Csapat EB 2009

Az elmúlt héten ismertette az Európai Szövetség a jövőre debütáló Csapat Európa-bajnokság végleges szabályait. Közel egy egész szezonon keresztül tesztelték az új rendszert amit korábban a sportolók, a szövetségek, a média és természetesen a szponzorok képviselőivel is hosszasan tárgyaltak.

Számos újdonsággal találkozhatunk majd 2009 júniusában, amikor négy kategóriában zajlanak majd a küzdelmek. Az egyik legszembetűnőbb a rajtszabály lesz, miszerint egyetlen rontott rajtot sem engedélyeznek, azonnali kizárással sújtják a versenyzőt és az országot. A másik, futószámokat érintő szabályról korábban már nyilatkozott az EA, miszerint 3000 méteren, 3000 akadályon és 5000 méteren 3-3 versenyzőt ki fognak zárni futam közben.

Az ügyességi számok terén várható majd a legtöbb változás és a legbonyolultabb megoldások is itt lesznek. A magasba ugrásokon kívül minden ügyességi szám négy kísérletből áll, de ez még messze nem minden. A versenyzők számára csak az első két kísérlet garantált, ezután az első hat helyezett jut a harmadik körbe, és csak az első négy helyezett dobhat-ugorhat az utolsó negyedik sorozatban is.

A magasba ugrásoknál (rúdugrás, magasugrás) összesen négy rontott kísérletet engedélyez az új szabály, természetesen magasságonként maximum hármat.

A csapatverseny kérdése sem túl következetes. A szuperligából az utolsó három csapat esik ki az első ligába, aminek következtében a legjobb három csapat is jut fel. Az első ligából már csak ketten esnek ki, csakúgy. mint a másodikból.

Válogatottunk jövőre az első ligában kezd, amit Bergenben, Norvégiában rendeznek. Ellenfeleink a házigazdákon kívül a fehérorosz, a szlovén, a román, a török, a belga, a holland, a finn, az észt, a svájci és a szerb válogatott lesz. A szuperligának a portugáliai Leira ad otthont, ahol a házigazdák mellett az orosz, a brit, a lengyel, a német, az olasz, a spanyol, a francia, az ukrán, a görög, a svéd és a cseh csapat áll rajthoz.

 

Isztambulban jól teljesített mindkét csapatunk

 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.