinek sikerült kiharcolnia az elődöntőbe jutást 110 méteres gátfutásban. A 26 éves atléta rögtön az első előfutamban kapott helyet, és a 9-es pályán magabiztosan futva 13.50-es idővel a biztos továbbjutást jelentő harmadik helyen zárt.

Valdó jól kapta el a rajtot és végig továbbjutást érő helyen haladva, magabiztos teljesítménnyel ért célba a jamaicai Ronald Levy és a svájci Jason Joseph mögött még úgy is, hogy három gáthoz is hozzáért. Szűcs jó mellbedobással megelőzte a britek fedett pályás világbajnokát, Andrew Pozzit.

"Rúgtam két vagy három gátat is, úgyhogy nagyon megijedtem, hogy kibillenek és elveszik a sebesség" - értékelt az M4 Sport csatornának. "A továbbjutás volt ma a cél, nagyon örülök, hogy sikerült, az időeredmény most relatív.”

„Jó volt a versenyzés, de izgultam, mert az egy dolog, hogy ez az első olimpiám, de mindjárt az első futamban ott voltam” – mondta kérdésünkre Szűcs Valdó a verseny után.

„Jó volt a rajt, de ez egy nagyon gyors pálya, így mindjárt ki is jött a szokásos hibám, nagyon közel kerültem a gátakhoz, ezért kezdtem kicsit rugdosni őket. Holnapra ezt ki kell javítani és akkor bármi lehetséges. Örülök, hogy újra ugyanazon a pályán, a kilencesen futok majd, így az egyik oldalról nem zavar senki. Addig most a pihenés és a regenerálódás a legfontosabb"

- a magyar gátas ideje a 15. legjobb lett a mezőnyben, amelyben a leggyorsabb időt a szezonban a világrekordtól már csupán egyetlen századra lévő Grant Holloway érte el, ezúttal 13.02-vel ért célba.

Elaine Thompson Herah a 100 méter után 200 méteren is megvédte olimpiai bajnoki címét. A jamaicai versenyzővel, akit a magyar közönség is jól ismer Székesfehérvárról, hiszen ő nyerte idén a Gyulai István Memorialt is, csak honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce tudta felvenni a lépést az első 50 méteren. Thompson ezután az élre állt, és minden idők második leggyorsabb eredményével, 21.53-al diadalmaskodott. A 29 éves legendának ezzel megmaradt az esélye, hogy Usain Bolt után ő legyen a második olyan atléta, aki a 100 után a 200 métert is zsinórban háromszor megnyeri. Ehhez már csak három éven át kellene megőriznie a bombaformáját, hogy Párizsban sikerrel járjon.

Sokáig úgy tűnt, hogy Fraser-Pryce és Gabby Thomas az ezüstéremért harcol egymással, azonban az utolsó 30 méteren a namíbiai Christine Mboma szédületes hajrával 21.81-es új U20-as világcsúcsot futva elrabolta tőlük a második helyet. A bronzérem végül Thomasé lett, 21.87-tel.

Mivel Sam Kendricks pozitív koronavírus-teszt miatt nem indulhatott el rúdugrásban, ezért előzetesen Armand Duplantis és Renaud Lavillenie voltak ott a döntőben a szám legnagyobb sztárjai közül. A két világsztár 5.87 méterig „nem is találkozott egymással”, a svéd világcsúcstartó 5.55-ön és 5.80-on ugrott át elsőre, közte az 5.70-et kihagyta, vele szemben Lavillenie miután beszállt 5.70-en, az 5.80-at hagyta ki.

5.87-en Lavillenie elsőre hibázott, és a sérüléssel bajlódó francia nem is tudott ellenfele lenni riválisának. Duplantis elsőre ugrotta át az 5.92-t és az 5.97-et is és az egyéni csúcsot ugró Christopher Nielsen személyében új kihívót talált magának. Az amerikai szintén elsőre vitte át az 5.97-et, ám Duplantisszal szemben a 6.02-n már nem járt sikerrel. A 21 éves Armand Duplantis már biztos olimpiai bajnokként megpróbálta a 6.19 méteres világcsúcs-magasságot is, ami kevésen múlt, de nem jött össze.

Anita Wlodarczyk sorozatban a harmadik olimpián nyerte meg a női kalapácsvetést.  nyári játékok történetében korábban még egyetlen atlétanőnek sem sikerült ugyanazt a versenyszámot háromszor megnyernie. A lengyel világcsúcstartó első, érvénytelen kísérlete után sorozatról sorozatra folyamatosan javítva végül 78.48 métert dobott negyedikre, megszerezve újabb aranyérmét. Malwina Kopron 75.49 méteres dobásának köszönhetően lengyel kettős győzelmet láthattunk. A harmadik helyezett egy kínai, Wang Zheng lett, aki mindössze 19 centivel kisebbet dobott Kopronnál.

A 19 éves Athing Mu úgy nyerte meg a női 800 métert, hogy egyetlen métert sem volt hátrányban. Az amerikai tehetség 57.82-re futotta az első kört, majd a másodikat 57.40-nel teljesítve lett olimpiai bajnok. 1:55.21-es idejétől bő hat tizeddel maradt el egy másik 19 éves, Keely Hodgkinson, és a dobogó legalsó fokára is egy csupán 24 éves atléta, Raevyn Rogers állhatott fel.

A férfi 200 méter első elődöntőjében az amerikai szupertehetség, a Usain Bolt korosztályos világrekordját nemrég megdöntő Erriyon Knighton is helyet kapott. A 17 éves amerikai úgy futott 20.02-t és lett a szám minden idők legfiatalabb finalistája, hogy már 150 méternél a riválisait nézegette. Közülük szintén döntőbe jutott a jamaicai Rasheed Dwyer.

A második futam egy másik amerikairól, Noah Lylesról szólt. A vb-címvédő esélyeshez méltóan már a kanyarban jó pozícióba került, így a végén ő is kiengedhetett, ami miatt az automatikus továbbjutást érő első két helyről ki is került, de végül 19.99-es idejével ugyanúgy sikerrel járt, mint Aaron Brown és Joseph Fahnbulleh.

Andre de Grasse az utolsó futamban 19.73-at futott, ami amellett, hogy a világ idei legjobb eredménye, kanadai nemzeti csúcs is egyben. A riói bronzérmes kéz a kézben futott be a célba Kenneth Bednarekkel (19.83). A 20.10-zel célba érő trinidadi Jereem Richards szintén ott lehet a szerdai döntőben.

A férfi súlylökés selejtezőjében a világcsúcstartó Ryan Crouser érte el a legjobb eredményt, az amerikai dobó játszi könnyedséggel, 22.05 méteres dobással biztosította a helyét a csütörtöki fináléban.

Jacob Kiplimo, Joshua Cheptegei, Paul Chelimo és a spanyol Mohamed Katir már a férfi 5000 méter selejtezőjében felmérhették egymás formáját. Közülük a leggyorsabb idővel Katir kvalifikált a pénteki döntőbe (13:30.10), de a két ugandai és az amerikai is továbbjutást érő helyen zárt.

A tokiói nyári olimpia atlétikaversenyei kedd hajnalban számos magyar érdekeltségű eseménnyel folytatódnak. Szűcs Valdó 110 gátas elődöntője mellett Rivasz-Tóth Norbert a gerelyhajítás selejtezőjében, Krizsán Xénia pedig a hétpróba első versenyszámaiban lesz érdekelt.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.