Elaine Thompson-Herah lett a Laureus-díj női győztese

Vasárnap egy digitális ceremónia keretei között kihirdették a sportolók Oscar-díjának számító Laureus-díj győzteseit. A nőknél a tokiói olimpián három olimpiai bajnoki aranyérmet nyerő, 2021-ben minden idők második leggyorsabb futónőjévé avanzsáló Elaine Thompson-Herah kapta meg a rangos elismerést.

A jamaicai Elaine Thompson-Herah öt évvel azután, hogy a 2016-os riói olimpián a 100 métert és a 200 métert is megnyerte, Tokióban mindkét sprintszámban megvédte a címét. Sőt, a váltóval nyert ezüstérmüket aranyra cserélték a japán fővárosban.

A 29 éves atléta 100 méteren 10.54-re, 200 méteren 21.53-ra javította egyéni legjobbját, amivel belátható közelségbe került számára a legendás Florence Griffith Joyner által futott valaha volt legjobb eredmények is.

„Mivel Usain Bolt már korábban hazahozta Jamaicába ezt az elismerést, így tudom, hogy mennyire különleges megnyerni. Azt mondanám, hogy nagyon különleges, hogy én lettem a díjazott, de nem szeretek a múlton rágódni, ezeknél a szép emlékeknél sokkal jobban foglalkoztat, hogy mi vár rám a jövőben. Öt olimpiai bajnoki címem dacára is motiváltabb vagyok, mint valaha. Én szeretnék minden idők legjobb sprintere lenni, alig várom, hogy mit tartogat számomra a jövő” – mondta a tavalyi Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon a 100 métert megnyerő sztársportoló.

A legrangosabb hazai egynapos nemzetközi viadalon nyáron 10.71-es futásával a Dr. Spiriev Bojidar Trófea is az övé lett.

A női jelöltek között ott volt még Allyson Felix, a férfiak között pedig Eliud Kipchoge nevét is megtalálhattuk, ahol végül Max Verstappent hirdették ki győztesként. A legnagyobb áttörést bemutató kategóriában a US Open-bajnok teniszező, Emma Raducanu mellett ott volt a hármasugró-világrekorder Yulimar Rojas, és az olimpián meglepetésre aranyérmes indiai gerelyhajító, Neeraj Chopra is.

A parasportolók kategóriájában a svájci kerekesszékes atléta, Marcel Hug kapta meg a díjat, miután a tokiói paralimpián a 800, az 1500 és az 5000 méter mellett a maratonit is megnyerte. Emellett a világ legnagyobb versenyei közül Berlinben, New York Cityben és Bostonban is első helyet ünnepelhetett a klasszikus távon.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.