Bíztató hétvége a szabadtéri idény előtt

Így látták a fiatalok bajnokságait a szakági referensek

A hétvégi junior és ifjúsági fedett- illetve téli dobó bajnokság sok jó, a nyári szabadtéri szezonra bíztató eredményt hozott. A honlapon már megjelent beszámolót folytatva, az alábbiakban a szakági referensek összefoglalói olvashatók

Lengyák György rövidtáv, gátfutás szakági referens:  Az ifjúsági fiúk bajnokságán, 400 m-en harmadszor futva 49 mp alatt, Molnár Attila (SVSE) megszorítás nélkül nyert. 60 m-es gátfutásban ismét nagy csatát vívott Nagy Richárd (BHSE) és Almási Olivér (DVSE). Ezúttal a dunakeszi fiatal győzött 3 századra megközelítve vetélytársa és Boda Ákos országos csúcsát.

   Az ifjúsági leányoknál 60 m-en a ranglista vezető, Pécsről a fővárosba igazolt Skriván Bíbor (BHSE) ismét jó eredményt elérve nyert. 400 m-en a ranglista vezető Kőszegi Míra távollétében Simon Virág (Horn-Bercsényi DSE) egyéni csúcsát megközelítve fölényesen utasította maga mögé a mezőnyt.

Junior fiúknál Wahl Zoltán (BMTE) a 200 m-es síkfutásban egyéni csúccsal az idei felnőtt ranglista 5. eredményével (21.87) győzött. 400 m-en a hosszútávú gátfutó Huller Dániel Gellért fedettpályás jó formáját igazoló idővel (48.87) (DVSE) nyert. 60 m-es gátfutásban Kalácska Áron (Horn-Bercsényi DSE) idei 8. (!) győzelmét aratva, ismét 8 mp alatt célba érve lett bajnok.  A junior leányok rövidtávfutó versenyében kiemelést érdemel még Molnár Janka (BMTE), aki 400 m-en idei második legjobb eredményével megszorítás nélkül nyert.

Csoma Ferenc középtáv, hosszútáv, gyaloglás szakági referens:  A távfutók versenyeinek élére a junior férfiak mezőnyében 1500 m-en 3:52.13-al, illetve 3000 m-en 8:14.20-al, egyéni csúcsokkal duplázó Palkovits István teljesítménye kívánkoznak.  Az utóbbi versenyszámban (Szemerei Levente segítségének köszönhetően, ugyanis a táv kétharmad részében váltott vezetéssel futottak) elért eredménye az európai U20-as fedettpályás ranglista élére került.                                                                           

Dicséretes a junior nőknél társait jelentős különbséggel megelőző, 1500 m-en 4:35.08-as egyéni csúccsal, valamint 3000 m-e 10:07.18-al szintén duplázó Véber Cintia teljesítménye.Figyelemre méltó az ifjúsági fiúk mezőnyében ugyancsak duplázó 1500 m-en 4:05.16-al, 3000 m-en 8:48.40-el győztes Zsetnyai Ákos eredménye is.Az ifjúsági leány 3000 m-es síkfutásban hallatlan nagy csatában dőlt el a bajnokság sorsa. Ami nagyon ritkán fordul elő távfutásban, hogy századra azonos idővel győzött Mag Viktória (Salgótarjáni AC) Varga Gréta Barbara (SVSE) előtt.                                                                                           

Petrovai József ugró szakági referens:  Az ifi hármasugró lányok első három helyezettje mind egyéni csúcsot ugrott. Közel fél méterrel győzött Radócz Viktória (TSC-Geotech). A junior hölgyeknél is a „tatabányai ugróiskolából” avattak bajnokot Áts Viktória személyében, mindkettő Henyecz László tanítványa. A fiúk távolugró versenyét is egyéni csúccsal nyerte Pintér Erik (Miskolci Sportiskola). Ugrásai biztató jelet mutatnak arra, hogy a szabadtéri versenyeken stabilan 7 m fölötti eredményre számíthatunk már tőle.

Fiú hármasugrásban az első helyet Rivasz Martin (Mezőtúri AC) 13,64 m-es telejsítménnyel szerezte meg. Szépen bontogatja szárnyait a 2003-as születésű Monoki Benjamin, aki 13,37 m-rel egyéni legjobbját ugrotta, s ezzel második helyezést ért el. A junior fiú hármasugróknál éles verseny alakult ki Leveleki Bence (NYSC) és Iván Zsombor (Miskolci Sportiskola) között, csupán 4 cm döntött a nyíregyházi fiatalember javára.

Az ifi lányok távolugrásában a két többpróbázó kecskeméti leány között dőlt el az első két hely sorsa. Szűcs Szabina (KARC) nyert Barna Patrícia (KARC) előtt. A vártnál szorosabb verseny alakult ki a junior távolugró lányoknál. A tapasztalt, több nemzetközi versenyen jól szereplő Endrész Klaudia (2001. ARAK Up. Akadémia) hatodik ugrásával nyerte meg a versenyt Bacsa Fanni (Miskolci Sportiskola) előtt.

 A magasba ugróknál említést érdemel Kárpáti Enikő Kata (Psn Zrt), aki hajszállal verte le az 1,77 m-et, de így is 6 cm-el nyerte a magasugrást. Rúdugrásban Gebauer Maja (KSI SE) három ugrással jutott el a győzelmet jelentő 3,80 m-ig. 20 cm-et emelve megpróbálkozott az egyéni csúcsot jelentő 4 méterrel is de még nem sikerült.

Fiú magasugrásban 2,04 m felett már „magára maradt” Hódossy-Takács Sámuel (DSC-SI). A 204 centiméterrel beállította szabadtéri legjobbját, majd a 206-ot is elsőre teljesítette. A 208-as győztes magasságot másodikra ugrotta át a még EYOF korú fiatal. Rúdugrásban Nagy Marcell (MTK Budapest) szabadtéri legjobbját már másodszor beállítva győzött.

A leányoknál megosztott győzelem született a rúdugrásban, ugyanis Hornácsik Gréta Daniella (MTK Budapest) és Kulcsár Boglárka (KSI SE) 3,80 m-et elsőre átugorva a 3,90 m-en három érvénytelen kísérlet után úgy határoztak, hogy nem döntik el az első hely sorsát, így osztoztak a bajnoki címen.

Török Krisztián dobó szakági referens: Szombathelyen fagyos szélben és -2 fokban rendezték meg az ifi és junior téli dobó országos bajnokságot. A mostoha körülmények ellenére is több jó eredmény született. Az élre Varga Donát 76 méter feletti kalapácsvető teljesítménye kívánkozik, amivel fölényesen nyerte a bajnokságot/6 kg.

A nők mezőnyében Németh Zsanett sem talált legyőzőre, 58 méter feletti dobása után vehette át az aranyérmet. Az ifjúságiaknál/5 kg  Sztupák László (71.47), Katavics Balázs (69.81) és Méhes Krisztián (67.31) jó versenyt vívott. Külön öröm volt látni Katavics Balázs versenyzését, aki egy októberi versenyen egy balul sikerült dobás közben elesett a körben. Balázs bátran versenyzett és jó volt látni, hogy egy fiatal versenyző, egy nagy bukás után is, nagyon gyorsan és ilyen stabilan talpra tud állni. Le a kalappal fiatalember!

Strigrencz Zalán nagy egyéni csúccsal nyerte az ifi fiú diszkoszt (54.47), Giczi Eszter duplázott, diszkosszal és kalapáccsal is nyert. Jancsik Tamás eredménye is említésre méltó, annak tekintetében, hogy sok maradt benne, így is egyéni csúcsát megközelítve nyert a junior férfi gerelyt! A sok egyéni csúcs született még és bizakodva várhatjuk a nyári versenyszezont!

A fedettpályára is jutott kimagasló dobó eredmény. A junior férfiak versenye magas színvonalú és nagy versenyt hozott. Kovács László egyéni csúccsal (18.16) nyert a szintén 18 méter feletti egyéni csúcsot teljesítő Fekete István(18.02) előtt. Tóth Balázs szerezte meg a 3. helyet (16.92).

……………………………

A bajnokságok számokban: Budapesten, a fedettpályás junior és Ifjúsági országos bajnokságon, a megrendezett 52 versenyszámban 24 szakosztály versenyzői állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A legtöbb első helyezést a KARC fiataljai szerezték/ 6 győzelem – őket követte az ARAK Up.Akadémia és az SVSE csapata/ 4 – 4; majd a DSC-SI, a BMTE, a Horn-Bercsényi DSE és a BHSE található az élcsoportban/ 3 – 3 aranyérem.

A junioroknál az ARAK Up.Akadémia/4 – KARC/3 és további öt szakosztály: Szolnoki MÁV-SE, BMTE, Horn-Bercsényi DSE, NYSC, BHSE/2 a „dobogós” sorrend. Az ifjúsági OB-n az SVSE/ 4 – DSC-SI, KARC/ 3 – 3 az első három legtöbb bajnoki címet szerzett szakosztályok sorrendje. A junioroknál 16 – az ifjúságiaknál 18 klub osztozott a legfényesebb érmekben.

Szombathelyen, a két korcsoport téli dobóbajnokságán 12 versenyszámban mérték össze felkészültségüket az indulók/súly, diszkosz, gerely. Hét egyesület atlétája vehetett át aranyérmet, négyet a házigazda Dobó SE legjobbjai, kettőt – kettőt az MTK Budapest és a GEAC fiatal atlétái.

 

OB fedett junior női hármas 2019, Áts Viktória ugrása

Dátum: 
23 February 2019
Szerző: 
Lengyák György
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.