Naponta van egy-egy nagy pillanat…

Tóthné Stupián Anikó/mlBeszélgetés az EA Edzői díj elismerése kapcsán

Októberi gáláján az Európai Atlétikai Szövetség, az EA Coaching Awards  nemzeti kategóriában Edzői díjjal ismerte el Tóthné Stupián Anikó eddigi tevékenységét. A kezdetekről, a nagy pillanatokról, a tervekről beszélt a VEDAC eredményes szakembere.

- A versenyzői évek után hogyan kezdődtek az edzői évek?- Most azt kellene mondanom, hogy egész életemben azt terveztem, hogy edző leszek, de az nem lenne igaz. Sok minden szerettem volna lenni. Szerettem volna nyomozó, ügyvéd, színész lenni, de edző nem volt a palettán.

Érettségi után Veszprémben „ragadtam” és Szentgálon a falumban felajánlották, hogy tanítsak általános iskola alsó tagozatában képesítés nélkül. A tanítás nagyon vonzott, de azzal tisztában voltam, hogy az én helyesírási készségemmel nem kellene kicsiket tanítanom – és ráadásul egy egyenes vonalat nem tudok húzni, nem hogy szépen írni. Ezért ezt visszautasítottam.

Ugyan ebben az időben az akkori Bakony - Vegyész TC -ben futottam, Kun László szakosztályvezető is felkínált egy lehetőséget, hogy dolgozzak a klubban, a katonának bevonuló Nagy Zoltán helyett. Foglalkozzam kicsikkel. Így kezdődött. Nagy erőkkel kivonultam a sulikba, - ahogy ezt tanácsolták - és szóltam a gyerekeknek, hogy gyertek futni. Persze nem jöttek.

Akkor taktikát változtattam és mondtam nekik, hogy gyertek a stadionba játszani. Na, erre jöttek, de általában csak egyszer-kétszer. Rájöttem, hogy azért mert bár játszani hívtam őket, csak futottunk. Gondoltam, ez így nem lesz jó és el kezdtem figyelni a többi kollégát - ahol sok gyerek volt-, elkezdtem tanulni és képezni magam. Igazából itt kezdődött az edzői pályafutásom. Ez 1983-ban volt. Nagy öröm volt számomra, hogy az 1984-85-86-os években már a serdülő viadalokon számtalan sikert értek el a versenyzőim.

stupian_aniko_ea_dij_2013

-  Az edző életében a napi munka örömeit a kiemelkedő pillanatok koronázzák meg, vagy ha kell, feledtetik a gondokat ….-  Rengeteg ilyen pillanat van. Valamiből az első mindig nagyon nagy pillanat. Az első serdülő, ifi, junior, felnőtt bajnoki cím. A két felnőtt bajnoki címet 2003-ban szerezte meg Minczér Albert és Takács Dávid. Még ugyan abban az évben Albi második, Dávid 4. lett a junior EB-n. Az első felnőtt EB helyezés. Dávidnak majd Albinak.

És az Olimpia természetesen. Megfogadtam, ha egyszer lesz olimpikonom, elmegyek. Bármi áron. Szerencsére London nem volt messze. ..

Tudod, most elgondolkoztam, hogy ezek mellett szinte naponta van egy-egy nagy pillanat. Regényt írhatnék belőle. Ilyenekre gondolok, hogy a régi tanítványok hozzák a gyerekeiket. A tanítványok, idézik a „mondásaim”, amikor úgy érzik valami nehézséget győztek le vagy nagy örömük van az életben. Vagy, hogy gyerekedzésen elém tolja a lábát egy kisgyerek, rám néz, és azt kérdezi? Bekötöd?

stupian_aniko_ea_dij_2013

- Beszéljünk a jelenlegi helyzetről, a tehetségekről, a tervekről?- Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy nehéz idők járnak. Ezek a gyerekek már nem ugyan olyanok, mint régen. Ez igaz. Valóban nem azok és nem olyanok. Sokkal felvilágosultabbak, sokkal nyitottabbak, sokkal több lehetőségük van és egyben több teher is van rajtuk. Talán éppen ezért kevesebben választják közülük a sportot Más utak is vannak a kiemelkedésre, nem feltétlen kell hozzá annyira elfáradni.

Viszont én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy azokkal a fiatalokkal dolgozok, akik mégis ezt az utat választják. Úgy hogy nincs okom a panaszra. Jelenleg Németh Eszter és Takács Dávid kollégák segítségével négy csoportot viszünk. A létszám 100 feletti. Munka van bőven. Nem emelnék ki most senkit, hisz a szakma úgyis ismeri a versenyzőimet. A jövő évi fő verseny a felnőtt Európa bajnokság. Négy versenyzőmnek jelöltük meg elérhető célként.

  Stupian_Aniko_MOL_díj

Mindenkinek köszönöm, aki támogat. Külön szeretnék köszönetet mondani, azoknak, akiknek versenyzői hozzám kerültek. Az ő áldozatos munkájuk nélkül már szinte nem is lenne atlétika. Bízom bent, hogy ezzel az új programmal, műhelytámogatásokkal ezek az edzők is és kis egyesületük munkája is megbecsülést kap.

Szeretném megemlíteni név szerint Ágoston Zitát Dunaújvárosból, dr. Kardos Józsefet Keszthelyről, Kiss Károlyt Pápáról, Király Csabát Ajkáról. (sta/ml)

stupian_aniko_ea_dij_2013

stupian_aniko_ea_dij_2013

fotók: Stuipán Anikó albumából

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.