Négy évtizede Pápa atlétikájáért

Kis Károly/mlElső a nevelés, utána az edzés – vallja Kis Károly

Atlétika berkekben, ha pápai sikerekről esik szó, sokan tudják, hogy az eredmények mögött Kis Károly edző áll. Az 1970 óta a város atlétikájáért dolgozó, sok tehetséget nevelő szakemberrel beszélgetett a masz.hu.

„- A kétéves edzői tanfolyamon Fejes Zoli bácsi volt az „osztályfőnököm” – mondta a kezdetekről Kis Károly. -  Többek között Boros Sanyival, Farkas Ferivel, Komka Magdival jártam együtt. Érdekes, visszatekintve is, hogy futóedzőként a kalapácsvetést húztam a záróvizsgán – ami akkor még elég távol állt tőlem.

Az atlétikai pályafutásom 1966-ban egy középiskolai testnevelés órán kezdődött. Egy tornacipős 100 méter után/12,1 mp. mondta a tanár úr, hogy jelentkezzek az atlétaedzőnél. Stemmer Pista barátom mondta – akivel nyolc évig jártunk egy osztályba –, hogy Ő ismeri és menjünk le együtt. Azóta is máig együtt csináljuk az atlétikát.  Inkább középtávokon versenyeztem, a megyei versenyeim szép emlékek máig is.

Az edzőség 1970-ben kezdődött, egy csoportot kellett átvennem. Az akkor elfogadott négypróba volt a „főprofilunk” a gyerekekkel. Egy év múlva már volt három OB döntősöm, és nem sokára ifi válogatottam is. A képességek és feltételek felmérése után az első sikeresebb szakágam a gyaloglás volt, több válogatott versenyzővel,  de Töreki András személyében junior EB döntős középtávfutó is volt a csoportomban.

Bajnokság/stemmer i.A legkisebbekkel/stemmer i.

Sokat és keményen edzettek a versenyzőim, a mostaniaknak el sem merném mondani  – mert hátat fordítanának a pályának…. Pápán kezdte pályafutását a később nemzetközi élvonalba került Orbán Éva is. Édesanyja már elsős korában, az úszás mellett lehozta hozzám és a következő években sem szakadt meg a kapcsolat – a gimnáziumig foglalkoztam vele. Futó- és ugrószámokban is nyert a versenyeinken – de végül megtaláltuk az igazi számát, a kalapácsvetést – amelyben 15 évesen már alig maradt le az ifi VB döntőről.

Veszprémben tanult tovább, átment az ottani klubba is, mert Kiss Balázzsal szeretett volna edzeni. Én úgy vagyok vele, ha egyszer megfordul a gyerek fejében, hogy menni akar, akkor menjen. Nem tartom vissza.

Jó pár tehetség került Pápáról Veszprémbe: az azóta többszörös olimpikon Orbán Éva mellett többek között Szalai Benjamin, Hegyi Judit, Kiss Gergő, Árvai Krisztián. Örülök, ha az innen elkerülő versenyzők megállják a helyüket, de azt azért sajnálom, hogy a mi sportágunkban nem működik egy „nevelési költségtérítés” rendszer, ami az ilyen kis szakosztályoknak, mint a miénk, segítség lenne."

Kollégák/stemmer i.

Tóthné Stupián Anikó edző: „- Az elmúlt napokban, egy újabb kiváló fiatal pápai versenyző - Kis Károly tanítványa úgy döntött, hogy Veszprémbe folytatja tanulmányait és a VEDAC-ban atletizál tovább. Hosszasan sorolhatnám azoknak az atlétáknak neveit, akik Kis Károly odaadó kiválasztó és felkészítő munkája által kerültek a VEDAC-ba és vitték tovább nevelő edzőjük munkáját, sikerre.

Most, hogy újabb tanítványát „veszíti” el, biztosan eszébe jut, hogy ő mit nyer ezzel? Miért is csinálja ezt a nehéz munkát, ha nem juthat el a tanítványaival a felnőtt sikerekig?  Nekem pedig az jut eszembe, hogy személy szerint én, a VEDAC és Magyar Atlétika és természetesen a versenyzők, milyen sokat köszönhetünk neki. Nem tudom, hogy én képes lennék-e ilyen nagyfokú önzetlenségre.

Személy szerint szeretnék nyilvánosan köszönetet mondani Kis Karcsinak. Mindent el fogok követni, hogy a hozzám került versenyzőit a lehető legjobb úton tereljem.  A szövetség vezetőitől azt kérem, hogy kövessék és segítsék nagy figyelemmel a hasonló helyzetben lévő edző kollégákat és a lehetőségekhez képest erkölcsi és anyagi támogatást nyújtsanak nekik illetve egyesületük számára.

Célban/mlDobogósok/stemmer i.

„- Mondhatni tudatosan gyűjtöm a gyerekeket. Járom az iskolákat. Ezért is ragaszkodtam a főállású edzőséghez – mert ha az edző nem megy a gyerek után, akkor azok maguktól ma már nem nagyon jönnek le a pályára. Most is „főállásban” vagyok a nyugdíj mellett.  A vízilabda, az úszás, a labdarúgás, a kézi- és kosárlabda lefölözi a kiválasztást, és aki még nem sportol valamit, azok közül tudok választani.

Az állandó szervezés, a sok gyaloglás az edzéshelyszínek között és természetesen az edzésvezetés tölti ki a napjaimat. Négy helyen edzünk ilyenkor: dobópályán, futóterepen, teremben és a súlyemelő helységben. Jelenleg egy 25-30 fős csoportom van, 13-tól 22 éves korúak atlétizálnak nálam.

A Szent István általános iskola testnevelője, Mórotz Katalin foglakozik egy előkészítő csoporttal és Bakonynánán egy volt ifi válogatott atlétám édesapja, Waller Ervin 5-6 gyerekkel. Ők segítenek a szakmai munkában. Versenyzőim eddig 33-szor szerepeltek a magyar válogatottban. Jelenleg is van egy u23-as kalapácsvetőm, Nagy Gergely, aki már tavaly jobbat dobott az idei EB szintnél.

Nagy Gergely/mlAkadály után/ml

A feltételeinket egyszer látta egy újságíró, nem akarta elhinni, hogy innen jönnek az eredmények. Kapunk segítséget a várostól, de a korszerű munkához a minimumot mi próbáljuk megteremteni, pl. a nyolc éve átadott dobóketrecünket is állandóan „foltozni” kell.

Két szakember volt rám igazán nagy hátassal. Az egyik a testnevelőm, Tóth József, aki a pályára állított, és akinek példáját követne 25 évig tanítottam is - az igazgatók megelégedésére, mint képesítés nélküli testnevelő. Tőle kaptam az útravalót: „Jegyezd meg, tanítani mindenki tud, de megtanítani már kevesen!”

A másik személy Németh Pál. Neki köszönhetem, hogy kalapácsvető edző lettem, de ma is inkább azt mondom, hogy foglakozom kalapácsvetéssel. Mindig figyeltem a versenyeken, vártam, hogy miként értékeli a dobásokat.  Ő mondta nekem, hogy minden tanítványt próbáljak megtanítani a jó technikára, ez úgysem fog száz százalékban sikerülni, de próbálkozni kell vele. Edzői tevékenységemben mindig azt az elvet követem, hogy első a nevelés, utána az edzés."

MASZ elismerés/ml

Stemmer István, a Pápai SE elnöke: „- Én azért tartom Kis Károlyt az ország egyik legjobb szakemberének, mert nem skatulyázta be magát. A fiataloknál, a serdülő – ifi korcsoportokban, mind a négy szakágban sok siker, bajnokság, válogatottság fűződik a nevéhez … Sajnos a város ereje miatt nem adatott meg neki a felnőtt szintű kifutás, mert az idősebb korosztályok megtartására kevés a lehetőség.

Amit ő lát, a tehetséget a gyerekben, azt próbálja kibontani, pl. Orbán Éva úszott, futott és kalapácsvetés lett a vége. Minden energiáját a sportágra fordítja. A szakosztály mindenese. Hidegben – melegben ott van a pálya szélén, ha kell, egy versenyzőnek is megtartja az edzést.

Csendes, halk szavú mester, de a véleményét mindig elmondja. Jó szemű edző, magával ragadja a gyerekeket.” (ml)

Bajnoki cím/stemmer i.Elismerés/ml

Mezei OB 2012/ml

Elismerés/stemmer i.

foto: Stemmer I, ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.