Új rendszerben, többet versenyezhetnek az U14 és U16 atléták

2021-től kezdődően U14 (újonc) korosztályban egyéni indulás alapján többpróbában és mezei futásban lehet országos bajnoki címet szerezni – ezzel is ösztökélve a sokoldalú felkészítést. A teljes bajnoki rendszer U16 (serdülő) korosztálytól kerül megrendezésre.

„A változtatás legfontosabb mozgatórugója az volt, hogy a versenyrendszerben szereplő legfiatalabb korosztályoknak több versenyzési lehetőséget biztosítsunk az egyesületek számára költséghatékony módon, területi szinten. Ezzel összhangban mind az U16 (serdülő), mind az U14 (újonc) korosztályban 3 területi verseny kerül megrendezésre a szabadtéri szezonban. Tervezhetővé, hozzáférhetővé téve ezáltal a megfelelő színvonalú versenyzési lehetőségeket. Arról nem is beszélve, hogy mindez az újonnan elkészült létesítmények bevonását is elősegíti a versenyrendezési vérkeringésbe” – mondta Kámán Bálint, a szövetség sportszakmai igazgatója.

„A módosításokkal a Magyar Atlétikai Szövetség egy köztes lépcsőfokot tett a Kölyökből Atléta és Sport XXI. Programokban nevelt sportoló palánták átvezetésébe a bajnoki rendszerbe, segítve a Programokban végzett remek munka nagyobb arányú hasznosulását. Ezek a stratégiai lépések, kiegészülve a Kölyökből Atléta Program edukációs platformjával, valamint a Kölyökből Atléta- és Sport XXI. Programok szinergikus optimalizálásával megadhatják a kezdeti lökést, hogy a sportág elkezdje „berúgni az ajtót”. Reményeink szerint ezzel olyan példát mutatunk, mely mellé a szakmaiság által vezérelt sportágak büszkén állnak be, hogy közösen tegyük jobbá a magyar sportot. Ne egymás mellett létező, hanem szinergiában lévő, egymást segítő rendszereket működtessünk.” - tette hozzá.

A sportszakmai igazgató azt is mondta, hogy sajnos a fedett létesítmény ellátottság továbbra sem ad lehetőséget sem az optimális felkészülésre, se egy optimális versenyrendszer működtetésére.

Kovács Zoltán, a MASZ utánpótlás-szakreferensét kérdeztük a részletekről:

Az U14-es korosztály többpróba versenyszámainak tervezésénél természetesen az elején sok összetett variáció merült fel, azonban a megvalósíthatóság érdekében kompromisszumokat kellett kötni. A 2021-es versenyévadtól kezdődően a következő összetett variációk kerülnek megrendezésre:”

"A"

Fedettpálya: 60m, távolugrás, súlylökés, 300m

Szabadtér: 80m, távolugrás, gerelyhajítás, 300m

“B"

Fedettpálya: 60m, magasugrás, súlylökés, 1000m

Szabadtér: 80m gát, magasugrás, ötösugrás, 1000m

“C"

Fedettpálya: 60m, ötösugrás, súlylökés, rúdugrás

Szabadtér: 80m gát, távolugrás, gerelyhajítás, rúdugrás

“D"

Fedett/téli: ötösugrás, kalapácsvetés, diszkoszvetés, súlylökés

Szabadtér: ötösugrás, diszkoszvetés, súlylökés, 60m

Az u16-os korosztály szabadtéri országos bajnokságán való részvételi lehetőségek is változnak 2021-től. A bajnokságon való indulási jog megszerzéséhez bejutási rendszer kerül kialakításra (pontos szabályzat később kerül ismertetésre), annak érdekében, hogy a korosztály körében az országos bajnokság értéke tovább nőjön. Továbbá, jobban megbecsülve ezen korosztály gyerekeit, akik már fiatalon a sportok királynőjét választották és így lehetőséget biztosítani nekik arra, hogy több bizonyítási alkalmuk legyen az országos bajnokság előtt.

Az U16 (serdülő) és U14 (újonc) versenyrendszer kapcsán a területek végül az alábbiak szerint kerültek felosztásra:

  • Észak-nyugat: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala
  • Dél-nyugat: Bács-Kiskun, Baranya, Fejér Somogy, Tolna
  • Észak-kelet: Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Heves, Nógrád, Pest
  • Dél-kelet: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.