„Megtalálni a gyermekekben rejlő tehetséget…”

Magyari József/vácÉv Testnevelője elismerést kapott Magyari József

Az elmúlt hónapban a Testnevelési Egyetem dísztermében több - köztük atlétika kötődésű - testnevelő társaságában Magyari Józsefet, a Váci Reménység Egyesület gerelyhajító edzőjét,

az Árpád Fejedelem Általános Iskola intézményvezetőjét, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docensét „Az Év Testnevelője” díszoklevéllel, emlékplakettel díjazták.

Az elismerés alkalmából beszélgetett a kiváló pedagógussal, az eredményes atlétaedzővel a masz.hu.

- Sportágunk jelene, jövője szempontjából nem közömbős a nyitó kérdés: szeretik, ismerik a fiatalok az atlétikát?
- Biztosan állíthatom, hogy diákjaink szeretik az atlétikát, hiszen olyan tevékenységről van szó : futás, ugrás, dobás, gyaloglás, hogy az életben is és más sportágakban is alapvetően tudják hasznosítani az itt megszerzett jártasságukat, készségeket, képességeiket. Az intézményen belül igyekszünk olyan környezetet kialakítani, hogy természetes legyen nekik ez a tevékenység, ennek érdekében már az óvodás gyerekeket játékos sportcsoportokba behozzuk az intézménybe, ahol játékos formában „atletizálnak”.

Majd alsó tagozatos korukban, tanító nénik - így pl. Frank Mariann kolléganő - irányításával atlétikus tömegsport foglalkozáson, illetve szakkörön vesznek részt. Felső tagozatban, a testnevelés órák keretén belül és az atlétikaszakkör keretén belül is magas óraszámban találkoznak fiataljaink a sportok királynőjével, Vargáné Zsadányi Éva, Szikora Gyula testnevelő kollégáim óráin és természetesen nálam is.

-  A diákok fogékonyak a nagyobb lemondást, kitartást igénylő sportágakra?
- Tanulóink nagyobb része szívesen sportol, amatőr és profi szinten is. Vác a nemzet sportvárosa, óriási választási lehetőségeket biztosít fiataljaink számára, a hagyományos sportágak és a most népszerűsödő új sportágak közül is. Nagy hagyománya van a kajakozásnak, evezésnek, kézilabdának, atlétikának stb.  Számtalan Európa bajnokot, világbajnokot és olimpikont is adva a nemzetnek.

Itt jegyzem meg, a teljesség igénye nélkül, hogy iskolánk tanulója volt pl. Hirling Zsolt, Dónusz Éva, Kanda Ágnes és Kulcsár Gergely is, aki gerelyhajításban  háromszor állt a dobogón olimpián. Én, mint intézményvezető is támogatom fiataljaink mindenféle sporttevékenységét, de iskolánk pedagógusai is és a szülők is erre ösztönzik gyermekeinket.

Eredményhírdetés/vac

-  Mikor kezdődött a mára már több évtizedet felölelő tanári pálya, melyek az eddigi jelentősebb állomások?- 1983-84-es tanévtől a verőcei általános iskolában dolgoztam, húsz évig testnevelőként, 1996-tól intézményvezetőként is tevékenykedtem. 2005-től napjainkig a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola intézményvezetője és testnevelője vagyok.

Párhuzamosan mellette a Váci Reménység  gerelyes edzője, 2003-tól a Boronkay György  Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium biológia óraadó tanára és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Testnevelés Módszertani Tanszékének óraadó tanáraként levelezős hallgatóknak sporttárgyak elméleti és gyakorlati oktatását, anatómiát és vezetéselméleti tárgyakat tanítok. 2012-ben a főiskola szenátusa  címzetes főiskolai docenssé  nevezett ki.

-  Mi a legfontosabb a pedagógusi munkában?- Pedagógusként, intézményvezetőként, testnevelő edzőként is a magas szintű szakmai munkát, a folyamatos fejlődést, a 100 %-os odafigyelést, az alaposságot, megbízhatóságot és a hitelességet tartom a legfontosabbnak. Folyamatosan segíteni kollégáim munkáját, képviselni a pedagógusok és a diákok érdekeit. Megtalálni a gyermekekben rejlő tehetséget, elküldeni a megfelelő szakemberhez őket, vagy ha tudom, segíteni őket a minél jobb eredmény elérésében.

Ebben a tevékenységben is azt gondolom, hogy önzetlenül és pártatlanul kell, hogy tegyük a dolgunkat. Ha kérik kollégáim, edzőtársaim, vagy éppen sportolók a pályán, nagyon szívesen segítem őket szakmai tanáccsal, vagy sporteszközökkel, a jobb eredmény elérése érdekében.  Akkor is, ha le is győznek minket ez által, hiszen fő cél, az atlétika eredményességének segítése, ezen belül pedig a gerelyhajítás fejlődése.

Iskolai siker/vac

- A sport eszméje hogyan jut el ma a diákokhoz, milyen helyet foglal el a gondolkodásukban?- Nem vagyunk sportiskola, de a diákolimpiákon évről – évre dobogós helyezéseket hozunk el atlétikából tanítványainkkal. 565 fős diákságunknak  mintegy 60 %-a sportol rendszeresen, több mint 25 sportágban. Hazai és nemzetközi sikereket is érnek el szép számban (úszás, jégkorong, birkózás, atlétika, kajak, szinkronkorcsolya stb).

Iskolám, a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola angol, informatika tagozatos intézmény. Végzős diákjaink közül 20-25 fő szerzi meg angolból a középfokú nyelvvizsgát, illetve informatikából az ECDL vizsgát 7 modulból. 2008-tól ÖKO iskola is vagyunk, fontos a környezetünk védelme, a fenntarthatóság eszméjének hirdetése. 2013-tól regisztrált tehetségközpont is intézményünk, magyarból, matematikából, angolból és testnevelésből gondozzuk folyamatosan tehetséges fiataljainkat.

- Hogy kezdődött, mióta tart az atlétikával való kapcsolat?- Az atlétikával, már általános iskolás koromban találkoztam. Testnevelőnk Takács Miklós mutatta meg szépségét a kézilabda és a labdarúgás mellett. A gerelyhajításba 1976-ban szerelmesedtem bele, Németh Miklós fantasztikus dobását/94,58 m látva a televízióban. Azonnal vásároltam magamnak egy gerelyt és  jelentkeztem a Kazincbarcikai Vegyésznél, ahol Vinkó György lett az edzőm. Majd a főiskolán Gulyás János irányította edzéseimet.  A gerelyhajítás mellett, kislabda hajításban / 116 m és kézigránát hajításban/ 80 m is sikeres voltam.

Edzői pályámon tulajdonképpen feleségem, Oroszi Zsuzsanna indított el, hiszen vele együtt dolgozva természetes volt (rendkívül sikeres súlylökő atlétaként) csak ezen a területen dolgozhatunk fiataljainkkal. A 20 éves közös munkánk eredményeként 245 fős iskolából válogatva, atlétikapálya hiányában neveltük egyéni és csapatsportokat megnyerő fiatalok tömegét. A verőcei DSE főleg a dobó atlétikában erősen az  élmezőnyhöz tartozott évtizedeken keresztül. Hatalmas elismerés volt számunkra, hogy Kovács Etele a TF tanáraként a verőcei gerelyesek eredményein keresztül is  oktatta a leendő testnevelőket.

Németh Miklós a váci versenyen/vác

Vagy, hogy Németh Pál a világ egyik legjobb dobó edzője személyesen is és levélben is gratulált a „verőcei dobó műhely” kialakításáért. Ötleteivel, tanácsaival segítette tevékenységünket. Miután Vácra kerültem pedagógusként, tanítványaimmal együtt a váci Reménységhez jöttem gerelyes edzőnek. Azóta is egyik legsikeresebb szakág a gerelyhajítás, szinte minden korosztályban, lányoknál is fiúknál is OB dobogós helyezettjeink vannak.

- Az edzői munka eddigi jelentősebb eredményei?- Amikor kezdtem, testnevelői és edzői tevékenységemet, a sípomra, amit órán is használtam, azonnal egy jelvényt forraszttattam fel, ez állt rajta. „ Az Edzett Ifjúságért”. Már akkor is legkomolyabban hittem benne, hogy a testnevelői szakma választásával ez lehet csak a legfontosabb célom. Megismertetni és megszerettetni a sportot, minden tanulóval. Függetlenül attól, hogy éppen 25 kg vagy 115 kg a súlya,; kicsi vagy magas; lány vagy fiúról van szó. Belopni az életébe a sportot, a sport szeretetét, a játékokat mindenek felett. Legyenek iskolai keretben, vagy délután odahaza családban, vagy éppen egy üdülő táborban.

Ismerjék szeressék a sportot, a játékokat és örömmel, szívesen vegyenek részt abban.  Hatalmas sikerként említem azt is, hogy a „nagy gerelyes hősök” pl. Kulcsár Gergely, Németh Miklós, Parragi Ferenc, Boros Sándor, Erdélyi György, Németh Angéla, Kiss Gábor  stb. valamennyien személyes ismerőseim közé tartoznak. Büszke Vagyok rá, hogy szakmai tanácsaikkal  folyamatosan segítették tevékenységünket. Sikereink között említem a már majdnem egy évtizede megrendezésre kerülő váci „Németh Miklós gerelyhajító versenyt” is, ami már-már nemzetközi versennyé növi ki magát.

Sajnos a feltételeink nem túl jók, de az a családias légkör, ami jellemzi ezt a versenyt, azt gondolom, mindent pótol.  Itt szeretném megemlíteni, hogy Magyarországon elsőként a parasportolókkal együtt rendezzük az épek versenyét, mert fontosnak tartjuk, hogy diákjaink is természetesen kezeljék az ő jelenlétüket köztünk. A sport és a közösség ereje segíti őket át azon a nehéz helyzeten, amibe kerültek saját maguk, vagy önhibájukon kívül. Jelentősebb eredményként jegyzem azon diákjaimat, akik testnevelői pályára mentek, vagy éppen edzők lettek, de ha már egészséges, sportot szerető családanya- és családapaként élik mindennapjaikat, nekem az is boldogság és siker.

Magyari József és Paragi Ferenc/vác

- Beszéljünk a tanítványokról…

- Sok, számomra emlékezetes konkrét sportsikert is említhetnék, hiszen válogatott gerelyhajítók tömegét adtuk a leányoknál és fiúknál is pl. ifi VB-én Debrecenben, Magyari Zoltán és Lovász Péter képviselte hazánkat. A középiskolás VB-én (a Gimnásiádén) Franciaországban Magyari Zoltán 2. helyezett, Lovász Péter 6. helyezett lett. Az utóbbi évek felnőtt sikeres gerelyhajítója is verőcei gyökerekkel rendelkezik: Papp Bence (76,28  m) országos bajnoki címek sokaságát szerezte évről – évre.

Válogatott viadalokon Magyari Zsuzsanna, Magyari Andrea, Varga Eszter, Liebhardt Gábor, Laczkó Péter, Varga Orsolya, Magyari Zoltán, Lovász Péter, Szerdahelyi Róbert, Moravcsik Angéla, Hámori Zsófia stb. és még nagyon sok tanítványunk szerepelt a gerelyesek közül. Egyéni és csapat országos bajnokságokon több,  mint 100 tanítványunk ért el dobogós helyezést.  A jelenleg legeredményesebb tanítványaim közül hazai és nemzetközi versenyen tette le már névjegyét Kiss Iván, Adame Máté,Kurdi Máté.

Érdekesség, hogy gerelyes atlétaedzőként a kajakosok világába átruccanva saját gyermekeimet edzve komoly sikereket értünk el. Andrea lányom országos egyéni bajnokságot nyert, de Zoltán és Zsuzsanna gyermekem is dobogós helyezéseket szereztek rendszeresen, pedig mindhárman az atlétika, azon belül a gerely, súly és diszkoszvetés szerelmesei és többszörös országos bajnokai voltak.

Ők is és tanítványaink sokasága a sportolás mellett a tanulmányi munkát se hanyagolták el, ezért az országos „Jó tanuló és jó sportoló” kitüntető címmel is büszkélkedhetnek általános iskolás és középiskolás szinten is.

Magyari Zoltán és Magyari József/ml

A sportban megtanult céltudatosságnak és kitartásnak köszönhetően is nagyon sokan lettek orvosok, mérnök, jogászok és pedagógusok a tanítványaink közül. Büszkék vagyunk rájuk.Edzői munkánk mellett, feleségemmel mindig fontosnak tartottuk a személyes példamutatást is, ezért magunk is edzünk és versenyzünk, jó pár dobogós helyezést hoztunk el korcsoportunk nemzetközi világversenyeiről.A feleségem sokoldalúbb és sikeresebb itt is. Nyomatékosítom természetesen, hogy az elért eredmények nem csak nekem köszönhetők. Fontos, hogy feleségem és gyermekeim mindvégig segítenek, hogy kollégáim és tanítványaim is  100%-osan komolyan gondolták azt, amit együtt tettünk, cselekedtünk. Ez az egész tevékenység csak így válhat, válhatott sikeressé, eredményessé.

- Ars poetica a pályán?- Erre a kérdésre azt gondolom, hogy az általam rendkívül tisztelt Németh Pál gondolatait tudom válaszként leírni. Ő azt mondta,: „A győztesek soha nem adják fel. Akik feladják, sohasem győznek”. Itt szeretném még megemlíteni, hogy testnevelői és edzői munkám során Szent – Györgyi Albert gondolatait is mindig fontosnak tartottam:  „A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenek előtt a „fair play” a nemes küzdelem szabályaira.”

Magyari Józsefnek , a pedagógusnak és atlétaedzőnek az iskolai testnevelésben és diáksportban kifejtett több évtizedes eredményes tevékenységéért, a hazai és nemzetközi versenyeken eredményesen szereplő fiatalok neveléséért, valamint az olimpiai eszme terjesztése érdekében kifejtett, kimagasló tevékenységéért ítélték oda a kitüntető címet, melyet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete nevében professzor Dr. Istvánfi Csaba elnök adott át.  (ml)

Az Év Testnevelője/ videó    .    Díjazottak    .     VIII.Németh Miklós gerelyhajító verseny/ videó

Győztes váciak/vácElismerés a TF-en/vác

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.