Sűrűsödnek az események, potyognak a világcsúcsok

A légy zümmögését is hallani lehetett volna a BOK-csarnokban, olyan csend volt.

Szerencsére egy sem zümmögött, annyira még nem melegedtünk fel globálisan, hogy már ilyenkor is aktív legyen eme rovar, úgyhogy semmi sem vonhatta el a figyelmet a férfi 60 méteres gátfutás időfutamáról, amelyhez mindössze hárman térdeltek be a rajtgépbe – de az egyikük Baji Balázs volt.

A jelenkori magyar atlétika egyik legnagyobb sztárja, aki tavaly február 6-án versenyzett legutóbb, azaz több, mint egy teljes évet kihagyott a négy napra rá edzésen elszenvedett súlyos sérülése miatt, amelyet két műtét és hosszas rehabilitáció követett, most érezte alkalmasnak magát arra, hogy lefussa a 60 métert öt gáttal nehezítve. Jelentjük, lefutotta, sőt az első helyen ért célba nyolc másodpercen belüli idővel (7.91), és nagy tapsot kapott utána a jelenlévőktől.

Baji Balázs visszatérése volt a mi szemszögünkből a hétvége fénypontja.

Azért persze születtek még jó eredmények a MASZ február 15-16-ai nyílt versenyén, nem sokkal világbajnoki bronzérmes gátasunk után például a 60 méteres férfi A-döntőben, ahol Szabó Dániel 6.75-tel idei legjobb magyar eredményt ért el, és két századra megközelítette két évvel ezelőtt elért egyéni csúcsát. Hátha a mostani hétvégén, a felnőttek fedettpályás országos bajnokságán az is megdől! Aztán jött Vindics Balázs, azzal az elhatározással, hogy bekezd, megfutja az elejét fő távjának, a 800 méternek, és így is történt: UTE-s klubtársa, Vörös Márk segítségével – akinek aztán másnap 1500-on visszaadta a kölcsönt – 53 másodpercen belüli 400-zal kezdett, de a maradék két kört már egyedül kellett lefutnia, az utolsót így (26.4, 26.0 és 26.6 után) 27.7 másodperc alatt tette csak meg. Ilyen körülmények között lett 1:46.73 az ideje, ami új fedett pályás egyéni csúcs a számára, és a szabadtérijétől is csupán egyetlen tizeddel marad el – de a benti országos csúcstól is csak 26 századdal. Nagyon közel jár már hozzá...

Nem mellesleg a táv idei ötödik legjobb európai eredményét érte el, míg a világranglistán 11. vele. Úgyhogy ezt nyugodtan nevezhetjük nemzetközi szintnek.

Akárcsak Márton Anita teljesítményét, aki ezúttal 18.70 méterre lökte a négykilós súlygolyót, amivel hét centivel maradt el idei legjobbjától, amivel ötödik a világranglistán – 22 centi választja el az első helyezettől, földrészünkön pedig jelenleg ő az igazodási pont, vagyis senki sem dobott nála nagyobbat. Maradva a súlylökésénél, de áttérve a másik nemre: a később 16.62-vel felnőtt szerrel is egyéni csúcsot dobó Fekete István hatkilós golyóval korosztályában, a juniorok között is megjavította legjobbját 18.32-vel, és ezzel teljesítette a nyári U20-as világbajnokság indulási szintjét.

Közben zajlott szombaton a World Athletics Indoor Tour idei ötödik állomása, a Müller Indoor Grand Prix Glasgow-ban, és jöttek a hírek Armand Duplantisról, a rúdugrás újdonsült világcsúcstartójáról, hogy megint magabiztosan lépdel egyre feljebb, egyedül 5.75-ön javítva érkezett el oda, hogy ismét rekordmagasságra tetesse a lécet. Szergej Bubka módjára egyetlen centit rakott rá az előzőre, de az előzőnél sokkal magabiztosabban, sőt kifejezetten szellősen ugrotta át a 6.18 métert. Ezt látva nehéz nem hosszú Duplantis-hegemóniát látni magunk előtt... És versenyeztek magyarok is a skót városban, speciel mind a ketten női 60 gáton: Sorok Klaudia 8.44-gyel nem jutott tovább az előfutamból, Kerekes Gréta 8.28-cal viszont igen, majd lett a döntőben hatodik 8.24-gyel.

Mozgalmas volt a szombat a magyar atléták számára, mert legjobb magasugrónőnk, Szabó Barbara egy plázában indult Brnóban, és 1.84 méterrel a hetedik helyen végzett, nem sokkal azután, hogy délután az MTK vadonatúj atlétikacsarnokában rendeztek viadalt ugyanebben a versenyszámban, és Renner Luca 1.81-gyel beállította beltéri legjobbját – másodikra hajszál híja volt a 1.83-nak –, majd a férfiaknál a papírformának megfelelően Jankovics Dániel nyert 2.11-gyel.

Jó kezdeményezés volt, hogy aki akart, zenére, méghozzá a kedvencére ugorhatott.

Vasárnap már rövidebb volt a program a BOK-ban, a nyílt versenyen Molnár Janka 54.10-es 400 métere ranglistavezető idő, de ő nem örült neki, Garamvölgyi Petra pedig ismét átjutott rúdugrásban a 4.00 méteres U18-as országos csúcsmagasságon. Véget értek a fedettpályás összetett nemzeti bajnokság versenyszámai is, a hölgyek ötpróbájában az egyéni csúcsokat szóró Nemes Rita utcahosszal nyert 4318 ponttal, a férfiak hétpróbájában a "civilben" hármasugró Galambos Tibor már sokkal szorosabb küzdelemben diadalmaskodott 5178 ponttal – érdekesség, hogy neki ez volt a 20. felnőtt magyar bajnoki címe atlétikában!

És jutottak jó hírek külföldről a hét utolsó napjára is, délelőtt Monacóból, ahol megdőlt az 5 kilométeres utcai futás világ- és Európa-csúcsa: előbbi rekord az ugandai Joshua Cheptegei nevéhez fűződik immár 12:51 perccel, míg utóbbi a francia Jimmy Gressier birtokába került 13:18-cal. Ami pedig a magyarokat illeti, Szabó Nóra Veronában (1:17:46), Móczó Zsanett Barcelonában (1:18:19) futott remek egyéni csúcsot félmaratonin, Pataki Anna Amerikában ért el 16:16.30-as időt 5000 méteren nem szabályos pályán, Wagner-Gyürkés Viktória pedig 4:13.87-et 1500-on Isztambulban – utóbbi ezzel harmadik lett a nemzetközi viadalon.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.