Gyermek Téli Terematlétikai bajnokság

A Magyar Atlétikai Szövetség és a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet Utánpótlás Igazgatósága Sport XXI Programja támogatásával idén is megrendezésre kerül a téli terematlétikai verseny 9-10 és 11-12 éves gyermekkorú „atléták” számára.

 

A verseny célja: Versenyzési lehetőséget biztosítása a szabadtéri versenyidőszakot követően, azatlétika játékos formában történő gyakorlásával az iskolákban és egyesületekben foglalkoztatott gyermek korosztály részére.

Időpontja: 2008. november 8.

Helyszín: SYMA B-C rendezvénycsarnok – Budapest, XIV. ker. Dózsa György út 1.

 • 9-10 évesek „C” csarnok
 • 11-12 évesek „B” csarnok

(a SYMA csarnok a Puskás Ferenc Stadion területén belül található)

Résztvevők: Az egyesületek 11-12 éves (1996-97) gyermek korcsoportú, illetve az iskolák 9-10 éves (98-99) gyerekekből álló csapatai. A részvétel a szakosztályok és iskolák számára nyílt, a Sport XXI program által támogatott szakosztályok és az azokkal szorosan együttműködő iskolák megjelenését a MASZ elvárja.

Nevezési határidő: 2008. október 31. 24.00 e-mail: versenyiroda@masz.hu Fax: 460 68 45

Versenyszámok:

 • A: 1. Akadályváltó, 2. Akadálypálya, I. 3. Akadálypálya II.,
 • B: 4. Súlypontemelkedés, 5. Helyből távol (9-10), Helyből hármas (11-12), 6. Szökdelés helyben,
 • C: 7. Gerelyhajítás 8., Melltől lökés (2 kg),

Részvételi feltételek:

 • Egy egyesület az összesített csapatversenyben egy fiú és egy lány csapattal vehet részt.
 • Egy egyesület nevezhet csak fiú, vagy csak leány csapatot, de ebben az esetben az egyesület az összesített csapatversenyben nem vesz részt.
 • Egy egyesület csak egy fiú és/vagy egy lány csapatot nevezhet a lebonyolíthatóság érdekében.

Szabályok:

 • Egy csapat nemenként 6 főből áll.
 • Minden csapattagnak 5 versenyszámban kell indulnia.
 • Az „A” típusú versenyszámokban 4 fő versenyez nemenként
 • A „B” és „C” típusú versenyszámokban 3 fő versenyez nemenként
 • Mindenkinek minden eredménye számít az értékelés során.
 • A fiúk/lányok külön versenyeznek.
 • Szögescipő használata nem engedélyezett.
 • Egyszerre nyolc csapat forgószínpadszerűen versenyez a nyolc versenyszámban, melynek időtartama kb.: 30 perc
 • Az éppen tartalék csapattagok egy külön, erre a célra kijelölt helyen ülve várják, míg az ő versenyszámuk következik

Értékelés:

 • Pontozás: a „B” és „C” típusú versenyszámokban elért eredményeket ponttáblázat alapján pontozzuk. Az „A” típusú versenyszámokban elért időeredmény alapján kialakult sorrend helyezéseit váltjuk pontra.
 • Csapatverseny: a nyolc versenyszámban, a csapattagok által elért pontszámok összeadódnak és a csapatok összpontszáma alapján alakul ki a végső sorrend külön a fiú és külön a leány versenyben.
 • Egyéni verseny nincs
 • Összetett csapatverseny: 9-10 évesek: azok az iskolák, akik fiú és leány csapatot egyaránt indítanak, részt vesznek az összetett csapatversenyben, ahol a két nem csapata összpontszáma alapján az 1-8. helyezett iskolák az alábbi pénzjutalomban részesülnek. (180, 150, 130, 100, 80, 60, 40, 30 ezer Ft) 11-12 évesek: azok a szakosztályok, akik fiú és leány csapatot egyaránt indítanak, részt vesznek az összetett csapatversenyben, ahol a két csapat összpontszáma alapján az 1-8. helyezett egyesületek az alábbi pénzjutalomban részesülnek. (180, 150, 130, 100, 80, 60, 40, 30 ezer Ft)
 • A csapatverseny (fiú+lány) holtversenye esetén az 1-8 helyezetteknél a pénzdíj összegek összeadódnak és a holtversenyben résztvevők között egyenlő arányban kerülnek elosztásra.
 • A futószámokban esetlegesen kialakuló holtverseny esetén a csapatok eredményét átlagoljuk.

Jelentkezés:

 • A versenyhelyszíneken a versenyszám kezdete előtt 60 perccel. A jelentkeztetésnél kell leadni a névvel (nyomtatott nagy betűkkel) kitöltött űrlapot, mely a kiírás mellékleteként található.
 • A csapattagok versenyszámait a jelentkezési lapon kell feltüntetni.

Öltözés: A versenyrendezők által erre a célra kijelölt helyeken.

Egyebek:

 • A nevezés után november 4-én a MASZ honlapján - www. masz.hu. - lesz olvasható a csapatok időrendi beosztása.
 • Az összesített csapatverseny végeredménye november 10-én a MASZ honlapján kerül közzétételre
 • Bemelegítési gyakorlási lehetőséget biztosítunk a verseny kezdete előtt fél órával, illetve az újabb kilenc csapat rajtja előtt tíz perccel.

gyermekterem2

 

Egy időben nyolc fiú vagy lány csapat versenyez. A nyolc versenyszámot a táblázatban meghatározott sorrendben teljesítik. A futószámok pályájának átépítése három körönként történik, miután mind a nyolc csapat teljesítette az épp felépített pályát. A versenyszámokban a kiírásban meghatározott létszámmal vehetnek részt a csapatok. Az épp nem versenyzők a számukra kijelölt helyen ülésben várják a következő kört, amikor az edzőjük/testnevelőjük irányadása szerint ők következnek az éppen következő versenyszámban. Az edző vagy testnevelő a verseny ideje alatt kísérheti a csapatot, de a versenyszámok lebonyolításában nem vehet részt, azt nem akadályozhatja.

1. Gátfutás (4 fő) Egy 40m hosszú pályán odafutás akadály (műanyag) felett (9-10 évesek: 40cm; 11-12 évesek 50 cm). Bója megkerülése után visszafutás a gátak mellett a pálya végéig, ahol szintén egy bója megkerülése után a társ váltása vállra ütéssel történik. Az utolsó ember a kijelölt célvonalig, futással fejezi be a versenyszámot. Az első gát a rajttól 9 m-re van. Gátközök: 6,5 m. Hibának számít az akadály feletti átfutásnál ha hozzáér az akadályhoz. Annyiszor 0,5 mp adódik hozzá az eredményhez ahányszor hibázik

2. Akadálypálya I. (4 fő) Egy szőnyeg mögül térdelőtámaszból, bukfenccel indulva, teljesíti a szkippfutást, a helyben szökdelést (a gát (20cm) felett páros lábon hatszor; minden talajérintés számít), és átfutás két akadály felett. Visszafelé a bója megkerülése után szabadfutás az akadályok mellett a pálya végéig, ahol szintén egy bója megkerülése után a társ váltása vállra ütéssel történik. Az utolsó ember a kijelölt célvonalig, futással fejezi be a versenyszámot. Hibának számít a szkippfutásnál, a helyben szökdelésnél, és az akadály feletti átfutásnál ha hozzáér az akadályhoz. Annyiszor 0,5 mp adódik, hozzá az eredményhez ahányszor hibázik.

3. Akadálypálya II. (4 fő) Egy szőnyeg mögül térdelőtámaszból, bukfenccel indulva, átfut a gát felett, átkúszik az alagút alatt, majd megint átfut a gát felett. A bója megkerülése után visszafelé is veszi az akadályokat, majd elfut a pálya végéig, ahol szintén egy bója megkerülése után a társ váltása vállra ütéssel történik. Az utolsó ember a kijelölt célvonalig, futással fejezi be a versenyszámot. Hibának számít az akadály feletti átfutásnál ha hozzáér az akadályhoz. Annyiszor 0,5 mp adódik hozzá az eredményhez ahányszor hibázik.

4. Helyből magas (3 fő) A versenyző háttal áll a mérőfalhoz, és amilyen magasra tud magatartásban két kézzel felnyúl. Megjelölik az érintőmagasságot. A versenyző oldalával áll a mérőfal mellett és helyből - elszökkenés nélkül -, térdhajlításból felugrik és ujjával megérinti a legmagasabb ponton a mércét. Mindenkinek három kísérlete van.

5. Helyből távol (3 fő) Két lábról a vonal mögül álló helyből ugrás előre. Érkezés páros lábra. Ugrás után előre lehet lépni. Bármilyen visszalépés érvényteleníti a kísérletet. Mindenkinek három kísérlete van.

6. Szökdelés helyben (3 fő) Mindenkinek egy kísérlete van. A versenyző feláll a 20cm magas akadály egyik oldalán. Rajt jelre 20 mp alatt kell annyi szökdelést végrehajtani, amennyit csak tud ide-oda az akadály felett. Mindkét lábnak egyszerre érintenie kell a talajt mindkét oldalon. Az a szökdelés érvénytelen, amikor leérkezéskor az akadályt maga alá gyűri. Minden talajérintést számolni kell.

7. Gerelyhajítás (3 fő) Álló helyzetből, harántterpeszállásból, a vonal mögül történik a kidobás. Mindenkinek három kísérlete van.

8. Melltől lökés állásból (3 fő) A labdát (2kg) mindkét kézzel a mell előtt kell fogni, és két kézzel egyszerre előre kilökni. A kidobás odalterpeszállásban történik, a kidobás pillanatában a két cipő orra a vonal mögött kell legyen. Kidobást követően utána léphet a versenyző. A mellkasnak végig a kidobás irányába kell nézni. Mindenkinek három kísérlete van.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.