Tizenegy versenyzőnk a legjobb 12 között Buenos Airesben

YOG 2018: két ezüstérem, sok helyezés, egy U18 csúcs, három egyéni legjobb atlétikában

A 16 tagú atléta csapat a hat versenynap során jó küzdőképességet mutatva dicséretesen helyt állt a harmadik nyári Ifjúsági Olimpián - a megszokottól eltérő/ két verseny alapján  számított értékelésben két ezüstéremmel és a legjobb 12 között további kilenc helyezéssel zárta a versenyt.

A szabadtéri atlétikai idény befejezése utáni, októberi időpontban a csapat minden tagja igyekezett adott formájában a minél jobb eredmény elérésére. A helyezettek között Farkas Bence 200 méteren új U18 csúccsal ért célba: 21,25 mp/ eddigi: 21,38 Havas Endre 1982.  E teljesítménnyel együtt összesen hárman értek el egyéni csúcsot Buenos Airesben.

A legjobb 12-ben végzett magyar atléták: Távolugrás: Endrész Klaudia 2. - 400 m gát: Huller Dániel Gellért 2. - Kalapácsvetés: Doma Benedek 4. - 100 m: Takács Boglárka 4. - Rúdugrás: Gebauer Maja 6. - Hármasugrás: Áts Viktória 7. - 400 m: Molnár Janka 7. - 200 m: Farkas Bence 9. U18 NR/pb - Súlylökés: Fekete István 9./pb - Rúdugrás: Mihály Ádám 10. - 2000 m akadály és mezei: Urbán Zita 10./pb

A záróünnepség előtti napon Magyarország Buenos Aires-i nagykövete is köszöntötte a küldöttséget. Dr. Gelényi Csaba  gratulált a fiataloknak azért a teljesítményért, amivel Magyarországot képviselték és öregbítették országunk jó hírét. A nagykövet – aki több versenyt is megtekintett az Ifjúsági Olimpia során - köszönetet mondott a versenyzőknek, és beszélgetett a két atlétikai érmessel is.

Tizenkét arannyal, hét ezüsttel és öt bronzzal  a rajthoz állt országok között Oroszország, Kína és Japán mögött a negyedik helyet szerezte meg a magyar küldöttség a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia nemzetek közötti éremtáblázatán / összesen 24 érem  és minden napra jutott dobogós helyezés. Ehhez jön még a csapatversenyekben szerzett 3 mix-arany- és 1 ezüstérem (így 15, 8, 5 az érmek száma), amelyeket azonban nem számolnak az éremtáblázaton. 

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja emlékeztet, hogy a magyarok 20 sportágban indultak, és ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban; ezekhez jön még az éremtáblába eredményeibe nem számító lovaglás és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a mix csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).

A MOB összesítése alapján az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia éremtáblázatán 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett Magyarország, a vegyescsapatok eredményeit is beleszámolva 7–4–6 volt a mérleg, majd 2014-ben, Nankingban 6 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal zárt a csapat, a vegyes eredményekkel 7–9–12 volt a számsor. Buenos Airesben 15, 8, 5 a „bővített mérleg”.

Atlétika sportágban az eddigi három YOG dobogós helyezései:  2010. Szingapúr: 1 ezüst + 1 bronz / 2014. Nanking: 1 ezüst + 4 bronz / 2018. Buenos Aires: 2 ezüst.

A küldöttség a tervek szerint október 20-án szombaton délután, várhatóan négy - fél öt körül a repülőtérről autóbusszal érkezik a BOK Sportcsarnok (volt SYMA-csarnok) parkolójába. (forrás olimpia.hu/ml)

 

Csatolt dokumentumok: 

Endrész Klaudia távolugrás, YOG 2018 - második hely

Dátum: 
14 October 2018
Szerző: 
LGy
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)

Huller Dániel 400 gát/84 cm, YOG - második hely

Dátum: 
16 October 2018
Szerző: 
LGy
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.