"Akinek nincsenek elérhetetlen céljai, az az elérhetőt sem éri el"

Interjú a kétszeres fedettpályás Európa bajnok, országos csúcstartó Szalma Lászlóval

A kétszeres fedettpályás Európa-bajnok, olimpiai döntős távolugró Szalma László - aki további három ezüst- és egy bronzérmet is nyert ebben a "műfajban" – nyilatkozott az Echo TV  kamerája előtt. A napjainkban a Testnevelési Egyetem Atlétikai Tanszékét vezető volt kiváló atléta 1978-ban Milánóban nyert először, majd öt évvel később Budapesten, az akkori Budapest Sportcsarnokban, öt centivel megelőzve Pálóczi Gyulát. Három olimpián járt. 1980-ban, Moszkvában országos csúccsal negyedik lett, mindössze öt centivel maradt le a dobogóról. 1988-ban, Szöulban hatodik lett, de még kijutott a '92-es barcelonai ötkarikás játékokra is.

Az első szabadtéri világbajnokságon, Helsinkiben ugyanannyit ugrott, mint a harmadik helyezett amerikai Mike Conley, de a második legjobb kísérlet nem az ő javára döntött. Ma a TF atlétikai tanszékét vezeti, a MASZ alelnöke és edző. 

Szalma László edzésnaplója kezdődött a címben olvasható idézettel, de még az elérhetőt sem engedték, hogy elérje. Pedig az 1984-es Los Angeles-i olimpiára éremesélyesként utazhatott volna, ha nincs a politikai bojkott. A legendás amerikai Carl Lewist persze nem tudta volna legyőzni, de az ausztrál Honeyt vagy az olasz Evangelistit jó eséllyel megverhette volna. Ma is tehetetlen düh fogja el, ha '84 szóba kerül, a formaruháját is szétvágta, sőt... abba akarta hagyni szeretett sportágát. 

A testnevelő tanár meghatározó egy élsportoló életében. Ballagó Józsefnél nyerte meg az úttörő olimpia országos döntőjét, később Paulinyi Jenőnél pallérozódott a budai sporttagozatos Petőfi Gimnáziumban. Schulek Ágostonnál pedig végképp a távolugrást választotta a rúdugrással szemben. A sokoldalú képzésnek hála nem "égett ki" korán. 824 centis fedett pályás és 830 centis szabadtéri országos csúcsát mind a mai napig nem döntötték meg, pedig mindkettő már több mint harminc éve született.  (forrás: Echo TV Célfotó, Kalapos Mihály riportja)

 

Szalma László, olimpia 1980, 4.hely 813 cm

Szerző: 
YouTube
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.