Herczeg György: Hálás vagyok, hogy ily módon is elismerik a 2021-es teljesítményem

Herczeg György

A fiatal gerelyhajító, Herczeg György az ifjúsági korosztályban a 700 és 800 grammos gerellyel is a világ legnagyobbját dobta a 2021-es esztendőben. Az Év ifjúsági atlétája már javában készül a következő szezonra, amelyre szintén nagy célokat tűzött ki maga elé.

Gratulálunk az elismeréshez. Ez az első ennyire komoly díj, amit megkaptál?

Köszönöm. Igen, ez az első ilyen rangos díjam. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy én lettem az Év ifjúsági atlétája, hálás vagyok, hogy ily módon is elismerik a teljesítményem.

Kérlek foglald össze pár mondatban a 2021-es teljesítményed!

A 2021-es évem versenyek szempontjából az egyik leggazdagabb évem volt eddig, kétszer annyi versenyen indulhattam el, mint 2020-ban. Az év elején kitűzött céljaim menet közben módosultak, mert áprilisban eltörölték az U18-as Európa-bajnokságot. Ennek hiányában az U20-as Európa-bajnokságot tűztem ki fő célként, ahol végül a 9. lettem.

A tallinni verseny selejtezőjében kiemelkedőnek számító 73.74 métert dobtál, amivel egész szezonban te dobtad a legnagyobbat a korcsoportodban az egész világon. Ez volt a nagy betűs Dobás az évben a számodra?

2021-ben még ifjúsági versenyző voltam, így a 700 grammos volt a korosztályom gerelye, de a 800 grammossal valóban ez volt a legjobb hajításom. Mivel a selejtezőben dobtam és nem a döntőben, ebből a szempontból a formaidőzítésen még van mit javítanom.

A selejtezőben addig elég messze álltam a 12-be kerüléstől, de aztán harmadikra valamilyen szerencsének is köszönhetően összejött ez az eredmény. Meglepődtem, egyáltalán nem számítottam rá, hogy négy métert sikerül javítani az addigi egyéni csúcsomon.

Ezen kívül a 700 grammos gerellyel októberben kétszer is 80 méter fölé kerültem, amivel annak a világranglistának az élén is én zártam.

Hogyan halad a Fradiban a felkészülésed az új szezonra? Hol láthatunk először gerelyt hajítani?

Eddig zökkenőmentesen, minden rendben megy. Nagyon jó a Ferencvárosi Torna Club atlétájának lenni, mindenben támogatnak minket és a csoportunkat az egyesületben. Az idei évben megnyertük a Csapatbajnokságot is, ami szintén egy nagyszerű élmény volt a számomra. Februárban már lesz versenyem, de az első nagyobb megmérettetés a Téli Dobó Magyar Bajnokság lesz márciusban.

Milyen versenyekre készülsz kiemelten a 2022-es esztendőben?

A legnagyobb célom az U20-as világbajnokságon Caliban a döntőbe kerülés és ott az egyéni legjobbam megjavítása lesz. Ezen kívül a folyamatos fejlődés és a sérülésmentes versenyszezon az, amiket szeretném, ha megvalósulnának.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.