A berlini súlylökő döntőről, a tervekről

Márton Anita edzője szerint a VB győzelmet Berlinben EB arany követhette volna

Márton Anita, a magyar atlétika első és egyben egyedüli világbajnoka csúcsformát megközelítő teljesítménnyel is Európa-bajnoki aranyérmet nyerhetett volna szerdán este Berlinben – állítja Eperjesi László, a versenyző mestere.

„Meggyőződésem, hogy nekünk állt a zászló. Anita a két éve olimpiai bronzérmet hozó 19.87-es egyéni csúcsával, ugyanúgy az idei birminghami fedettpályás világbajnokságon győzelmet jelentő 19.62-es teljesítményével is magabiztosan szerezhette volna meg az újabb 2018-as aranyérmét– nyilatkozta Eperjesi az SzPress Hírszolgálatnak. – Sajnos ehhez most azt is hozzá kell tennem, hogy ha nem sérült és ott lehetett volna Berlinben, a feltételezéssel pedig nem sokat érünk.”

A női súlylökés Európa-bajnoki döntőjében a 27 esztendős, Anitánál két évvel fiatalabb lengyel Paulina Guba  utolsó dobásával – a kimagaslónak aligha nevezhető 19.33-as  eredményével - vette át a vezetést Christina Schwanitztól, a németek favoritjától. Utóbbi 59 centiméterrel maradt el az idei legjobbjától, ebben az is közrejátszott, hogy nem sokkal az EB előtt súlyos, de szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett.

Paulina lemásolta Anitát - „Paulina lemásolta az „utolsó dobás specialista”  Anitát, amikor hatodikra sikerült megelőznie német vetélytársát, amihez csak gratulálni tudok. A lengyel lány amúgy világbajnok versenyzőm egyik jóbarátja, akivel mindig is jól megvoltak a világversenyeken, sőt, olykor még bíztatták is egymást.”

Eperjesi László szerint van egy kicsi esély arra, hogy a magyar atlétika büszkesége szeptemberben visszatér a pályára, ám csak abban az esetben, ha teljesen gyógyultnak érzi magát, és ezt az orvosi vizsgálatok is alátámasztják.

„Bizony, nagy szükség lenne Anitára a csapatbajnokságon, mert a klubunknak minden megszerzett pontra szüksége van. Semmit sem fogunk erőltetni vagy siettetni, ha csak egy apró jel is arra mutat, hogy még várakozni kell, akkor pontosan azt is fogjuk tenni. Számomra az is megnyugtató lenne, ha novemberben, az alapozás kezdeténél egy makkegészséges Márton Anitát kaphatnék vissza. Fontosabb a jövő évi látványos visszatérés, mint idén egy olyan próbálkozás, ami egy újabb sérüléshez vezethet.” – hangsúlyozta az edző.

A szakember most először számolt be arról, hogy a márciusi világbajnokság után – minden előjel nélkül – miért kellett leállni az edzésekkel, és feladni az idényt.

2019 újra Márton éve lehet - „A négyfejű combizom olyan mértékben megerősödött, hogy feszíteni kezdte az ínszalagot, ami térdig kisugárzó fájdalmakat okozott. Anita nem sírt és jajgatott, de attól kezdve minden olyan nagyobb terheléssel, ami a combizomzatát foglalkoztatja, gyakorlatilag le kellett állnunk, vagy jelentősen visszavenni a terhelésből. Most heti háromszor gyógytornára jár, ami felér egy kemény állóképességi edzéssel, kétszer pedig erősít, de csak „felsőtestre” gyúr. Gyógytorna és nyújtás, ezeken van most a hangsúly.

Anita mentálisan mindig is erős volt, ennek köszönhetően remekül viseli a kényszerszünet heteit,  miközben velem együtt bízik abban, hogy 2019 újra az ő éve lehet.” – mondta befejezésül Eperjesi László.   Szalay Péter/SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.