Shelly-Ann Fraser-Pryce óriási futással mutatkozott be Kenyában

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Afrikában és Ázsiában is rendeztek versenyt a Continental Tour Gold sorozatában a hétvégén, illetve Prágában, Barcelonában és Lisszabonban is rangos utcai futóversenyek voltak.

Szombaton Kenya fővárosa, Nairobi volt a helyszíne a szezon harmadik Gold versenyének, ahol Shelly-Anna Fraser-Pryce nyújtotta a legkiemelkedőbbet. A jamaicai sprinter 10.67 másodpercet futott idei első 100 méteres versenyén – soha ezelőtt nem futott női versenyző ennyire gyorsan az afrikai országban.

A férfiak 100 méteres síkfutásában a hazai pályán rajthoz álló Ferdinand Omanyala és az olasz Lamont Marcell Jacobs csatája az olimpiai bajnok utolsó pillanatos visszalépése miatt elmaradt. A kenyai atléta egyedül is remekül futott, 9.85-ös teljesítménye a világ idei legjobb ideje.

Wojciech Nowicki és Anita Wlodarczyk révén mindkét nemnél az aktuális lengyel olimpiai bajnok dominálta a versenyt. A férfiak között Nowicki 81,43 méterrel, a nők között Wlodarczyk 78,06 méterrel diadalmaskodott. Az egyiptomi Ihab Abdelrahman legyőzte a gerelyhajítás 2015-ös világbajnokát, Julius Yegót.

Vasárnap az afrikai kontinensről az ázsiaira helyeződött át a hangsúly a Gold sorozatban, a tokiói olimpiai stadionban két amerikai, Michael Norman és Rai Benjamin voltak a főszereplők. Norman 44.62-vel nyerte meg a 400 méteres síkfutást, Benjamin pedig 48.60-nal lett első 400 méteres gátfutásban.

Kendra Harrison, a 100 méteres gátfutás világcsúcstartója 12.76-ot futott a japán fővárosban, amivel nagyon sima győzelmet aratott Mako Fukube és Gabriele Cunningham előtt.

Három Elite Label besorolású utcai futóversenyt is rendeztek Európában a hét utolsó napján. Prágában az etióp Bekelech Gudeta (2:22:56) és a kenyai Nobert Kigen (2:07:54) ért célba elsőként a maratonin.

Barcelonában a női és a férfi versenycsúcs is megdőlt a klasszikus távon, amit a nőknél Tadu Teshome és Samuel Kosgei is csupán egyetlen esztendő erejéig birtokolhatott. A női rekord új birtokosa az etióp Meseret Gebre Dekebo (2:23:11), a férfié pedig honfitársa, Yihunilign Adane lett (2:05:53).

Lisszabonban félmaratoni versenyt rendeztek, ahol nagy meglepetésre legyőzték a maratoni táv női világrekorderét, Brigid Kosgeit. A kenyai világsztárt az etióp Tsehay Gemechu múlta felül 66:44 perces idővel. A férfiak között Kenneth Kiprop Renju 60:13 perces futásával azért szállított Kenyának egy emlékezetes győzelmet.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.