Kövér Fanni számára szép folytatást ígér a jól sikerült 2021-es szezon

Kövér Fanni gerelyhajításban korosztályos rekordokat döntögetve lett az Év ifjúsági atlétája. A VEDAC fiatal tehetsége 18 éves születésnapja felé közeledve készül a következő szezonra, amelyben az U20-as világbajnokság mellett a felnőtt Európa-bajnokságra is szeretné kiharcolni a részvételt.

Gratulálunk Fanni az Év ifjúsági atlétája címhez. Mekkora motivációt jelent számodra, hogy ily módon is elismerik a teljesítményed?

Köszönöm szépen, hatalmas motivációt jelent és egyfajta visszaigazolást is ad a számomra. Közel egy éve edzőváltáson vagyok túl. Török Krisztiánnal kezdtem el készülni, és mindkettőnk számára egy jó visszacsatolás arról, hogy jó úton járunk, és szép folytatást ígér a jövőre is.

Milyen volt a 2021-es szezonod?

Az alapozásnak egy bokaszalag-szakadással álltam neki, de a kitartásom eléggé rendben volt, így sikerült hamar kijönnöm belőle, úgyhogy nem volt hiány a jó eredményekben. Egy állandóan motivált sportolónak tartom magam, akit folyamatosan hajtanak a céljai.

Az U18-as Eb-t először tavalyról idénre halasztották, ahol dobogóesélyesnek mondhattam volna magam. Azonban amikor kiderült, hogy teljesen törlik a versenyt, újra át kellett gondolni az évet. Nem kellett sokat gondolkodnunk, mert szerencsére már az U20-as Eb-re is rendelkeztem az induláshoz szükséges szinttel gerelyben és diszkoszban is. Végül úgy döntöttünk, hogy a gerelyhajításra koncentrálunk.

Az U20-as Európa-bajnokságon alig 17 évesen is csupán egy méterrel maradtál le a dobogóról. Hogyan sikerült a nálad idősebbekkel szemben is ilyen szépen helyt állni?

Tallinnban első sorban a döntőbe jutásra és a tapasztalatszerzésre koncentráltunk. Ezt túl is teljesítettem. Bár azt mondják, hogy a 4. hely a legrosszabb, mert éppen hogy lemaradsz az éremről, mi mégis úgy jöttünk haza, hogy sikeresnek értékeltük a szereplésem.

Az U20-as világbajnokságra a koronavírus miatt a kiskorúakra hozott szabály következtében sajnos nem tudtam kiutazni. Eleinte nagyon csalódott voltam emiatt, de aztán úgy voltam vele, hogy a felnőtt sikerek a legfontosabbak, szóval már nem fáj annyira.

Már fiatalon meghívást kaptál mindhárom nagy magyarországi nemzetközi versenyre. Milyen élményeid vannak ezekről a versenyekről?

Szerencsére lehetőségem volt Spiriev Attilának köszönhetően mindkét Bronze kategóriájú viadalon is versenyezni. Nagy motivációt adott a számomra, hogy annyira jó ellenfelekkel szemben dobhattam, mint amilyen akár az olimpiai bajnok Sara Kolak volt a budapesti állomáson, akit sikerült meg is előznöm.

A Gyulai István Memorialt két-három évvel ezelőtt még csak a tévéből vagy a lelátóról néztem. Beszéltem anyukámmal, hogy mekkora szó lenne, ha egyszer én is ott lehetnék a mezőnyben. Az azonban nem gondoltam volna, hogy már 17 évesen itt lesz az első lehetőség.

Milyen célokkal vágsz neki a jövő évnek?

Az U20-as világbajnokságot ezúttal Caliban rendezik, az arra való kijutás és ott egy egyéni csúcs lesz a fő célom, valamint megpróbálok a felnőtt Európa-bajnokságra való kvalifikációhoz is közel kerülni.

Sok minden összejött most a pályán kívül is, hiszen érettségi előtt állok, így most a tanulásra még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnem. Eddig sikerült a tanulást és a sportot összeegyeztetni egymással, így bízom benne, hogy ez továbbra sem fog gondot okozni. Mivel jelenleg Veszprémben egy közgazdasági szakiskolába járok, ezért célszerű és kézen fekvő lenne, ha a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanulnék majd tovább.

Gerelyhajítás mellett diszkoszvetésben is láthatunk majd továbbra is?

Most már kicsit kezd háttérbe szorulni a diszkosz, az utolsó versenyem óta szinte alig volt a kezemben. Úgy gondolom, hogy a gerelyhajítás lesz a fő számom felnőttként, így arra kezdünk el még nagyobb hangsúlyt fektetni.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.