Doppingellenőrzési ismeretek

A Magyar Antidopping Csoport Kft. október elején tartotta azt a nem csak tájékoztató, de képző jellegű szemináriumát ami a doppingellenőrzési tevékenységek elsajátításáról szólt. A 2 napos rendezvény célja az volt, hogy minél többen, minél szélesebb körben megismerjék a hazai és nemzetközi doppingellenes szabályokat, illetve a doppingellenőrzési eljárás pontos menetét.

 

Az összesen 15 órás képzés elméleti és gyakorlati részekből is állt, melyeket kivétel nélkül olyan elismert szakemberek tartották, mint Dr. Martos Éva, Dr. Fazekas Attila, Dr. Tiszeker Ágnes, Dr. Kamuti Jenő, Dr. Mártha Dezső és Horváthné Soós Éva. A vizsgával és részvételi oklevéllel záruló tanfolyamon az érdeklődők közelebbről is megismerték a tiltólistán szereplő meg nem engedett szereket, elsajátították az „A” és „B” minta analízisének folyamatát, és megtanulták a sportolók jogait, kötelezettségeit itthon és külföldön. Szintén az oktatás része volt a doppingellenőrzési eljárás pontos menete, ebből kifolyólag a híresebb illetve hírhedtebb dopping esetek, a doppingszerek egészségre való hatása majd egy nem kívánatos esetben a fegyelmi tárgyalás menete.

 

Külön figyelmet kapott a rendezvény során a 2009. január 01-én hatályba lépő új WADA Kódex és annak rendelkezései melyről itt olvashatnak.

Dr. Tiszeker Ágnes mint az esemény házigazdája számos alkalommal hangoztatta, hogy mennyire fontos, hogy egy olyan a „dopping érzékeny sportágban", mint az atlétika,  mind az edzők , mind a sportolók  egyaránt tökéletesen ismerjék  és betartsák  a doppingellenes szabályokat, a rájuk vonatkozó kötelezettségeket (pl. Whereabouts Information).

Mindezek ismerete mára már nélkülözhetetlen részévé váltak a sikeres sportkarriernek, és míg sokan nem értenek egyet a holléti információknál alkalmazott szigorral, az élsport által elérhető anyagi és erkölcsi megbecsülés, a sportolók által felvállalt „példakép” szerep az egész világ fiataljai előtt a jövőben is megköveteli az ilyen irányú együttműködést.

 

A következő képzés időpontjáról és az eseményről további információt ide kattintva a MACS honlapján olvashatnak!

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.