Újabb tartalmas év előtt a fiatalok – fókuszban a 2023-as VB is!

Lengyák György up.referens írása az utánpótlás idei eseményeiről, a sikerekről, a feladatokról

December a számvetés időszaka, és a 2018. év nagyon gazdag volt az utánpótlás világversenyek és az utánpótlás válogatott viadalok tekintetében. Egy éves teljesítményt mindig az adott körülmények figyelembevételével kell elvégezni.

Tudomásul kell vennünk azt, hogy egy mai tizenéves mennyit tölt el szabadidejéből mozgással vagy az okostelefonja nyomkodásával. Abból kell kiindulni, hogy amikor három évvel ezelőtt elkezdtük a gyógytornász programot a kiválasztott legkiemelkedőbb húsz 14-15 éves serdülő között egyetlen egy versenyző nem volt, akinek kisebb, vagy nagyobb defektusa ne lett volna.

A három év alatt hónapról hónapra növeltük a szűrésen résztvevő versenyzők számát, majd eljutottunk oda, hogy a „Tehetségből Felnőtt Program” keretbe bekerülő valamennyi versenyző az összetartásokon vagy edzőtáborborok alkalmával Funkcionális Mozgásminta-Szűrésen  vett részt és a hiányosságokra gyógytornát kaptak. A MASZ programján túl több egyesület is már alkalmaz helyi gyógytornászt.

Törekedni kell a jövőben is arra, hogy a gyógytorna segítségével a sérülések számát minimálisra csökkentsük. 2018-ban egyetlen szintet teljesítő, vagy kvótát szerzett versenyző nem maradt le sérülés miatt világversenyről.

A most záruló év kiemelkedő utánpótlás nemzetközi eseményeiről:

U18 Európa Bajnokság - Győr, 2018. július 5 – 9. / A győri kontinens viadal, egyben az Ifjúsági Olimpia Európai Kvalifikációs versenye is volt.  Versenyszámonként és nemzetenként két szintet teljesített versenyző indulhatott, de szint nélkül is egy versenyző országonként részt vehetett az EB-n, így Magyarországot 67 versenyző képviselhette Győrben.  Összesítésben:      

1 aranyérem - Huller Dániel Gellért - 400 m gátfutás // 3 ezüstérem  - Illovszky Dominik - 100 m  / Apáti Bence - 1500 m  / Takács Boglárka - 100 m // 1 ötödik-, 3 hatodik-, 2 hetedik- és 5 nyolcadik hely a döntős mérleg.

Az éremtáblázaton Magyarország a 12 helyen végzett (27 ország szerzett érmet), a pontversenyben a 10. helyet szerezte meg (36 ország versenyzői végeztek az első 8 helyen belül).

U20 Világbajnokság – Tampere július 10-15. / Az Ifjúsági Európa-bajnokságon induló és szintet teljesítő versenyzők, valamint a férfi 4x100 és női 4x400 m-es váltókkal kibővülve 26 versenyző utazott ki Finnországba. A 26 versenyzőből 8 még ifjúsági korú, nem titkolt szándékkal őket elsősorban tapasztalatszerzésért indítottunk el a VB-n. Ennek ellenére Endrész Klaudia távolugró az EB után a VB-n is döntőbe jutott.    A fiatalabb korosztályból első sorban a váltókban indultak. Mindkét váltó jól szerepelt, hiszen a leányok a 11- helyen végeztek, Európából csak Olaszország, Németország és Lengyelország előzte meg a váltót. A fiúk 4x100 m-es váltó pedig 22 csapat között a 13. helyen végzett.

Ifjúsági Olimpia – Buenos Aires október 09-18. / A győri kontinens viadal, alapján 13 versenyzőnk kvalifikálta magát az Ifjúsági Olimpiára. (mint később kiderült visszalépések után 16 versenyzőnk utazhatott Buenos Aires-be.)  A 3. Ifjúsági Olimpiai Játékokon a magyar atléta csapat sikeres volt, nem csak a nagy létszámú kvalifikáció miatt, hanem azért is, mert jól megoldotta a különös verseny-rendszer furcsaságait és a teljesítmények az elvárásoknak megfelelően alakultak. 2 ezüstérmet nyertünk, 2 negyedik, 1 hatodik és 2 hetedik helyezést értünk el. Tizenegy versenyzőnk végzett az első 12 között.

Az év folyamán négy korosztályos válogatott viadalon vettünk rész. 37 versenyzőnk győzött a versenyeken.

A közeli (2019.) és a távlati (2023.) célok - Az utánpótlás számára 2019 sem lesz unalmas év, hiszen az U23-as korosztály és a juniorok is Európa-bajnokságokon mérettethetik meg magukat, míg a győri után Bakuban rendezik meg a következő Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivált (EYOF). Ez utóbbi a következő évtől kibővült, a számok között szerepel majd az összetett versenyzés, illetve a gyaloglás is, valamint a 4x100-as versenyek helyett svédváltó lesz.

Az EYOF-on a 2017-es, győri sikerek magasságát ugyan nem érhetik el versenyzőink, de az országonként megengedett indulók számát tekintve több fiatal is pályázik. Összesen 16 magyar indulhat majd, azonban a 2002-es korosztály meglehetősen erősnek tűnik, hiszen hárman már az Ifjúsági Olimpián is sikeresen szerepeltek.

Az U23 Európa-bajnokságon  Halász Bence vezérletével 4-6 érmet, 8-10 döntős helyezést is elérhetünk. Mindkét nemben a rövid váltótól is döntős helyezést remélhetünk.

A Junior Európa-bajnokságon  a fiatalabb évfolyamhoz tartozik Endrész Klaudia, Huller Dániel, Apáti Bence és Molnár Janka is. Éremszerzésük bravúr lenne, de a Junior VB rutinnal rendelkező idősebb évfolyamhoz tartozó Mátó Sárától, Varga Lőrinctől vagy éppen Pázmándi Dominiktól nem lenne meglepetés az érem. Amennyiben az időrend engedi a 4x400 m-es női és a 4x100 m-es férfi váltó döntőbe jutása várható.

A Gyógytornász-program mellett egy másik program sikeressége is beigazolódni látszik. Ez a „Tehetségből Felnőtt” program. Spiriev Attila, korábbi sportigazgató keltette életre ezt a programot, amely arra szolgál, hogy a fiatalokat minél tovább szakági csoportokban segítsük pályafutásuk során. Összetartásokról, edzőtáborokról, kidolgozott munkafolyamatokról beszélhetünk ennek kapcsán, ahol több korosztály együtt dolgozik és a fiatalok együtt edzenek akár példaképeikkel, mint például a gátfutók Baji Balázzsal, vagy a súlylökők Marton Anitával.

A program megfelelő alapja lehet a következő évek felkészülésének, akár a 2023-as budapesti Világbajnokságnak is. Az 5 év múlva esedékes hazai VB fényében a korábban letetett alapokat kisebb változtatásokkal még tökéletesebbre kívánjuk fejleszteni.

Ez a VB egy plusz motivációt jelent mind a sportszakmának, mind az utánpótlásképzésnek. Az egészen fiatalok is nagyon lelkesek emiatt, de versenyzőként a jelenlegi U23-as korosztálynak lehet esélye bemutatkozni a hazai közönség előtt. Mindenki számára, aki kicsit is esélyes lehet, hatalmas motivációt jelent egy hazai világbajnokság és ezek a fiatalok mindent meg is fognak tenni azért, hogy megmutathassák magukat. Látni kell azonban azt, hogy a pályájuk csúcsára az atléták 28-34 éves korukra érkeznek meg.

Természetesen egy ilyen hazai nagy világversenyre való jó felkészülés egy sportágnak plusz kiadásokkal is jár, amelyet bízunk benne, hogy mint más sportág, az atlétika is meg fog kapni.  A tehetségeinkre továbbiakban is nagyon odafigyelve, a folyamatosan javuló feltételek mellett, sikeres felnőttekké szeretnénk nevelni. Nagyon fontos az, hogy a fiatalok ne legyenek túlterhelve, és mindenki az életkorának megfelelő edzésmunkát végezze csak el. Lengyák György up.referens

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.