Bíztató, hogy így is közel kerültem eddigi legjobbamhoz…

Krizsán Xénia a berlini EB hétpróbáról

Az elmúlt héten Krizsán Xénia  6367 ponttal a hetedik helyen végzett hétpróbában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon. Két évvel ezelőtt, az amszterdami EB-n az MTK atlétája 6257 ponttal a negyedik helyet érte el, ezúttal mindössze 23 ponttal lemaradva az egyéni csúcsától fejezte be a versenyt, de teljesen mégsem elégedett:

„– A célomat sajnos nem értem el, hiszen szerettem volna az első hatba kerülni, és új egyéni csúcsot elérni, de ez nem sikerült. Egyrészről csalódott vagyok emiatt, másrészről azonban biztató, hogy korántsem tökéletes versenyzéssel rendkívül közel kerültem az eddigi legjobb eredményemhez.”

A 25 éves atléta ígéretes első napot tudhatott maga mögött, négy szám után a kilencedik helyen állt - a második napon pedig a távolugrás mellett két erősebb próbájával, a gerelyhajítással és a 800 méterrel is lehetősége volt közelebb jutni az élbolyhoz.

„– Elég rosszul keltem aznap reggel: mindenem fájt, nehézkes volt a bemelegítés, ráadásul hideg is volt az elmúlt napokhoz képest. A távolugrás ennek ellenére kiválóan sikerült, hiszen két centiméterre megközelítettem az egyéni csúcsomat, ami nagyon feldobott. A gerelyhajításhoz úgy mentem oda, hogy itt nem lehet baj, ugyanis az edzéseken folyamatosan 47 méter felett dobtam, így a 45,45 méteres eredmény után picit összetörtem, mert ebben a számban voltam a verseny előtt a legmagabiztosabb – értékelt Krizsán Xénia. az mtk.hu-n megjelent írásban.

– Visszagondolva azt mondhatom, túl nagyot akartam dobni, ez pedig nem így működik. Görcsössé váltam, kapkodtam, túl hamar indítottam el a dobást, így hiába volt benne erő, technikailag rossz volt a kivitelezés.”

A gerelyhajítás után pár óra pihenő következett a hétpróbázóknak, ami elég volt ahhoz, hogy a 800 méterre összeszedje magát: 2:07.61-es idejével biztosan nyerte a futamát, sőt, az egész mezőnyben övé lett a legjobb idő.

„– Szerencsére volt elég időm megnyugodni. Tudtam, nagyon meg kell futnom, hogy legalább az első nyolcba kerüljek, és éreztem, képes lehetek erre. Nekem volt idén a legjobb időm a futamomban, így előre kellett állnom már a versenyszám elején, és szerencsére jól jött ki a lépés”.

Krizsán Xénia már többször bizonyította, a világ legjobb többpróbázói között van: szabadtéri és fedettpályás EB negyedik, világbajnoki kilencedik és fedett világbajnoki hatodik helye, U23 EB aranyérme is van már.  A tovább lépéshez, közte ahhoz, hogy érmet hozzon haza világversenyről, csupán talán sérülésmentes felkészülési időszakra van szükség.  

– A tavalyi idény után most sem volt zavartalan az alapozás, hiszen nyolc hétre kiestem, mert megsérült a hajlítóizom az ugrólábamon. Szerencsétlenül jött ez ki, és emiatt megint azon tűnődtünk Szabó Dezsővel, az edzőmmel, hogy „mi lett volna ha?”.

Akkor ívelhetnek igazán felfelé az eredményeim, ha nem kell sérüléssel bajlódni a versenyek előtt, de sajnos az utóbbi két évben nem így történt. Dezső megnyugtatott, hogy eljön az az alkalom, amikor akadálymentes lesz a felkészülés, és lesz olyan világverseny a jövőben, ahol sorra fogom dönteni az egyéni csúcsokat, és még szebb eredményt érhetek el.” (forrás: mtk.hu/Szabó Miklós)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.