Rakonczai negyedik helye Hollandiából

Rakonczai Bea az UNIQA Magyar BajnokságonNijmegen és Groesbeek között rendezték az elmúlt hétvégén a Fortis Zevenheuvelen Loop 15km-es utcai futóversenyt. A viadalon olyan világsztárok indultak a férfiak mezőnyében, mint az olimpiai- és világbajnok Kenenisa Bekele (ETH), öccse Tariku Bekele (ETH), a hölgyek versenyében, pedig a 2001-es debreceni ifjúsági világbajnok Mestawat Tufa (ETH), illetve a pekingi ötödik helyezett Martha Kome (KEN). A magyar színeket az NYVSC kétszeres olimpikonja Rakonczai Bea képviselte, aki alig pár héttel ezelőtt a portsmouth-i BUPA Great South Run-on az igen előkelő hetedik helyet szerezte meg. 

 

A „holland dombok”-ról elnevezett versenyen mindkét számban számítottak a szervezők a világcsúcs megdöntésére, főleg miután élete első „komoly” utcai versenyére készült Kenenisa Bekele. A verseny előtti napokon kiszivárgott hírek szerint Bekele bokája messze nem volt egészséges, azonban tartotta szavát, és becsületesen végigfutotta a távot. Felix Limo hét évvel ezelőtt ugyanitt felállított 41:29-es világcsúcsát megközelíteni sem sikerült a győztesként kikerülő még mindig csak 17 esztendős Ayelech Absihiro-nak. Kenene honfitársa 42:16-al ért célba, lehajrázva az ugandai Isaac Kiprop-ot, míg az idősebb Bekele csak a dobogó harmadik fokára állhatott fel 43:41-el.

A hölgyek versenyében mindössze egyetlen másodperccel maradt el a világcsúcstól Mestawat Tufa. Az etiópok kiválósága Kayoko Fukushi (JPN) 2006-os rekordját szerette volna megjavítani, ám meg kellett elégednie minden idők második legjobb idejével. A pekingi pontszerző Martha Kome (KEN) több mint három perces hátránnyal jött be a második helyre, a harmadikra, pedig a szintén kenyai Gladys Otero érkezett megelőzve Rakonczai Beát. Az NYVSC versenyzője 50:50-el jött be negyediknek, amihez ezúton is gratulálunk.

 

A jubileumi 25. alkalommal rendezett versenyen több mint 31 ezer futó állt rajthoz.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.