Történelmi lehetőség előtt áll a 125 éves Magyar Atlétikai Szövetség

1897-ben, 125 éve alakult meg a Magyar Atlétikai Szövetség, amely alapító tagja a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek és az Európai Atlétikai Szövetségnek is. 125 év történetét 10 olimpiai bajnoki siker és egy világbajnoki aranyérem koronázza. A világversenyeken elért dobogós helyezésekkel együtt az atlétika az ötödik legeredményesebb sportág Magyarországon. Ismertségét olyan nagyságoknak köszönheti, mint például Zsivóczky Gyula, Bagyula István, Szalma László, vagy az elmúlt évtizedek olimpiai bajnokai, Kiss Balázs és Pars Krisztián, a jelenből pedig a világbajnok Márton Anita és a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs.

„MASZ 125 – ez lesz idén a szövetség logója és szeretnénk, ha ez az év emlékezetes lenne minden atléta, és az atlétika világához tartozó szakember, szurkoló számára” – mondta Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. „Mindenkit fontos emlékeztetnünk rá, hogy milyen komoly hagyományokkal, sikerekkel, történelmi nagyságokkal rendelkezik ez a sportág, hogy ezek tudatában készüljenek, dolgozzanak, tervezzenek. Példaképeink, egykori és velünk élő bajnokaink nem csak motivációt jelentenek, hanem olyan tudást is hagytak ránk, amit alkalmaznunk és továbbadnunk az egyik legnagyobb felelősségünk” – tette hozzá.

2023-ban Magyarország atlétikai világbajnokságot rendez, ami a hazai szakszövetség történetének legnagyobb és legizgalmasabb vállalkozása, egyúttal a sportág fejlődésének kulcsa. Ahogy Deutsch Péter, a szervezőbizottság operatív vezetője fogalmazott: "Egy világbajnokság megrendezésének lehetősége sohasem csak arról a 10 napról szól, ameddig a rendezvény tart. (...) Számunkra az atlétikai világbajnokság nem cél, hanem eszköz. A cél a magyar atlétika fejlesztése és azon belül azok a szakmai programok, amelyek a vb-től függetlenül, de mégis annak apropóján indultak és zajlanak már most is igen sikeresen. Számunkra tehát a vb már elkezdődött: 2020-ban elindult a Kiemelt Atléta Program, 2021-ben pedig a Kölyökből Atléta program is, amelyek nevében is benne van, hogy az egyik az elit atlétikát, azaz a válogatottat, a másik pedig az utánpótlást célozza meg"

2022, azaz a 125. jubileumi év rendkívül fontos a magyar és a nemzetközi atlétika számára is. Ahogy Deutsch Péter fogalmazott: "Óriási lendületben van az atlétika és azon belül kifejezetten sikeres Európa. A tokiói olimpián a sportok királynője megőrizte kitüntetett szerepét, hiszen a legsikeresebb sportág az atlétika volt, részben olyan európai világsztároknak köszönhetően, mint Mondo Duplantis svéd rúdugró, a norvég Jakob Ingebrigtsen és Karsten Warholm futók, a holland Sifan Hassan, aki két aranyérmet is nyert futóként Tokióban, vagy a magasugró Gianmarco Tamberi. Sőt, még a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét is sikerült elhozni Európába, az olasz Lamont Marcell Jacobsnak köszönhetően."

Fedettpályás és szabadtéri atlétikai világbajnokság is lesz 2022-ben, de a magyar válogatott számára a fő esemény a müncheni, augusztusban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság, amely időben és térben a leginkább modellezi a rá egy évre kezdődő hazai vb-t. Idén lendülhet újra csúcsformába a magyar atlétika egyik legnagyobb ígérete, a 2021-ben műtéte után újrakezdő Halász Bence kalapácsvető, illetve a címvédő fedettpályás világbajnok súlylökő Márton Anita, akinek tavaly született meg a kislánya. Hozzájuk csatlakoznak a legjobb gátfutók, Kozák Luca és Szűcs Valdó, valamint Krizsán Xénia, aki Eb-bronzot szerzett fedettpályán 2021-ben és szabadtéren megnyerte a legendás Götzis-i nemzetközi többpróba viadalt. Ott dörömbölnek fiataljaink is a felnőtt mezőny ajtaján, Farkas Petra és Palkovits István például aranyérmes lett 2021-ben az U23-as Európa-bajnokságon.

Jubileumot ünnepel és története legnagyobb lehetősége előtt áll a Magyar Atlétikai Szövetség. Méltóbb ünnepet nem is remélhetne a sportág, hiszen ahogy Deutsch Péter mondta: "Biztosan állíthatjuk, hogy 2023. augusztus 19-től 10 napon át Budapest lesz a világ közepe. Egymilliárd ember kapcsolódik be az atlétikai világbajnokság közvetítéseibe, amely az olimpiai játékok és a futball világbajnokság után a harmadik legnagyobb sportrendezvény a világon és amelyet minden országban élőben sugároznak. Természetes, hogy a világ összes sport- és hírcsatornája ezzel foglalkozik majd és a közösségi médiát is uralja majd az esemény, részben annak a több tízezer szurkolónak köszönhetően, akik a világ minden tájáról érkeznek majd hozzánk és viszik hírét a vb izgalmai mellett Magyarország és Budapest szépségeinek."

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.