Egy év kihagyás után ismét a jól bevált helyen készülnek kalapácsvetőink a szezonra

Már-már hagyomány, hogy a Szombathelyi DOBÓ SE kiváló magyar atlétái a télen Dél-Afrikában edzőtáboroznak. Ez tavaly a járvány miatt ugyan megszakadt, de most újult erővel tértek vissza jól bevált helyükre. Gyurátz Rékával, Halász Bencével és Rába Dániellel beszélgettünk a téli felkészülés közepén.

„Ez már szinte hagyomány, hogy télen eljövünk Potchefstroomba. Volt olyan év, amikor többször is jöttünk, de nem bánjuk. Az időjárás nagyon jó, az edzéseken mindig jó idő van, 28-33 fok közötti hőmérsékletben tudunk készülni a szezonra” – mondta Halász Bence, aki elárulta, hogy mióta nem jártak a dél-afrikai helyszínen, egy új konditerem is épült, ami nagyban segíti a felkészülésüket.

„Az edzések nagyon jól mennek, már-már szinte váratlanul jól, aminek nagyon örülök. A térdem egyre jobban van, eddig egyetlen egy olyan nap volt, amikor kicsit visszább kellett fogni a munkát miatta, de minden sínen van”

– beszélt javuló állapotáról világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvetőnk. Elmondása szerint a szökdelések minden korábbinál jobban mennek neki, ami több mint biztató egy olyan kemény szezon előtt, mint ami az atléták előtt áll.

A 24 éves sportolónak könnyebbséget ad a felkészülésében, hogy a nyári oregoni világbajnokság és a müncheni Európa-bajnokság szintjét már 2021-ben teljesítette. „Örülök neki, hogy nem kell ezen stresszelni és lehet arra fókuszálni, hogy minél több munkát minél jobb minőségben el tudjunk végezni. A szintek birtokában csak magára a két fő versenyre kell formát időzíteni, teljesen oda lehet figyelni a világeseményekre.”

Nem ő az egyetlen tokiói olimpikon atlétánk, aki a dél-afrikai edzőtáborban tölti ezt a három-négyhetes időszakot, aminek nagyjából a közepén járnak. Gyurátz Réka kimondottan szeret erre a vidékre járni: „Az edzőtábor szépen lassan eléri a hatását, mert kezdek kicsit fáradt lenni. Ettől függetlenül szeretek itt lenni, mert itt mindig úgy érzem, hogy sokat tudok fejlődni a felkészülés során” – mondta a sorozatban hat magyar bajnoki címnél járó kalapácsvető, aki az előző szezonban sajnos nem tudta tovább javítani 72.70 méteres egyéni csúcsát.

Ahhoz, hogy 2019-ben elért legjobbját túlszárnyalja, beiktatott egy új dolgot is a felkészülésébe.

„Próbálok mindent megtenni azért, hogy ismét javuló formát mutassak, ezért elkezdtem egy sportpszichológussal, Gurisatti Lillával dolgozni. A közös munka jól halad, remélem, hogy idén ismét többet tudok majd fejlődni és végre biztató eredményeket hozni.”

„Felhozó edzések voltak november közepétől, majd három hét után kezdődött el az igazi alapozó időszak, amikor már napi két edzésünk volt. Decemberben Ciprusra mentünk az első edzőtáborunkba, amit még tavasszal nagyon megszerettünk. Aztán az ünnepekre egy kicsit visszavettünk, hogy aztán újult erővel jöhessünk ki Dél-Afrikába” – avatott be minket a szombathelyiek téli programjába Réka.

A pontosabb programot Rába Dániel ismertette velünk:

„Általában napi két edzésünk van, kivéve szerdán és szombaton, amikor egy-egy. A délelőtti dobóedzésünk két és fél, a délutáni konditermi munka három óra szokott lenni. A városban két pálya van, szerencsére a jobbikon edzünk, ami csupán 7-8 percre van tőlünk kisbusszal. Ez a hely egy fás környéken, egy kis patak mellett található, ami veszélyes, mert bele lehet dobni a kalapácsot, ha a dobás végét elhúzzuk egy kicsit balra”

- a 2021-ben szépen fejlődő atléta szerint erre már nem is egy példa volt az elmúlt években, hogy a szer a vízben kötött ki.

Az előző nyár óta immáron 76.83 méteres PB-vel bíró atléta december közepe óta egy kisebb sérüléssel bajlódott: „Jobban van már a lábujjam, egy kicsit még mindig érzem, de szerencsére javulgat, A gyógytornász azt mondta, hogy 7-8 hét lesz, amíg teljesen meggyógyul, de nem szabad leállnom az edzésekkel, mert ez nem annyira súlyos sérülés. Már tudok rendesen futni és a gátszökdelés is meglepően jól megy, ahogyan a lépcsőfutás is.”

Amikor nem a pályán vagy az edzőteremben vannak, akkor szabadidejüket igyekeznek hasznosan tölteni. „A szálloda nagyon jó fej volt, intézett nekünk egy olyan termet, ahol van dartstábla és biliárdasztal is. Múlt héten volt egy dartsbajnokság, ami jól sikerült, 3. lettem. Sokan edzések után kimennek délben egyet csobbanni a hideg medencében” – mondta a 23 éves fiatal versenyző.

A szombathelyi kalapácsvetők egytől egyig március 5-én a Téli Dobó Magyar Bajnokságon szeretnék az első komolyabb eredményüket elérni az új idényben, majd rá egy hétre a Dobó Európa Kupán is bizonyítanák, hogy az edzőtáborok megtették hatásukat.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.