Tóth Lili Anna és Palkovits István remek formája tovább tart, Máté Tamás két érmet nyert a Magyar Szuper Liga Döntőjében

Palkovits István

Szeptember első hétvégéjén került sor a 8. Atlétikai Magyar Szuper Liga Döntőre, amelynek szombati napján Palkovits István és Tóth Lili Anna ismét remek teljesítményt nyújtottak. Csóti Jusztina 100 méteren egyéni csúccsal nyert, Máté Tamás a 100 méteren aratott sikere után alig egy órával a 400-at is majdnem megnyerte.

A férfi súlylökés negyedik sorozatában Tóth Balázs 17.29 métert dobott, amivel a Nyíregyházi Sportcentrum atlétája nyerte a hétvége első versenyszámát. Kovács László utolsó kísérletére 17.05 métert dobott, mögötte csapattársa, a szintén Ikarus BSE-s Detrik Balázs lett a harmadik (16.79 méter). A nyári korosztályos világeseményeket is megjáró Horváth Márk 16.75 méteres új egyéni csúcsot dobott.

Az idei U20-as Európa-bajnokságon 5., a kenyai világbajnokságon 8. Nagy Marcell nyerte a férfi rúdugrást. Az MTK Budapest hazai pályán ugró atlétája 4.75 méteren szállt be a versenybe, majd a 4.85-öt harmadszorra ugrotta át. 4.95 méteren elsőre, 5.05-ön és 5.15-ön másodikra jutott át. Szintén 5.15 méterig jutott Bánovics József, a GEAC atlétája ezzel új egyéni csúcsot ért el. A harmadik helyen csapattársa, Mihály Ádám Bence zárt (4.75 méter).

Csóti Jusztina remekül kapta el a rajtot és az ott szerzett előnyét magabiztosan megőrizve 11.61 másodperces új egyéni csúccsal nyerte a 100 métert. Takács Boglárka 11.83-mal a második, Ecseki-Tóth Zsófi 12.00-val a harmadik helyen zárt.

Illovszky Dominik nem állt rajthoz a férfiak 100 méteres versenyében. Távollétében a győzelem Máté Tamás birtokába került (10.52), így mindkét nemnél az FTC egy-egy kiválósága állhatott fel a dobogó legfelső fokára Sipos János és Nagy Richárd társaságában.

A női kalapácsvetés tokiói olimpikonunk, Gyurátz Réka sikerét hozta (65.71 méter), aki két Szombathelyi Dobó SE-s csapattársával, Németh Zsanettel és Viszkeleti Villővel együtt állhatott fel a pódiumra.

Női 400 méteren Bartha-Kéri Bianka, Molnár Janka és Nádházy Evelin nevével is találkozhattunk. Közülük az SVSE tokiói olimpikonja kapta el legjobban a rajtot, majd Molnár Janka már az előtte futó Nádházy mellett is elment, így féltávnál ő fordulhatott be elsőként a második kanyarba. A Budafoki MTE fiatalja innen már nem is adta ki a kezéből a győzelmet, 53.07-es idei legjobbjával könnyedén nyert Nádházy (53.92) és Bartha-Kéri (54.08) előtt.

Kevesebb, mint egy órával az után, hogy megnyerte a 100 métert, Máté Tamás 400 méteren is rajthoz állt. Sőt, az utolsó 20 méterig az élen is állt, azonban ekkor Nadj Levente remek hajrával elment mellette és megnyerte a versenyt (46.99). A harmadik helyen Huller Dániel ért célba, megelőzve Enyingi Patrikot, Vindics Balázst és az országos bajnok Molnár Attilát.

Tóth Lili Anna fantasztikus formája tovább tart. A BHSE futója ezúttal 1500 méteren állt rajthoz, és győzött 4:14.97-es új egyéni csúccsal. A 22 éves versenyző a táv közepén váltott ritmust, amivel ellenfelei nem tudtak mit kezdeni. A második helyen célba érő Ohn Kinga szintén új PB-t futott (4:22.47) – a BEAC versenyzője az utolsó százon hajrázta le Varga Grétát és Urbán Zitát.

Szögi István valósággal kilőtt a rajtból a férfiak 1500 méteres távján. Az SVSE tokiói olimpikonja a teljes futamot egyedül teljesítette, és aratott rajt-cél győzelmet 3:42.63-as idővel. A dobogóra még Pápai Márton és Vörös Márk állhattak fel.

A férfiak hárompróba küzdelmeiben Tóth Zsombor gyűjtötte a legtöbb pontot. 2063 pontjához 11.61-másodperces 100 méter, 1.89 méteres magasugrás és 52.69 méteres gerelyhajítás kellett. A GEAC atlétája Gálpál Zsombor és Raffai Péter társaságában állhatott fel a dobogóra.

Pázmándi Dominik három legnagyobb ugrásával egyaránt megnyerte volna a férfi távolugrást. A Szolnoki MÁV-SE atlétája 7.51 méterre repülve lett aranyérmes. Mögötte Virovecz István (7.40 méter) és Pap Kristóf (7.36 méter) végzett a legelőkelőbb pozícióban.

Szikszai Róbert legyőzte Huszák Jánost diszkoszvetésben. A nyíregyházi dobó 62.09-es eredménye 21 centiméterrel volt nagyobb, mint riválisa legjobbja. A bronzérmes Káplár János lett.

Női magasugrásban Renner Luca 1.60 méter és 1.80 méter között sorozatban hét magasságon is elsőre jutott át, de 1.83 méteren nem járt sikerrel. Szemben Szabó Barbarával, aki az UTE színeiben elsőre abszolválta ezt a magasságot, amivel ő lett az aranyérmes. A bronzérem Fekete Fédra birtokába került.

Szilágyi Réka mind a hat dobásával megnyerte volna a gerelyhajítást. A DSC-SI 25 éves atlétájának legnagyobb dobása 59.02 méter lett, ami közel öt méterrel nagyobb, mint az ezüstérmes Kövér Fanni 54.16-os eredménye. A harmadik helyen Moravcsik Angéla zárta a szombati versenyt 52.80 méterrel.

Kozák Luca könnyedén nyerte meg a 100 gátat. A debreceniek olimpikonja 13.11-es idővel lett Szuper Liga-győztes 2021-ben Kerekes Grétát, illetve az U20-as világbajnoki bronzérmes Tóth Annát megelőzve.

Szűcs Valdó is simán győzött 110 gáton. A Zalaszám-ZAC atlétája 13.60-at futva nyerte meg az aranyérmet Szeles Bálint és Kalácska Áron előtt.

Farkas Petra és Nguyen Anasztázia párharcából ezúttal az MTK Budapest távolugrója került ki győztesen, aki 6.33 méteres teljesítményével megnyerte a versenyt. A BHSE U23-as Európa-bajnoka 6.18-cal lett ezüstérmes, Lesti Dia pedig 6.16-tal a harmadik helyen zárt.

Kácser Zita, a 3000 méteres akadályfutás országos csúcstartója nyerte a Szuper Liga döntőjét. A DSC-SI hosszútávfutója 10:27.76-os idővel tudta megnyerni az aranyérmet. Az ezüstérem Mógor Boglárkáé, a bronzérem Jánosi Lilláé lett.

Férfi 3000 akadályon Palkovits István teljesen egyedül futva ért el 8:29.28-at. A szám U23-as országos csúcstartója pár riválisát le is körözte a győzelem felé vezető úton. A második helyen Lendvai András, a harmadikon Dani Áron ért célba.

A szombat utolsó száma a 10 000 méteres gyaloglás volt, ahol két tokiói olimpikonunk, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence végzett az első két helyen ebben a sorrendben, a harmadik helyezett Srp Miklós lett.

A budapesti Lantos Mihály Sportközpontba vasárnap is érdemes lesz kijönni, a program 14:30-kor a női súlylökéssel veszi majd kezdetét.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.