Eb megrendezésére is alkalmas atlétikai csarnok mutatkozik be a fővárostól 230 kilométerre

Búcsúzik a fedettpályás OB Budapesttől, Nyíregyháza veszi át a stafétabotot

Kereken ötven esztendeje az egykori Népstadion és Intézményei új büszkeségében, az Olimpiai Csarnokban rendezték meg az első fedettpályás atlétikai országos bajnokságot, amelynek történetében most mérföldköves esemény következik. A „tető alatti” versenysorozat éppen a félévszázados évfordulóján búcsúzik el Budapesttől, és költözik Nyíregyházára. Ahol olyan remek feltételek várnak az atlétákra, amelyeknél jobbal és korszerűbbel egyetlen, az atlétikát szolgáló hazai fedett létesítmény sem büszkélkedik. A váltóbotot a Nyíregyházi Atlétikai Centrum veszi át, amelynek bemutatására Vas László atlétikai szakágvezető vállalkozott, aki immár a 26. esztendeje tölti be azt a tisztet.

Csupa elismerés

„A pályák hitelesítése már megtörtént, két nyílt tesztverseny, valamint az U18-as és U20-as bajnokság után február 26-án és 27-én következhet a nagy premier, a magyar atlétika történetének első vidéki színhelyen megrendezett fedettpályás országos bajnoksága. A közel 5000 négyzetméter alapterületű atlétikai csarnok az egyedüli az egész országban, amelynek a 200-as futóköre hatsávos, a pálya belsejében kialakított egyenes pedig nyolc sávot foglal magában. A nemzetközi előírásoknak minden szempontból megfelelő létesítményben mérhetik össze a tudásukat a futók, a magas-, a rúd-, a távol- és a hármasugrók, hasonlóképpen a súlylökők is. Elismeréssel nyilatkoztak a versenykörülményekről a Magyar Atlétikai Szövetség szakemberei, de azok a magyar és külföldi atléták is, akik elsőként próbálhatták ki a pályákat. Annak köszönhetően, hogy a 600 férőhelyes lelátó alatt 90 méter hosszúságú bemelegítőterületet alakítottak ki, emellett az atlétikai centrum orvosi szobákkal, masszázshelyiséggel, szaunával és jakuzzival is rendelkezik, tehát egy komplett rekreációs központtal, az új nyíregyházi sportlétesítmény nem csak itthon számít „piacvezetőnek”, hanem európai összehasonlításban is állja a versenyt az ismert atlétikai csarnokokkal – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Vas László.

A nyíregyházi szakember, aki már az 1995. évi, Nyíregyházán megrendezett junior szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság szervezőbizottságának vezetőjeként is elismerésre méltó munkát végzett, arról is beszámolt, hogy az atlétikai csarnokban nagyméretű kivetítőt helyeznek üzembe, a lelátón pedig közvetítő állásokat alakítottak ki, ezen kívül minden igényt kielégítő erősítőtermet is biztosítottak az atléták számára. Egy ügyes megoldással arra is lehetőség nyílik majd, hogy a dobóatléták „téliesített” körülmények között edzhessenek, és versenyezhessenek egymással.

„A Nyíregyházi Atlétikai Centrumot azért is lehet idehaza egyedülállónak nevezni, mert egyszerre fedett- és szabadtéri létesítmény is. Utóbbiról röviden csak annyit, hogy nyolcsávos körbefutó pályával, mindkét hosszanti oldalán sík-és gátfutásra alkalmas egyenessel rendelkezik, ahogy ugró- és dobópályákkal, köztük három súlylökőkörrel is. Az esti edzések és versenyek megrendezésének sem lesz akadálya, mivel a pálya hasznos tartozéka a világítóberendezés.”

EB rendezésre is gondolnak

Az atlétikai pályák szomszédságában 48 férőhelyes, kétszintes sportszállót építettek, ami tovább növeli a létesítmények vonzerejét. Valószínűsíthető, hogy az atléták sorba fognak állni, hogy az edzőtáboraikat itt szervezhessék meg.

„A puding próbája a fedettpályás országos bajnokság lesz, amit nem csak Nyíregyháza kiemelkedő eseményének, hanem a magyar atlétika ünnepének is nevezhetünk – folytatta Vas László. – Ami a jövőt illeti, bízunk abban, hogy az atlétikai centrumunk még sok hazai bajnokságnak adhat otthont, előbb vagy utóbb a sportág nemzetközi eseményeinek is a házigazdája lehet. Reményeink szerint az az idő is elérkezik, mikor Nyíregyháza fedettpályás atlétikai EB megrendezésére pályázhat. Ehhez már most szinte minden együtt, a lebonyolítás feltételeinek viszont csak mobillelátók kialakításával, a jelenlegi férőhelyszám növelésével felelhetünk meg teljes mértékben”

A város és az ország büszkesége

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Modern Városok fejlesztési program keretei között megvalósult beruházásnak köszönhetően Nyíregyháza olyan sportlétesítménnyel lett gazdagabb, ami az élsportot és a szabadidős sportot egyaránt kiválóan szolgálhatja. Külön öröm számukra, hogy a mi városunk lehet az első olyan fedettpályás országos bajnokságnak a házigazdája, aminek nem Budapest a helyszíne. Bízunk abban, hogy a Nyíregyházi Atlétikai Centrum a maga lehetőségeivel hozzájárul a magyar atlétika fejlesztési céljainak eléréséhez, így a 2023-as budapesti világbajnoksághoz kapcsolódó tervek megvalósításához is, emellett az Európai Atlétikai Szövetség figyelmét is a városunkra irányítja” –hangsúlyozta a dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki szerint ugyanilyen fontos, hogy az új létesítménynek is köszönhetően a megyeszékhelyen és annak vonzáskörében élő gyerekek közül egyre többen az atlétikát válasszák a sportáguknak.

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.