Jelentkeztek a jövő bajnokai

Élménnyel és bizakodással teli négy nap volt a győri U18 EB

A résztvevők és a sportág barátai számára sokáig emlékezetes színvonalú és hangulatú – 50 országot rajthoz állító - U18 EB  sikeres szereplést hozott a magyar csapat számára. A Győrben jól megrendezett viadalon ifjúsági válogatottunk az éremtáblán négy éremmel a 11.  (29 nemzet versenyzője állt a dobogón) – az 1-8 helyezések alapján a 10. helyen végzett (35 pontszerző ország).

A magyar csapat egy arany-/ Huller Dániel 400 gát és három ezüstéremmel/ Illovszky Dominik 100 m, Apáti Bence 1500 m és Takács Boglárka 100 m  iratkozott fel az éremlistára. Fiataljaink további 11 helyezést szereztek a 4-8 között és további öt atlétánk jutott be versenyszáma döntőjébe. A magyar fiatalok mind e mellett 13 kvótát is gyűjtöttek az ősz ifjúsági olimpiára is. Az éremtábla „dobogósai”: GBR 9 – ITA 9 – GER 7 / a helyezési tábla élcsoportja: GER 122 p - GBR 117 p – FRA 112 pont. (ml)

Négy érem, tizenhárom kvóta  az őszi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára – olvasható az utanpotlassport. hu összegző írásában. -  Ez a győri U18-as Európa-bajnokság utáni tömör mérleg már mutatja, hogy a magyar csapat (túl)teljesítette az elvárásokat, hiszen Lengyák György  utánpótlás-referens a viadal előtt három-négy éremről és tíz körüli („vagy picivel több”) kvótáról beszélt.

Amikor az EB zárása után ismét beszélgettünk a szakemberrel, és felvetettük neki a fenti számokat, mondott egy még nagyobbat: „- Arra vagyok a legbüszkébb, hogy hatvanhét fiatalnak tudtunk versenyzési lehetőséget biztosítani.”

A szám hallatán kétszer is visszakérdeztünk, hiszen előzetesen nem volt szó ennyi emberről. A szakember azonban megerősítette, hogy ekkora létszámú tinédzserről van szó, beleértve természetesen az esemény végére tartogatott svéd váltókat is, amelyek gálaszerű befejezést adtak az EB-nek. (A váltótagoknak egyre hosszabb távokat kell e számban futniuk, ami a fiataloknak élményt és tapasztalatokat jelent.) 

Lengyák György szokás szerint kitért arra az utánpótlásprogramra, amelynek köszönhetően sok egészséges „gyerek” atletizálhat ilyen szinten, kiemelve a gyógytornászok tevékenységét.

Szép a magyar medálgyűjtemény: három ezüst után egy arany. „- Ez biológiailag lehetetlen, de Huller Dani mintha verseny közben regenerálódna, úgy tud megújulni 400 gát közben” – mondta a szakember aranyemberünkről, akinek a célegyenesesben sikerült visszavernie francia ellenlábasa támadását, végül holtversenyben győzött.

„- Takács Boglárkát százon egy hajszál választotta el az aranytól, de az ezüst éppúgy értékes, akárcsak a súlyos sérülésből felépülő Illovszy Dominiké ugyanezen a távon, vagy Apáti Bencéé 1500-on.” (forrás: Arday Attila/ utanpotlassport.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.