Visszavonul Orbán Éva országos csúcstartó kalapácsvető

Orbán Éva

Három olimpián, öt felnőtt-világbajnokságon, hat Európa-bajnokságon szerepelt a kilencszeres magyar bajnok Orbán Éva. Most úgy döntött, nem vesz részt több versenyen és erről levélben tájékoztatta a Magyar Atlétikai Szövetség vezetését.

Megkérdeztük, hogy miért döntött így:

- Alapvetően az olimpia halasztása óta még mára sem állt vissza a világ rendje, és nyilván huszonévesen másként gondolkodnék, de nem mertem – a korom miatt – arra alapozni, hogy még kijuthatok világversenyre. Én már annyit kaptam a sporttól, hogy meg kellett hoznom ezt a döntést, és a sok bizonytalanság miatt könnyebb volt meglépnem.

Talán a motiváció is elveszett?

- Azt nem mondanám, bár, amikor bejelentették a lezárásokat és azt, hogy 2020-ban Tokió nem rendez olimpiát, akkor nagyon kilátástalannak tűnt, hogy merre induljak el. Ha még fél- vagy egy évet elvesztegetek az életemből, akkor később magamat fogom emészteni, szóval így állt össze a döntés.

Hogyan gondolsz a máig is élő – 73.44 méteres – országos csúcsodra?

- Büszkeséggel tölt el, bár nem gondoltam volna, hogy néhány nap múlva már a nyolcadik évébe lép, ha lép. Abban bízom, hogy hamarosan megdől! Gyurátz Rékának lehet a legnagyobb esélye arra, hogy túldobja, és nagyon szurkolok is neki. Talán már idén sikerülhet.

Hogyan tovább?

- A civil életben folytatom. Edzősködöm Veszprémben, a VEDAC-ban. Ha a jövőben a munkám engedni, akkor szeretném ezt folytatni, de ez még kialakulóban van.

Orbán Éva levele:

"Tisztelt MASZ vezetés!

Ezúton szeretném megköszönni a szövetség elmúlt két évtizedes támogatását, mely idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kaptam.

Szerettem volna a negyedik olimpiámra is kvalifikációt szerezni, mely 2016-ban egyetlen világranglista helyezés híján nem sikerült, ugyanakkor az idő előrehaladtával be kellett látnom, hogy bármennyire is szeretném, erre már reális esélyem nincs.

A szövetség támogatása hozzásegített ahhoz, hogy pályafutásom során három olimpián, öt felnőtt világbajnokságon, hat Európa-bajnokságon képviselhettem hazámat, Veszprém városát és a VEDAC-ot, háromszor választottak meg az év felnőtt női atlétájának Magyarországon. A 2013-as moszkvai felnőtt világbajnokságon hatodik, a 2012-es Helsinki Európa-bajnokságon hetedik lettem, háromszor javítottam meg a felnőtt országos csúcsot, kilencszer nyertem meg a felnőtt országos bajnokságot női kalapácsvetésben. Az első országos csúcsom 2011-ben Universiádé-győzelmet ért, a legutóbbi, 2013-as országos csúcsom nyolc éve, a mai napig él.

Bár a saját aktív sportolói pályafutásom véget ért, bizakodással tölt el, hogy a VEDAC Dobóakadémiájában dolgozó fiatal kalapácsvetők közül többen is nyomdokaimba léphetnek. A fiúk közül az ifjúsági világbajnok, az idei olimpiára reális eséllyel pályázó Pásztor Bence, az Európa-kupa csapattag Czeller Gábor és az ifjúsági világranglistavezető Csekő Miklós, a lányok közül pedig a serdülő magyar bajnok és válogatott Csatári Jázmin és az újonc magyar bajnok Fertig Fanni.

Még egyszer köszönöm az elmúlt két évtized támogatását, amit az elért eredményeimmel igyekeztem meghálálni!

Munkájukhoz további sok sikert és jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,

Orbán Éva"

Orbán Éva versenyzői profilja a World Athletics oldalán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.