Venyercsán Bence az 50 kilométer gyaloglás bajnoka

Dudince 2021

Dr. Urbán Ákos tanítványa - edzője távollétének ellenére - bő három és fél percet javítva egyéni legjobbján, 3:52:03 órás időeredménnyel ért célba, amellyel a nemzetközi versenyben az előkelő 11. helyen végzett, alig lemaradva a biztos tokiói kvótát érő 3:50:00 órás szinttől és nyerte el egyúttal a Danovszky Ferenc emlékversenyért felajánlott díjat is. Klubtársa, Srp Miklós 51 másodpercre megközelítve 2016-ban elért egyéni csúcsát, 3:57:57-es idővel bajnoki ezüstérmet és a nemzetközi mezőny 20. helyét szerezte meg a BHSE színeiben. A bajnoki bronzérem a 4:05:57 órát gyalogló ferencvárosi atléta, Tokodi Dávid nyakába került. A nemzetközi versenyben guatemalai győzelem született, Bernardo Barrondo 3:47:01 órás idővel nyert, Artur Mastianica (litván, 3:48:24 óra) és Luis Angel Sanchez (guatemalai, 3:48:56 óra) előtt. Érdekesség, hogy a hagyományosnak mondható lengyel, cseh és magyar bajnokság mellett, idén a távoli Mauritius 50 kilométeres gyalogló bajnokságának is helyet adott ez a rendezvény.

“Egyéni csúcsért érkeztem Dudincébe, mert úgy láttuk edzőmmel, hogy egy 3:55 órán belüli időeredménnyel biztosíthatom a helyemet azok között, akik világranglista-helyezés alapján kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára. Az elért időeredménnyel abszolút elégedett vagyok, mert a 3:50:00-s szint még távolinak tűnt a felkészülés alapján, így inkább másfajta versenyzést csináltam. Több, az enyémhez hasonló időeredménnyel rendelkező atléta is megpróbált olimpiai szinten belül gyalogolni, de nem bírták, sokan közülük mögöttem értek célba, ezért most úgy tűnik, hogy kifizetődőbbnek bizonyult ez a taktika” - mondta a győzelme után Venyercsán Bence, aki második bajnoki címét szerezte ezen a távon.

9:30-kor indultak útnak az U20-as férfiak és nők 10 kilométeres versenye, ahol két magyar indulóért is szoríthattunk. A Honvédos Spiller Tiziana 47:21-es kiváló, majd’ 2 perces javulást jelentő egyéni csúccsal indította a 2021-es évadot, majd állhatott fel a dobogó második fokára. A békéscsabai Zahorán Petra számára 50:17 perces ideje a versenyben a harmadik helyet, valamint az U20 világbajnokság nevezési szintjének teljesítését is jelentette. A verseny győztese a cseh Elíska Mártinková lett, 45:52 perces idővel.

A délutáni programban kapott helyet a férfiak és nők 20 kilométeres versenyszáma, ahol Kovács Barbara a Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője, Tóth Sándor mesteredző tanítványa, alig elmaradva egyéni csúcsától 1:33:13 órás időt ért el és lett 12. a számos  olimpiai szintet is hozó versenyen. A nemzetközi versenyben hármas mexikói győzelem született: Valeria Ortuno 1:29:11-et, Ilse Guerrero 1:29:33-at, amíg Alegna González 1:30:08 órás időeredményt ért el.

A verseny a reggeli csípős hidegben indult, majd néhány Celsius-fokos enyhülés után, a délután folyamán hózápor is tarkította a versenyzők küzdelmeit. Az eseményt sajnos nézők nélkül rendezték, a verseny területére való belépéshez pedig negatív koronavírus-tesztet kellett produkálnia minden versenyzőnek, edzőnek.

Új világcsúcs női 20 kilométeres gyaloglásban

Mindeközben, a kínai Huangsan városában megrendezett gyalogló bajnokságon Yang Jiayu 1:23:49 órás világcsúcsot ért el női 20 km gyaloglásban. A korábbi rekordot honfitársa, Liu Hong állította fel 2015-ben, aki 1:24:38 óra alatt teljesítette a távot, és ezen a versenyen 1:24:27 órás egyéni csúccsal a második helyen zárt.

A hazai gyaloglók következő nagy megmérettetése a békéscsabai felnőtt és U23 korosztály 20 kilométeres, valamint az U20 és fiatalabb korosztályok számára a hosszútávú gyalogló bajnokság lesz 2021. április 18-án, vasárnap.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.